Triyak tek faz motor kontrol

Başlatan salih18200, 09 Aralık 2013, 21:42:38

salih18200

Merhaba arkadaşlar tek faz motoru triyak ile sürmeyi düşünüyorum.
Güç          0.18 kw
COS φ      0.91
Nominal akım 1.5 A
Kalkış Akımı    7.2 A

MOC3041 ve BT139 triyak kullanacağım. Tek korkum motor endüktif yük olduğu için triyakların patlaması veya yanlış tetikler üretmesi. Snubber devresi eklenmiş ancak daha önce hiç triyaklar ile çalışmam olmadı. Aşağıdaki devre hakkında yorum bekliyorum.

Saygılarımla..


mg1980

R3 direncini 330 ohm olarak kullandım.Triyak patlamadan çalışır.

Eren Eraslan

Hocam bu SSR de R3 ve R5 direnci neden var? bir diğer sorum snubber devresinin amacı anahtarın kesime gittiğinde oluşacak ani akımlardan koruma amaçlı mı?
insanın içine işleyen şarkılar ;  https://soundcloud.com/reeraslan

salih18200

#3
Normalda indüktif yüklerde akım ve gerilim faz farkı vardır. Triyak akım sıfır olduğunda kesime gider, ancak akım sıfırken gerilim sıfır değildir çümkü faz farkı vardır. Triyak kesime gittiği anda triyak üzerindeki voltaj 0 dan ani bir şekilde o anki gerilim seviyesine yükselir, bu şartlar altında triyak aşırı yüklenmekte ve bu esnada patlama veya yüksek ısılar oluşmakta triyak kararsız çalışmaktadır. Tam tersi durumda triyağı sıfır gerilimde tetiklediğinde triyak iletime geçecek yük endüktif olduğu için ani olarak akım artacaktır. Bu durumdada triyak rsik altında olur. Snubber devresi bu durumu ortadan kaldırmak amaçlı bu ani değişimleri sönümlendirmek için yükün karakteristiğine göre tasarlanır.




mesaj birleştirme:: 09 Aralık 2013, 22:28:52

Alıntı yapılan: mg1980 - 09 Aralık 2013, 22:12:31
R3 direncini 330 ohm olarak kullandım.Triyak patlamadan çalışır.

Hocam bu devreyi indüktif yüktemi kullandınız.

mg1980

Esasen mektepli elektronikçi değilim.Kendi işlerimi görebiliyorum ama dirençlerin şemadaki fonksiyonunu doğrusu bilemiyorum.330 ohm derken
data sheetten hatırlıyorum.Snubber galiba değerli hocalarımızın anlattıklarından hatırladığım parazitlere karşı bir nevi filtre elemanları.

salih18200


z

#6
Endüktif yüklerde akım geriden gelir. Akım sıfırken gerilim max demektir. Tirac iletimde iken akım sıfır olduğunda tirac devreden çıkar. Bu esnada biraz önce triac A1-A2 voltajı sıfır iken şu anda nerede ise şebekenin tepe değerine yakın büyük bir değerdedir. (Tepeye ne kladar yakın olduğunu yükün L/R si belirler)

Triac uçlarındaki gerilimin birden bire yükselmesi dv/dt nin büyük olması anlamına gelir. Triacların kontrolsuz tetiklenmelerine neden olan olaylardan birisi dv/dt dir.

Bu durumda triac bir kez tetiklendimi DC devredeki tristör misali sürekli iletimde kalır. Bunu engellemek için dv/dt yi düşürmek gerekir. Bu amaçla R/C snubber devresinden yararlanılır.

Yüksek  dv/dt komutasyonuna sahip triaclar seçilmelidir.

---------------------

Optotriac benzeri tetikleme aparatları biraz oyuncakımsı malzemelerdir. Ciddi uygulamalarda pals transformatörü kullanılmalıdır. Tetikleme palsi tek değil tren katarı şeklinde dar genişlikli yüksek akım verebilme kâbiliyetinde trafo ile sağlanmalıdır.

Böylece di/dt komutasyon problemlerinden de ve quadrantlarda dengesizlik sorunlarından da kurtulunmuş olur. Aksi takdirde optotraiclar sorun yaratacaktır.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

frederic

Endüktif yüklerde non zero cross opto triaclar kullanmak daha mantıklı.