Devreler sırasıyla nasıl çalıştırılır?

Başlatan -ahmet-, 01 Ocak 2014, 23:16:57

-ahmet-

Herkese merhabalar... İnşallah doğru yere konu açmışımdır. Kusura bakmayın...
Ben 11. sınıf elektronik öğrencisiyim. Bir proje yapmam gerekiyor.Ve bu projede 5 tane farklı fonksiyonu sırasıyla yapacak bir devre lazım.4017 entegresi kullanılabilir ama benim sorunum şurda;
Sırayla gerçekleşecek bu işlerin farklı zaman uzunluklarında çalışması gerekiyor.
Örneğin;
1.fonksiyon: motor 5 saniye çalışacak.
2. fonksiyon: ledler 10 saniye çalışcak.
Fonksiyonların geçişi sırasında bekleme olmaması gerekiyor.Yani motor 5 saniye çalıştıktan sonra direkt olarak ledlerin 10 saniye yanması gerekiyor.
İsiste uğraştım ama bir türlü yapamadım.Belki pic ile yapılabilir ama, pic programlamayı bilmiyorum.Nasıl bir devre önerirsiniz? Yada pic programlamak mı gerekiyor? CCS C'yi biraz tanımaya çalıştım ama sildim.
Eğer isterseniz isiste yapmaya çalıştığım devrenin resmini koyabilirim.

İnşallah derdimi anlatabilmişimdir.. TEŞEKKÜRLER...

MrDarK

Pic ile çok kolay yapılabileceğin bir iş aslında ama daha öğrenmediğin bir chip içine kod yazıp hocana göstermenin bir anlamı yok bana kalırsa.

Logic ile yapabilirsin 555 entegresini hiç kullandın mı ? Biraz zor olur ama yapılmaz diye birşey yok :)
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

Tagli

555'leri, tetiklendikleri zaman istenilen uzunlukta darbe üretecek şekilde ayarlayabilisin. Aklımda yanlış kalmadıysa buna "monostable" deniyordu. Her bir işlemi kontrol eden 555'in çıkışı bir sonraki işlemi kontrol eden 555'in tetikleme girişine bağlanırsa istenilen sonuç elde edilebilir.

Öte yandan, PIC ile bu iş çok daha esnek ve kolay bir şekilde yapılabilir. Fazla bir programlama bilgisi gerekmiyor, muhtemelen birkaç satır kod yeterli olacaktır.
Gökçe Tağlıoğlu

blacklogic

Bulu logic kapılar kullanarak yapabilirsin. 555 entegresinin üreteceği clock sinyalini adresleyecek bir entegre lazım şuan aklıma gelmiyor ama var böylebi sayıcı entegresi. Sonra karno haritaları kullanarak bir tasarım yapman lazım ancak sayısal devre dersi aldınız mı bilmiyorum.

z

Alıntı yapılan: -ahmet- - 01 Ocak 2014, 23:16:57
Ben 11. sınıf elektronik öğrencisiyim. Bir proje yapmam gerekiyor.Ve bu projede 5 tane farklı fonksiyonu sırasıyla yapacak bir devre lazım.4017 entegresi kullanılabilir ama benim sorunum şurda;
Sırayla gerçekleşecek bu işlerin farklı zaman uzunluklarında çalışması gerekiyor.
Örneğin;
Fonksiyonların geçişi sırasında bekleme olmaması gerekiyor.Yani motor 5 saniye çalıştıktan sonra direkt olarak ledlerin 10 saniye yanması gerekiyor.
İsiste uğraştım ama bir türlü yapamadım.Belki pic ile yapılabilir ama, pic programlamayı bilmiyorum.Nasıl bir devre önerirsiniz? Yada pic programlamak mı gerekiyor? CCS C'yi biraz tanımaya çalıştım ama sildim.

Bu bir odev ve islemci gosterilmedigine gore lojik devre ile yapacaksin.

Sana yaziyla semayi tarif edeyim. Tarife gore semayi sen ciz ve buraya da ekle.

CD40106 schmitt trigger inverterlerin giris cikislarina isim verirsek

I1 1. inverter girisi
O1 1. inverter cikisi
I2 2. inverter girisi
O2 2. inverter cikisi

O1=I2 yap. Yani birincinin cikisini 2.nin girisine bagla.

I1 girisi ile Gnd arasina 10uF kapasitor bagla. I1 girisinden  O1 cikisina bir 1N4148 bagla. (P jonksiyonu I1 tarafinda olsun)
I1 girisine 10 tane 1N4148 baglayacagiz. Diyodlarin hepsinin de N jonksiyonu I1 tarafinda olsun.

Simdi bu diyodlarin her birisine ayri ayri seri 1Mega Ohm trimpot baglayalim.  (trimpotun dis uclarindan birisi.)

Trimpotlarin orta uclarindan sirayla 4017 Q0, Q1, Q2, Q3..... cikislarina gidelim.

