Çizgide izleyen araba nasıl yapılır?

Başlatan jiwtoo, 09 Şubat 2014, 20:50:11

jiwtoo

Merhaba arkadaşlar biz çizgi izleyen araba projesi yapmak istiyoruz.. Bunun hakkında nasıl fikir edinebilirz yada anlatan bir site var mı yardımcı olursanız çok sevinirim fikir versenizde olur görüş yorum bilgilerinize ihtiyacım var şimdiden teşekkürler arkadaşlar...CCS ile yapılcak devre hakkında hiç bilgimiz yok hazır mı alıcaz arabayı yardımlarınızı bekliyorum...

WorldWideWeb

Çizgi izleyen ROBOT İle hemen hemen aynı programa sahip olacaktır. İLk olarak cizgi izleyen robot (DC MOTOR SÜRME) hakkında araştırma yaparsan bulursun.  Teknik parçalar hakkında ne kullanacağını ben bilmiyorum. Bilen arkadaş var mıdır buralarda onuda bilmiyorum.  DC MOTORların butonlu sürme ile ilgili cccs örnekleri bulursun. Sağ git, düz git, sol git, gibi. Zaten İf(input(xxx) girişleri olacak. O girişlere, buton yerine sensör bağlanıyor.  Sensörler aracınızı yönlendiriyor.

Eğer CCS C bilgini yeterli görmüyorsan; bu projeyi PLC'de rahatlıkla yapabilirsin. Mantık çok benzesede, PLC daha kolaydır.

Eğer gerçek iş hayatında bir proje yapılıyorsa; gidişat şöyleydir(FOR PLC); Makine mühendisi, yapılacak olan makinenin çizimini yapar, Bu çizimini kalıphaneye(torna, cnc) ustalarına gönderir. Kalıphane, Makinayı inşa eder ve kullanıma hazır hale getirir. En son olarakta PLC programcısı oturur makinenin başına, Kullanılcak sensörleri seçer, kullanılacak pistonları seçer, kullanılıcak motor tiplerini seçer, Bunları aldırır ve bu malzemeleri kalıphane'deki görevliler takar. PLC programcısı son olarak; makinenin programını yazar.

Yani bu metinden anlayacağın, programcı sadece program yazar, makine için bir kaç ufak detaya karışır.




Eğer gerçek iş hayatında bir proje yapılıyorsa; gidişat şöyleydir(FOR PİC); eğer yapılacak, bir makine var ise, makine mühendisi çizimini yapar. eğer yok ise, PİC programcısı programı yazmaya başlar. PİC programcısı programı yazar ve pic'in hangi pinlerinin kullanılacağı, hangi temel elektronik parçalarının kullanacağını seçer ve bunları isiste çalıştırır. Sonrasında, isis projesini çizim elemanına verir. Çizim elemanı verilen isis projesini PCB'ye aktarır. Sonra bunu, baskıcıya verirler, Baskıcı bunlardan belirli bir sayı yapar, Deliklerini deler ve gönderir. Son olarakta başka elemanlar, boş olarak kartlara. devrenin elemanlarını lehimlerler ve onlara verilen pici yerine takarlar. 

Gördüğün gibi, PİC programcısıda pek fazla teknik detaya karışmıyor. Tabi bu kendi işin olduğu için hepsini senin yapmak zorunda olduğunu biliyorum. Bu metinleri yazarak sana yol göstermiş oluyorum.

yani; makine çizim sitelerinden, Uzaktan kumandalı araba, pilli araba, artık aklında ne varsa ona benzer bir projenin çizimini buluyosun. Sonrasında çizgi izleyen robot projelerinden, ne gibi sensörler kullanılmış, sensörler nerelere bağlanmıs bunları tespit ediyorsun. Eğer daha kaliteli sensörler istiyosan, sensörlerini; plc sitelerinden araştırıp, hangisi daha kaliteli tespit ediyorsun.  Sonrasında makineni kaba taslak aklında oluşturuyosun ve Makinene eğer PLC koyacaksan, PLC yerini, PİC koyacaksan, Aracın içine pic boşluğunu açmayı unutmuyosun.
Sonrasında İSter PLC ile yaz ister PİC ile gerisi senin biliceğin iştir.

polleme

Ne kadar bilgi sahibisiniz bilmiyorum ama temelde süreç şu şekilde işliyor: Araç  önüne monte edilen 3 veya 5 adet VNY70 veya QRD1114 sensorleri 74HC14 üzerinden lojik 0 veya 1 olarak sürekli okunur, eğer ortadaki sensor siyah çizgiyi görüyorsa her iki motor da hareket ettrilir. Sağdaki sensörlerde algılama varsa sadece sol motor, soldaki sensörlerde algılama varsa sağdaki motor hareket ettirilir. Temel prensip bu şekilde.