Statik yük çarpılması [şiddetli :)]

Başlatan XX_CİHAN_XX, 15 Ocak 2014, 13:58:06

XX_CİHAN_XX

https://eksisozluk.com/entry/16055118

Buna benzer bir durum yeni çalışma ofisime geçtiğimden beri başıma geliyor. Baya da şiddetli deşarjlar yaşıyorum :)
Rahatsızlık vermeye başladı. Çalışma masamda Antistatik masa örtüsü var dokunmaya korkuyorum :) Çalışma odasında yaşıyorum bu sorunu. Dış ortamlarda pek bir şey olmuyor.
Bu sorunu yaşamamak için nasıl bir yöntem uygulamalıyım? Şu antistatik bileklikler iş görür mü sürekli masaya bağlı bir bileklikle dolaşmak pek kullanışlı gelmedi bana.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

yldzelektronik

Süper güldüm yahu.. :)

Eski çalıştığım iş yerinde ben de çay doldurmaya korkuyordum.Şu elektrikli su kaynatıp çay demleyen aletlerden -Ketıl mı neydi- vardı.Ben de v yaka hırkayı ofise girince çıkartıyordum.Sorun çözülüyordu..

Ben de bilekliklerden yoktu..
Kişinin başına gelen hayır Allah'tandır. Kişinin başına gelen şer nefsindendir. Nefislerimizle kendimize zulüm ediyoruz.

ferdem

Hocam ofisin taban döşemesiyle ilgili olabilir, benim çalıştığım yerde parke laminat vardı, sürekli esd den çarpılıyorduk, cila yapıldı, sorun ortadan kalktı, rahat ettik :) Yürürken bir şekilde yükleri üzerinize topluyorsunuz, iletken büyük bir cisme dokunduğunuzda deşarj... Kötü bir his, insan stres oluyor, sorunu kökten halledene kadar 100K ohm bir dirençle deşarj olun, en azından şok hissetmezsiniz. ESD korumalı ayakkabılar var, onu giydiğinizde sanırım yüklenme olmuyor. Eski işyerimde giyiyordum, etkili olmuştu. Özetle ya zemin ya ayakkabı değişecek. Selamlar.

oyaz

aynı konudan bende muzdaribim. Ofiste sürekli deşarz oluyorum. İşin ilginci atıyorum 1-2 dakika önce deşarz olduğum halde bir metale değdiğim zaman yine oluyor :)
Become a learning machine...

XX_CİHAN_XX

Alıntı yapılan: oyaz - 15 Ocak 2014, 15:18:37
aynı konudan bende muzdaribim. Ofiste sürekli deşarz oluyorum. İşin ilginci atıyorum 1-2 dakika önce deşarz olduğum halde bir metale değdiğim zaman yine oluyor :)
Bende de durum aynı diyebilirim :)

Alıntı yapılan: ferdem - 15 Ocak 2014, 15:00:01
Hocam ofisin taban döşemesiyle ilgili olabilir, benim çalıştığım yerde parke laminat vardı, sürekli esd den çarpılıyorduk, cila yapıldı, sorun ortadan kalktı, rahat ettik :) Yürürken bir şekilde yükleri üzerinize topluyorsunuz, iletken büyük bir cisme dokunduğunuzda deşarj... Kötü bir his, insan stres oluyor, sorunu kökten halledene kadar 100K ohm bir dirençle deşarj olun, en azından şok hissetmezsiniz. ESD korumalı ayakkabılar var, onu giydiğinizde sanırım yüklenme olmuyor. Eski işyerimde giyiyordum, etkili olmuştu. Özetle ya zemin ya ayakkabı değişecek. Selamlar.

Hocam dediğiniz gibi burada da yerler parke. Antistatik ayakkabı deneyebilirim. Birde antistatik önlükler var acaba onlar daha mı kullanışlı olur diye düşünüyorum.
Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir.

Elektroemre

Bende aynı sorundan muzdariptim, sorun bizim evin koltuğundaymış, kumaşı kumaş değil, statik boya tabancası.
Koltukta oturduğum zaman 5 dakikada bir çarpılık/çarpabiliyorum :)

kantirici

Alıntı yapılan: Elektroemre - 15 Ocak 2014, 15:31:19
Bende aynı sorundan muzdariptim, sorun bizim evin koltuğundaymış, kumaşı kumaş değil, statik boya tabancası.
Koltukta oturduğum zaman 5 dakikada bir çarpılık/çarpabiliyorum :)

koltuk önemli. Bizim koltuklarda bi orutunca direk yüklüyor, sonra çat pat :)

ferdem

Kaynağı tespit etmeye çalışın, zeminden mi yoksa oturduğunuz yerden mi belirleyin. Çarpıldıktan sonra(!) oturmadan ofiste iki tur atın aynı yerden çarpıldınız mı(evet ise zeminden kaynaklanıyor), iki tur daha... aynı denemeyi oturup kalkarak yapın. Kaynak belirlenir sonra çözüm bulunur, bizde ofiste iki tur atan kesin çarpılıyordu, tek ihtimal zemindi.
Eğer problem zeminle ilgili ise önlük bir işe yaramayacaktır.

trgtylcnky

Havanın kuru olması da etkiliyormuş, hava nemlendirici alabilirsiniz.

diot

Aynı olay bendede var. Dokunduğum herkes bi kere zıplıyor. Önceleri işte spor ayakkabı giyiyordum yerde mineflo idi ve sandalyeye her oturup kalktığımda  bir yerlere dokununca statik elektrik boşalıyordu.  Şu an yere laminat parke döşettim ve MEKAP marka ayakkabı giyiyorum.  Bir sıkıntı yok.

Mucit23

Bende de zamanında oluyordu ama artık olmuyor. Okadar çok ilerlemiştiki artık elektronik kartlara dokunmaktan çekiniyordum. Hatta gizlice iş arkadaşlarımın arkasından kulaklarına dokunarak ufak bir şok verdiğim bile oluyordu. :D

yufuk

Tamamen giysilerinizin kumaşıyla alkalı. Giysilerinizi değiştirin.  :)

pisayisi

Genelde kıyafetlerimizde oluşan elektrik yükü , kapasite gibi davranan vücudumuzda depolanır. Polar ya da yünlü kıyafetler giydiğinizde daha çok etkilenirsiniz...
Murat

F.T

o tip kıyafetleri giyip fazla hareket ederseniz akünüzü çabuk doldurursunuz    :-X
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

XX_CİHAN_XX

Bugün biraz deneme yapıp tam sebebi öğrenmeye çalışacağım. Üzerimdeki kıyafetlerden de olabilir malum kış sezonu yünlü yada pamuklu giyinme durumları oluyor.