Milli mikro işlemci

Başlatan t600, 27 Ocak 2014, 18:44:35

Mucit23

@Gerbay derleyici yazarsa atari bile yaparız.

galenga

               Bende fikrimi söylemiş olayım , bence gerbay hocam haklı türkiyedeki eğitim iyi bir seviyede değil şu anda kendi üniversitemden de örnek vermek gerekirse mühendis adayı çoğu öğrencinin tek derdi ders geçmek mühends olmak sonrası herhangi bir yerde iyi kötü bir iş bulması ona yeterli , toplumumuz nedense bana dokunmayan yılan bin yaşasın politikası içerisinde yanlış haliyle ama bunda gene gerbay hocamın dediği gibi dış mihrakların türlü türlü bitmek bilmez ve şu anda elimizi kolumuzu bağladıkları oyunları da söz konusu . Şimdi şöyle geçmiş teknolojinin gelişim süreçlerine baktığımızda aslında bilim adamlarının yaptıkları gerçekten çok büyük cesaret gerektiren işler neden derseniz benim görüşüm bu , adam yapmış icadını ve bu icat çooook yıllar sonra asıl kaymağı yenmeye başlanmış teknoloji üretildiği zaman içerisinde bile tam verimli kullanılmamış yani dolayısıyla bu abiler aslında bizlere çalışmış resmen ama bunlarında olması ve üzerinde yıllar geçmesi ve bu konularda da çalışılması gerek tabikide .
                 Böylece bize şu anda bazı şeyler hazır vaziyette geliyor düşünsenize şu anda kendi devrenizi yapıp kendi robotunuz üretebiliyorsunuz bundan kastım basit veya karmaşık , yani bunu geçmiş zamanda insanların yapması hayal gibi birşeydi . Ben şu anda daha çok gelecek nesillere gençlerin öğrencilerin üzerine projeler yapılması taraftarıyım , çünkü az kaynak ile topyekün ilerlemek mümkün bir hibe programı yapıp ilgili gençlerin dev. board alması sağlanabilir bu sonraki nesillere kadar uzanacak türkiyedeki yazılım ve elektronik konusunda söz sahipliği konusunu gerçekleştirebilinir . İşlemci üretimi yapmayalım demiyorum ama yapacaksakta üniversiteden mezun mühendislerin en azından %30 sıfırdan işlemci mimarisi tasarlıyabilecek kapasitede olmalı bence , ben türkiyedeki eğitimin yada Niyazi hocam gibi gönüllü programların genelinin elektronik+yazılıma ağırlık verilmesi taraftarıyım Z hocam mesela bir kütüphane peşinde Allah ondan razı olsun bu şekilde azıcık hevesi olan gençler ilk başlarda karşılaştıkları zorluklarla pes etmiyecek kısa zamanda daha çok proje üretilebilinicek dahasıda var tabiki bence bu tür şeylerle uğraşılmalı bu konuda bende inş kısa zamanda bir girişimim olacak . Ben gömülü sistemleri teknolojinin kalbi diye düşünüyorum ve türkiyenin bu kalbin cerrahı olması gerektiğine inanıyorum böylelikle eldeki potansiyel sonrasındaki sizin istediğiniz oluşumları zaten gerekli kılacak . Nacizane fikirlerim budur .

zerog26

Bu isin nasil yapildigina dair bir video kayayim dedim ...Boyle bir tesisi kurmak baslibasina para ve kaynak gerektiren bi is artik 1970'li yillarda degiliz araba garajimizda dahihane fikirler ortay koymak icin cok gec....  sunuda belirteyim univ. bi ara bu microislemci tasarlama dersi almistim HI TECH die bi program ile kendisi linux ortaminda calisiyordu, bu programi bile kullanmak iskence idi kisacasi yapilmaz degil ama turkiye icin bu teknolojiler daha erkende diyebiliriz cok gec artikta diyebiliriz......

How do they make Silicon Wafers and Computer Chips?

t2

Kendi çakmağımızı lcd displayimizi veya ssd diskimizi veya RAM imizi değil de neden işlemcimizi yapmamız gerekiyor? 