2 nolu inverterin Q2 cikisimindan 4017 clock girisine baglanti yapalim.

4017 nin Clk !Enb girisini Gnd yap.

Mesela sirali kac gorev istiyorsun 5 diyelim Q5 ucundan 4017 reset pinine baglanti yap.

Simdi sistem nasil calisacak?

Ilk basta Q0 cikisi 1 iken trimpotun direnci ve 10uF nin yapacagi gecikme kadar zaman sonra 10uF uclarindaki gerilim inverterin ust esik degerine ulasir. Q1=0 Q2=1 olur ve 4017 bir adim atar. Bu esnada Q1 I1 arasindaki diyod 10uf gerilimini bosaltmaya baslar.

inverterin alt esik degerine ulasildiginda O1=1 O2=0 olur. O1=1 olunca I1 ve O1 arasindaki dyod devreden cikar ve 4017 nin Q1 cikisindaki trimpot uzerinden 10uf dolmaya baslar. ve bu boyle devam eder.

yani 4017 cikislari hep devreye gorecek cihaza sinyal verirken hem de 4017 clock kaynagi osc nin frekansini belirler.

Semayi cizmeni bekliyorum.

Zamanlamayi tutturamazsan 10uf degerini artiracaksin. Ben mantigi anlatmak adina degeri kafadan salladim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Tagli

Şimdi düşündüm de, benim 555 mantığında eksik var sanırım. 555'lerin sadece düşen kenarlarda tetikleneceklerini düşünmüştüm ama bu konuda yanılmışım: Anladığım kadarıyla tetik girişi 0 kaldığı sürece sürekli tetiklenmeye devam ediyorlar (yanlışım varsa düzeltin). Bu durumda, 555'ler arasında flip-flop'lu bir düzenek olması gerekecek. Gerçi bunun da işe yarayacağından şüpheliyim, çok derinlemesine düşünmedim. Flip-flop'ların boştayken 1'de kalmaları için dışarıdan bir astable 555 tarafından clock'lanmaları gerekecek galiba. 7474 iş görür ama önüne bir de tersleyici koymak lazım çünkü 7474 yükselen kenarda tetikleniyormuş.
Gökçe Tağlıoğlu

LukeSkywalker

Basit bir transistörlü multivibratör bu isi görür. Tek yapman gereken kondansatörve direnç değerlerini değiştirmek.

mufitsozen

Alıntı yapılan: -ahmet- - 01 Ocak 2014, 23:16:57
Örneğin;

3, 4 ve 5 nolu fonksiyonlar nedir ve kac sn calisacak?

butun kriterleri vermeden tasarim konusundaki oneriler havada kalir.

Ornegin, eger hepsi 5ms veya kati ise, vede toplamda 80 snden kucukse, bir 555 ile 5ms oscillator yaparsiniz, bunun cikisini 4 bit bir counter'a (7493?) baglarsiniz, bu sayacin cikislarinida 4to16 decodera verirsiniz (74154 ?) boylece her 5 msde bir bu decoderin bir cikisi aktif olur. Bunlarin birkacini ORlayarak belli sirali islemleri yapabilirsiniz.

Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

-ahmet-

Alıntı yapılan: mufitsozen - 02 Ocak 2014, 15:50:02
3, 4 ve 5 nolu fonksiyonlar nedir ve kac sn calisacak?

butun kriterleri vermeden tasarim konusundaki oneriler havada kalir.

Ornegin, eger hepsi 5ms veya kati ise, vede toplamda 80 snden kucukse, bir 555 ile 5ms oscillator yaparsiniz, bunun cikisini 4 bit bir counter'a (7493?) baglarsiniz, bu sayacin cikislarinida 4to16 decodera verirsiniz (74154 ?) boylece her 5 msde bir bu decoderin bir cikisi aktif olur. Bunlarin birkacini ORlayarak belli sirali islemleri yapabilirsiniz.

Birbirlerinin katları olmayacak. Ama dediklerini düşünücem... Teşekkürler...

Alıntı yapılan: z - 02 Ocak 2014, 00:33:34

I1 1. inverter girisi
O1 1. inverter cikisi
I2 2. inverter girisi
O2 2. inverter cikisi

I1 girisi ile Gnd arasina 10uF kapasitor bagla. I1 girisinden  O1 cikisina bir 1N4148 bagla. (P jonksiyonu I1 tarafinda olsun)
I1 girisine 10 tane 1N4148 baglayacagiz. Diyodlarin hepsinin de N jonksiyonu I1 tarafinda olsun.

Simdi bu diyodlarin her birisine ayri ayri seri 1Mega Ohm trimpot baglayalim.  (trimpotun dis uclarindan birisi.)

Trimpotlarin orta uclarindan sirayla 4017 Q0, Q1, Q2, Q3..... cikislarina gidelim.

