Tristörlü Kompanzasyon Kontrolcüsü nasıl olmalı?

Başlatan fractal, 30 Aralık 2013, 17:11:07

fractal

Arkadaşlar tristörlü kompanzasyon yaptırıyorum.şöyle bir soru takıldı kafama.

sanel 50kvar harmonik filtreler var bunlar entes rg3-12c ile kontrol ediliyor.bu entesin cihazı röle çıkışlı ama filtreler tristörlü seçilmiş.bu saçma değilmi ?burda sadece kontak arkı olmayacak mekanik bir harket yok.
bana daha önce bu tarz sistemlerin sıfır geçişlerde devreye girip çıkacağı gibi ifadeler kullanılmıştı.bu kontrolcü ile bu mümkün olamaz.sonra şöyle dediler kondansatörlerin şarj-deşarj süreleri bu konuda çok önemli ve belirleyiciymiş.bu 3faz kondansatörler hemen deşarj olamıyormu.bana piysadan olamıyor dendi.ve uygulamda böyle bir sistem yokmuş.olanlarda hiç verimli çalışmıyormuş.sistemi satarken ne kadar avantajlı yön varsa sistem geldiğinde hep dezavanja dönüştürdüler kompanzasyon rölesini değiştirmemek için.

yani benim düşünceme göre kontrolcüde transistör çıkışlı olmalıki tristörülü harmonik filtreyi anında sürsün..60 bin tl harcadım sisteme yoksa klasik kompanzasyon yapardım olup biterdi.tek farkı kontaktör olurdu.
birde satarken sizin tristörlü kompanzasyon yapmanız lazım derler hemen dereye girsin çıksın diye.iş kurmaya gelince hemen devreye girip çıkamaz cünkü kondansatörler hemen boşalmaz diyorlar.anlamadım..

arkadaşlar transistör çıkışlı kontrolcüler varmı?ideal tristörlü harmonik filtre yapısı nasıl olmalı?
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

frederic

#1
Şu an sahada testleri süren bir sürücüm var, bu iş hakikaten sıkıntılı ama baştan belirteyim. Kondansatörler boş iken şebekeye bağlandıklarında çok yüksek bir akım çekerler, bu yüzden boş kondansatörleri şebekenin 0 noktasında devreye almak gerekir. Fakat tristörlü kompanzasyon denildimi akla 20ms hızlarda devreye girip çıkan kondansatörler gelir, bu yüzden kondansatörün deşarjını bekleyip tekrar sıfır noktasında devreye almak demek minumum 10sn kaybettirir.

Bu yüzden sürücün şebeke gerilimi ile kondansatör uclarında kalan sönümlenmemiş gerilimin eşit olduğu anda tristörleri tetiklemesi gerekir. Bu şekilde kondansatör deşarj olmadığı halde devreye alınabilir.

Kontrolcü dediğiniz şey reaktif rölelerin daha teknolojik versiyonlarıdır ve dediğiniz gibi transistör çıkışlıdır.

Örnek; http://youpower.com.tr/reaktif-guc-kontrol-rolesi

fractal

hocam benim modüller 50kvr bunda kondansatör ve trafo şeklinde filtre bobin var.şimdi şunu merak ediyorum.bu kondansatörler kaç saniyede şarj olur ne kadar zamanda boşalır?bunların teknik açıklamaları varmı?bu kondansatörler 3 faz  ama peki kaç farad? herkez bir zaman söylüyor ama nasıl hesaplandığını söyleyen yok..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur

frederic

#3
Bu linkte şarj ve deşarj olayını anlatmış, inceleyebilirsiniz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kondansat%C3%B6r

Edit= Tristörlü sistemlerde kondansatörün deşarj olmasını beklemeye gerek yoktur. Özelliğide burdan gelir zaten.

Andromeda

Hızlı kompanzasyon yapılacaksa zaten normal kontaktöre ne gerek var..
Şöyle bir yazı var;
""Bununla beraber, yarı iletken teknoloji sayesinde kondansatörlerin deşarj olması beklenmeden tekrar tekrar anahtarlama yapmak mümkündür.""
http://www.3eelectrotech.com.tr/arsiv/yazi/dinamik-kompanzasyon-anahtarlama-ve-kontrol-sistemleri
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

fractal

abb ninde böyle bir kontrolcüsü olduğu ama verim alınmadığı için piyasaya sürülmediğinden de bahsedildi.şöyle bir izlenim oluşturuluyor böyle ürünlr yeni çıktı henüz teknolojisi  oluşmadı gibi..praktikte çalışmaz verim alamassınız.ama malzeme satarken geçiriyorlar böyle dmiyorlar..
Restantum cogniscutur Quantum deligutur