Güneş enerjisi paneli ve pil arasında diyot

Başlatan Recep METE, 16 Şubat 2014, 09:16:14

Recep METE

#15
Arkadaşlar hepinize çok çok teşekkür ederim.Gerçekten çok iyisiniz.Konuyu tamamen anladım ve olayın mantığını çözdüm.

mesaj birleştirme:: 17 Şubat 2014, 08:04:27

Birde bu yazışmalardan şunu anladım doğru mu acaba.Diyotun akım geçirebilmesi için anotun katota göre akımının yüksek olması gererecekiyor.h.makinesi ve güneş panelini örnek olarak verirsek pilden gelen akım 2 volt olsun ve pil tarafında diyot takılı,güneş panelitarafından gelen akımda 2 volt olursa diyotun artı ve eksisi aynı değerde olduğu için iletime geçmeyecektir.Diyot bu şekilde mi çalışıyor?Yorumlarınızı bekliyorum.
printf(lcd_putc,"\f  Ne kadar okursan oku, bilgine, yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir.  \n   semfero");d

polleme

Doğrudur. Anot, katoda göre en az 0.6V yüksek potansiyelde olmalı. Bu, akım akmaya başlama noktasıdır. Bir diyot datasheet inceleyip akım-gerilim grefiğine bakınca herşeyi anlayacaksınız aslında.

F.T

Alıntı yapılan: semfero - 16 Şubat 2014, 23:24:45
Hocam devreyi besleme önceliğinin panele verilmiş olduğunu nasıl anladınız.Bu konuyu açıklar mısınız?Merak  ettimde.


hocalarım sağolsun açıklamışlar.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

karakarga

Gesper marka 2 adet 25 Watt'lık güneş panelim var. Arka kısmında bağlantı kutusunun + ve - bağlantıları arasına bir adet diyot bağlanmış. Diyot kodu IN54 ile başlıyor, gerisi arkada kaldığı için okuyamadım, fakat bu 3 Amper bir diyot geri kalan iki harf Voltaj ile alakalı 50 Volt ile 1000 Volt arası değişiyor.

Bence bu panelden gelen akımı resmen sınırlıyor. Yani kontrollü bir kısa devre. Panel çok güç üretince bir miktar akımı indirgeyecek ama verim düşecek. Doğrusu şu şekilde olmalı idi:

+ için o yönde bağlı bir diyot,
- içinde o yönde bir diyot.

Bu şekilde + yönünden regülatör tarafından bir akım bu yönde ilerleyemez, keza - yönünden de pozitif bir akım bu yönden giriş yapamaz.

En azından - yöne bu diyot, o yönden pozitif bir akım girememesi için tamamen sökülüp eksiden akım sadece dönebilecek şekilde değiştirilmeli!


Bu diyot, panelin uçları şarj paneline yada, regülatöre bağlanacaksa gene sıkıntı yaratacaktır. Örneğin bende girişi 9 Volt ile 36 Volt olan, çıkışı 10 Amper, 13.8 Volt veren bir regülatör var. Bu diyot, bu regülatörün de hem ısınıp, hemde girişler arasında kayba yol açabilir.

Ben bu iki paneli yeni aldım, bu diyotu söktükten sonra bağlantı yapacağım. Zaten bu özel regülatör o tek diyot'tan çok daha kararlı ve uzun süre akım verecek.

Bildiğiniz gibi, şarj kontrol panelleri, akü şarj etmek için, 13 Volt altına indiğinde, şarj akımını keser. 14 Volt üstüne çıkınca de gene keser. Yani güneş öyle bir gelmeli ki, eğer regülatörünüz yoksa bu Voltaj aralığına uyduğu zaman ancak akü'yü şarj ediyor.

Buda bir anlamda bozuk bir saatin günde 2 kere doğruyu göstermesi gibi bir durum. Güneş doğarken 13 ila 14 Volt'ken ve güneş batarken 13 ila 14 Volt'ken. Bulutlanma vb. durumlar hariç tabi.

Herkeze iyi şanslar....