Meraklısına Real Time Güneş Sistemi

Başlatan Salih, 18 Aralık 2013, 11:43:53

diot

Alıntı yapılan: muratdu - 18 Aralık 2013, 19:35:39
Hocam mesela ben saturnün halkalarini hep görmek istemişimdir. Bunun icin minumum ne kadarlık teleskop almalıyım. 8" mi olacak? En yakın galaksi M31 miydi? Hatırlamıyorum tam, onu belli belirsizde olsa görmek isterim.

Şimdi bende sizin gibi teleskobu aldığım zaman her şeyi göreceğimi sanıyordum.  Mesela mesier kataloğundan M31 (Andromeda) normalde gözle görülebilecek boyutlarda.  Diyeceksinizki Hadi canım. Evet öyle Biz teleskopları büyütmekten çok ışık toplamak için kullanıyoruz. Normalde atmosfer şartlarında 200 den sonraki büyütmelerde çok sıkıntı oluyor. Seeing enbüyük sıkıntılardan biri, çeşitli optik kusurlar da eklenince fazla büyütme için özel ekipman ve yeteri kadar yüksek irtifa ve özel konumlar gerekmekte.
      Ayna çapı ne kadar büyük olursa o kadar fazla ışık topluyor. dolayısıyla  o kadar görünür oluyor.  Çanak anten gibi. Bazı derin uzay cisimlerini görebilmek için uzun pozlama yöntemleri kullanmak zorunda kalıyorsun. örnek olarak   2 dakika kadar uzun pozlama yaparak fotoğraf çekmek zorunda kalınıyor. Dediğim gibi  Bendeki 8" n203 f/5 ile -14 kadire kadar olan cisimle görünür durumda. Ben satürn e hiç bakmadım doğrusu (hiç aklıma gelmemişti)  jüpiteride  gökyüzünde leblebi tanesi kadar gördüm halkaları ve 4 büyük uydusunu gözlemledim. Ay zaten gerçekten ayna gibi parlak ve net . (dolunayda bakmak baya sıkıntı. Işık fazla olduğundan gözde yaşarma oluyor ve filitre takıp ışığı kısmak lazım.
       Benim tavsiyem gerçekten birşeyler yapmak istiyorsanız  8" in altına düşmeyin. f/5 veya f/6 stop iyidir ve fotoğraf için gereken hızı sağlar.  10" yada 16" dobsonian da iyidir ama o kadar büyük bir teleskobu nereye sokacaksınız buda ayrı bir konu. Taşımak zaten pek mümkün değil.