Ultrasonik Sensör hk.

Başlatan Nedenler, 23 Ocak 2014, 15:02:35

Nedenler

Arkadaşlar merhaba elimde iki farklı ultrasonik sensör kartı var. Piyasadaki standart kartlardan, biri sr04 isimli kart.
Fakat yapmak istediğim uygulamada bu sensörleri yan yana değil de karşılıklı koymak istiyorum.
Kartın üzerinden alıcı sensörü çıkardım ve kabloyla uzatarak alıcının karşısına getirdim.
Şu aşamada alıcı verici arası 10 cm ise pic bu mesafeyi 5 cm şeklinde değerlendirmeli çünkü önceki sensör montajına göre gidiş ve geri dönüş değeri hesaplanıyordu, şu an sadece gidiş değeri var.

Fakat gerçekte olan şu hiç alakasız değerler okuyorum. Aradaki mesafe 17 cm iken ekranda gördüğüm değer 2 cm.
Sensörlerin çalışma prensibine göre yanlış bir şey mi yapıyorum acaba. Kullanışsız olsa bile böyle de çalışması gerekmez mi ?

selimkoc

Blogumda bu konuda iki tane uygulama var. Biri kesme ile diğeri ise program içinde. Faydalı olması dileğimle...

Nedenler

O uygulamaları biliyorum, teşekkürler.
Fakat genel uygulamanın dışında bir şey yapmaya çalışıyorum benim sorunum biraz daha farklı.

selimkoc

Aynı uygulamayı sensörler karşılıklı olarak denediniz mi? Aynı sonucu vermesi gerekir diye düşünüyorum. Sadece süreden dolayı mesafe 2 katı gösterilecektir diye düşünüyorum.

Nedenler

Hocam o yarısı olmayacak mı? Yarısı ya da iki katı bunun bir önemi yok da şöyle ki;
Kartın bütünlüğünü bozmadan 20 cm karşısına bir cisim koyuyorum ekranda gördüğüm değer 20 cm, doğru.
Alıcıyı yerinden söküp kabloyla o cismin olduğu yere koyuyorum ekranda gördüğüm değer 4 cm, yanlış.
Alıcıyı yavaşça yaklaştırıyorum 4,3,2,1 ve 13 cm karşısına geldiğinde 0 cm.
İlginç değil mi.

rree

Alıcı sensörü değil verici sensörü kablo  ile uzaklaştır. Alıcı sensör parazitlere çok yatkındır.Kabloda oluşan parazit ve empadans uygunsuzluğu alıcı devrenin istenilen sinyalleri almasını engelleyebilir.

hgs

Alıntı yapılan: Nedenler - 23 Ocak 2014, 16:10:48
Alıcıyı yavaşça yaklaştırıyorum 4,3,2,1 ve 13 cm karşısına geldiğinde 0 cm.
Bu durum stabil ise +13 ilavesi ile sorunu çözemiyormusunuz ?