Erol YILMAZ

#64
Öncelikle bu tarz tasarımlar ülkemizde yapılmamış değildir.
CPU Turkey, Mcu Turkey organizasyonlarında yarıştırılmış tasarımlar mevcut.  Bu tasarımları hocalarımız yaptı.
2008 Cpu Turkey'de birinci olan tasarımı yapan hocayı ben yakinen tanıyorum. (Bkn. A. Özmen, Dpü->Saü)

--------------------------------------------
Çok kestirme yol :
Önce incelenir, üretime uyan uymayan tarafları gözden geçirilir.
FPGA ortamında düzeltilip test edilir, onaylanır.
Ben bundan istiyorum diye,
1500$ verilip 50 tane chip olarak bastirilir. Bkn. N. Saral
Malzeme elinizde...
1 milyon tane istersek eminim, tanesi 0.50$ dan gelir.
--------------------------------------------

İş bitti mi? Günümüzde kullanılabilen bir MCU'nun çevre birimleri, Emc dayanımı, CPU özelliklerinin yanında belki de daha önemli.
Yazılım ayrı bir çaba ve uğraşı. (Örnek PSoC, Cpu'su /12 ile çalışan 8051 , fakat mükemmel çevrebirimleri ile Cpu ya gerek bile kalmıyor.)

Uzakdoğulu Elan (bkn. Özdisan) Microchip 16C54 u 1-1 kopyalayarak önce ürünü sattı. Daha sonra da özgün tasarımlarını yaptı.

Uzakdoğulu Holtek 8 bit MCU datasheetlerini incelerken PIC16 serisini incelediğimi sandıgım anlar oldu. Çok benzer fakat aynısı değil.

Bugün 16C54 ün kopyasını Türkiye şartlarında yapamayacagımız aşikar...
Bunu maalesef çift yüzlü PCB tırmalayışlarımızdan tahmin ediyorum.

Analog Device'ın bütün ürünleri öyle mi bilmiyorum ama DSP kısmının fabless çalıştığını biliyorum.

N.Saral abimiz bir ara yari iletken ürettirebilmekten bahsediyordu. Sanıyorum PCB yi 100$ tooling ile basan çinli,
yariiletkeni de 1000$ tooling ile yapacaktır. Sorgulamak lazım.

http://cpuville.com/design.htm

FPGAs are great for experimenting with CPU designs.
http://www.drdobbs.com/embedded-systems/cpu-design-on-paper/240153480

8 Bit CPU'ları incelediğimizde CPU ve MCU icin tasarlanan CPU yapilarin biraz farkli oldugunu görüyorum,
misal Z80 cok alengirli bir yapiya sahipken, PIC16 nin cpu kısmı ve komut seti cok daha basit bir yapıda diye düşünüyorum.
AVR'yi performans kralı olarak tanıyoruz hiç kullanmasam da yapılanlar onu gösteriyor.
STM8'de kesinlikle yüksek performanslı bir CPU yapısına sahip.

CPU'ların komut işleme yapıları bazı problem ve çözümleri yanında getiriyor. Örneğin iyi tanıdığımızı düşündüğümüz PIC mcu nun okuma, isleme, geri yazma icin ayri ayri bir clock kullanmasi performansi nispeten düşürürken daha temiz bir tasarima izin veriyor diye düşünüyorum. 8051, 12 clockla ne yapiyormus, onu ayrıca merak ediyorum :)

Microchip 8 bitte özellikle hoşuma giden bir durum var, komut ile datanin karişmasina kesinlikle imkan yok.

books.google.com.tr/books?id=cTABIcYYWDgC&printsec=frontcover&hl=tr&output=html_text

İşlemci Tasarım Aşamaları:
http://www.mcu-turkey.com/wp-content/uploads/2013/12/islemci_tasarimi_ve_asamalari-1.pdf

http://www.mcu-turkey.com/wp-content/uploads/2013/12/islemci_tasarimi_ve_asamalari-2_sep.pdf


Chip Tarihi anlatılmış:

http://smithsonianchips.si.edu/



Üretmek ve tasarlamak farklı şeyler...
Yarı-iletken üretim hayali var ise önce bir diyot yapalım,
Zener ve schottky versiyonlarını deneyelim..

Bunları yapabilirsek 74HC595 yapalım...

74HC595'i yapabilen kişilerin daha sonra, 8-32 bit CPU projelerini gerçekleştirebileceğine inanıyorum.

Yok fiziksel üretmenin çok problemleri var "tasarım yapalım" hayali var ise SOFT CORE çok daha yakın duruyor.