Mesela sirali kac gorev istiyorsun 5 diyelim Q5 ucundan 4017 reset pinine baglanti yap.

Ilk basta Q0 cikisi 1 iken trimpotun direnci ve 10uF nin yapacagi gecikme kadar zaman sonra 10uF uclarindaki gerilim inverterin ust esik degerine ulasir. Q1=0 Q2=1 olur ve 4017 bir adim atar. Bu esnada Q1 I1 arasindaki diyod 10uf gerilimini bosaltmaya baslar.

inverterin alt esik degerine ulasildiginda O1=1 O2=0 olur. O1=1 olunca I1 ve O1 arasindaki dyod devreden cikar ve 4017 nin Q1 cikisindaki trimpot uzerinden 10uf dolmaya baslar. ve bu boyle devam eder.

yani 4017 cikislari hep devreye gorecek cihaza sinyal verirken hem de 4017 clock kaynagi osc nin frekansini belirler.

Zamanlamayi tutturamazsan 10uf degerini artiracaksin. Ben mantigi anlatmak adina degeri kafadan salladim.

Bugün çizemiyorum sınavlarım var ancak, yarın (cuma) çizicem. Bende özel ve ya kapısı kullanarak bi devre çizdim ama çalışmadı onunda resmini koyarım. Bu arada 11.sınıf Haberleşme öğrencisiyim.elektronikle alakalı; dijital elektronik, Haberlşemenin temelleri ve endüstriyel kontrol dersi görüyoruz.Teşekkür ederim.
Alıntı yapılan: Tagli - 01 Ocak 2014, 23:48:56

555'leri, tetiklendikleri zaman istenilen uzunlukta darbe üretecek şekilde ayarlayabilisin. Aklımda yanlış kalmadıysa buna "monostable" deniyordu. Her bir işlemi kontrol eden 555'in çıkışı bir sonraki işlemi kontrol eden 555'in tetikleme girişine bağlanırsa istenilen sonuç elde edilebilir.

Öte yandan, PIC ile bu iş çok daha esnek ve kolay bir şekilde yapılabilir. Fazla bir programlama bilgisi gerekmiyor, muhtemelen birkaç satır kod yeterli olacaktır.
Pic kodu yazmak ve programlamak için hangi programlar gerekiyor. Biraz yönlendirirmisiniz? Hangi dil daha uygun olur. Bi kod yazıp isiste denerim, başarılı olursa pic alıp programlarım.Teşekkürler...

Alıntı yapılan: MrDarK - 01 Ocak 2014, 23:47:59
Pic ile çok kolay yapılabileceğin bir iş aslında ama daha öğrenmediğin bir chip içine kod yazıp hocana göstermenin bir anlamı yok bana kalırsa.

Logic ile yapabilirsin 555 entegresini hiç kullandın mı ? Biraz zor olur ama yapılmaz diye birşey yok :)

Pic programlama yapmamıza karışmıyolar, hatta hocaya kodları verirsem, hoca programlayacağını söyledi. Pic daha iyi olur aslında.
555 entegresini de biliyorum. Nasıl bir fikriniz var.Teşekkürler.

Tagli

Alıntı yapılan: -ahmet- - 02 Ocak 2014, 20:59:55
Pic kodu yazmak ve programlamak için hangi programlar gerekiyor. Biraz yönlendirirmisiniz? Hangi dil daha uygun olur.
Bu çok tehlikeli bir soru. Bu soru ne zaman sorulsa forumda insanlar birbirine giriyor. Yine de cevap vereceğim: En kısa sürede en az emekle bu işi yapmak istiyorsan PicBasic Pro kullan. Forumda bu dille ilgili çok fazla kaynak var. Şahsen ben bu dili sevmiyorum ve kullanmıyorum, ama sanırım senin için en uygunu bu olur.
Gökçe Tağlıoğlu

-ahmet-

Alıntı yapılan: Tagli - 02 Ocak 2014, 22:49:58
Bu çok tehlikeli bir soru. Bu soru ne zaman sorulsa forumda insanlar birbirine giriyor. Yine de cevap vereceğim: En kısa sürede en az emekle bu işi yapmak istiyorsan PicBasic Pro kullan. Forumda bu dille ilgili çok fazla kaynak var. Şahsen ben bu dili sevmiyorum ve kullanmıyorum, ama sanırım senin için en uygunu bu olur.
Anladım. Hemen deneyeceğim.Takıldığım yerlerde sizlere sorarım. ÇOK TEŞEKKÜRLER...

-ahmet-

Alıntı yapılan: z - 02 Ocak 2014, 00:33:34

I1 1. inverter girisi
O1 1. inverter cikisi
I2 2. inverter girisi
O2 2. inverter cikisi

Devreyi yaptım ama alttaki resimdeki hatayı verdi.
Devreyi mi yanlış kurdum acaba? Bir yanlışlık yaptım ama...