OptimusPrime

eğitim sistemi kötü olabilir ama okumak isteyenin elinden de kitabı çekip almıyorlar.  ;D

devletimin bursları var, ödülleri var, anlaşmaları var. kazan bunlardan birini çık yurt dışına öğren gel veya orda kal. devleti de geçtim yurt dışında bir üniversiteden kabul al paranı zaten onlar verecekler. demek istediğim öğrenmek istersen yol çok.

keşke teknolojisi ileri ülkelerde olduğu gibi bizimde b.k gibi paramız olsada biz de en uzağa kim işeyebilir gibi saçma sapan araştırmalar yapsak.

neyse dersen ki ben bunu üretip satacam o iş biraz sıkınıtılı. onu unut şimdilik ama araştır üzerinde çalış derim bir gün birileri için bir kapı açarsın elbet...
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

memo333

adam iyi trolledi yalnız..
Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/

t600

#67
Ok .Bakın hep aynı şeyi tekrar söylüyorm Lütfen bakın , Bunu korkmamamız için söylüyorum

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/107780/INTEL/8051.html

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/130012/INTEL/8086.html

Bu pdf lere baktığımızda 1970 lerde yapılmış ve bizim şuan kullandığımız mikrodenetliyiciler ile hemen hemen aynı performansta tasarımlar görüyoruz . 
Birşeye dikkat edin , Bu pdf ler daktilo benzeri bir şey ile yazılmış , Garip bir durumda olan intel in pdf basacak bir bilgisayarı yokkk ! daha ms dos yapılmamış çünkü işlecisini yeni yapmış , Bu bize şunu anlatmalı .

Bu iş nasıl oluyor , 20 cm x 20 cb bir cam üzerine , tekniğini bilerek çizdiğiniz bir transistör yapısını  bir Mercek ile yarı iletken üzerine basılması ve bunun çalışması bize her şeyi yapabileceğimizin gazını verecektir . 2. denememizde 5 transistörlü bir h bridge köprüsü tek yonga olarak bir günde basılabilir ,
Aslında basit olan şey ile korkutulduk ,
PCB baskı yapıyoruz , Transistörleri , alıp takıyoruz , ya kalem ile transistör mantığını çizdiğimizde gerçek olduğunu ve çalıştığını görseydik ufkumuz nasıl olurdu .   2n3055 in içini hepimiz bir sebepten açmışız dır . Orada bir yapı iletken var , ve kollektör şase , üst taraf e , ve nedense yarı iletkenin ortasına rasgele bağlanan şey base oluyor , O zaman diyelim ki 10 x 2 cm silisyum aldık , iki ucuna kablo bağlarsak e - k  olur ortasıda b dir , doğada olan birşey bu hııı , Ozaman biz ne yapmalıyız ,
Hemen yarı iletken malzeme edinip cam üzerine flip filop , veb resimle çizip basalım , eğer yaptığımız mimari bir leti yakıp söndürüyorsa doğru yoldayı , zaten böyle birşey olduğunda bu forum bunu tüm öğrencilere öğretir , bugüne kadar pic kullanmayı burada öğrenmedik mi ?

Bunun sonucunda şu olacak , kısa bir sürede kendi anfi devrelerini , kendi 555 lerini ve opamplarını tasarlayıp evde baskı yapan tipler bizden bağımsız olarak oluşacak , biz sadece sislisyum üzerine bir basit devre basalım ve bunu teşhir edelim ve bunun evde yapılabilecek kadar basit birşey olduğunu insanlarımızın görmesini sağlayalım , Ondan sonra ok yaydan çıkmış olacak .

muhittin_kaplan

Bildiğim Herşeyi unuttum.


muhittin_kaplan


MC_Skywalker

Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 28 Ocak 2014, 10:18:45
bot olabilirmi ?
yoksa free enerji mevzusu tumayanınca başka bir açıdan yaklaşan free enerjici olmasın  :o

t2

#72
Türkiyede işlemci yapımı: Para tuzağı.

muhittin_kaplan

Başka Bir Açıdan yaklaşmak Dinen Caiz Değildir.

t600

#74
dünyada ilk yapılan 4004 , çizimleri inceleyin

http://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2011/11/intel-4004-logic.jpg

mesaj birleştirme:: 28 Ocak 2014, 10:26:01

http://www.righto.com/2013/01/a-small-part-of-6502-chip-explained.html     

süper , kapıların yapımını gösteriyor