Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

Şok trafosu

Başlatan kenan_re, 19 Şubat 2014, 23:12:48

kenan_re

Merhablar arkadaşlar,

Triyakla sürdüğümüz bir trafoya şok trafosu kullanacağız ama neye göre nasıl seçeceğimizi bulamıyoruz. Bu konularda çok yeniyiz bir yol gösterirseniz çok sevinirim.

wolf88

Elinizde şema var mı ? Şok bobini sanırım demek istediğiniz. İçinde şok kelimesi geçiyorsa enerji depolama özelliğine sahip olması gerekir ki bu durumda benim bildiğim iki trafo kullanılıyor. Biri ferrite biri iron powder core dedikleri nüveler. Ferrite ise hava boşluğu bırakmanız gerekir ama diğeri ise zaten kendinden hava boşluğu olduğu için direk sarım yapmanız yeterli olacaktır. Ama dediğim gibi tam olarak nasıl ve nerde kullanılacağını şema gibi bişeyde gösterirseniz yardımcı olabilirim.

kenan_re

380 V  / 7A bir trafonun primer tarafına bağlanan bir şok trafosu şeklinde

z

Şok trafosu ile yanlış bir şeyden bahsediyorsunuz gibime geliyor.

Hatta bağlanan filitre görevi gören trafodan mı bahsediyorsun.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

kenan_re

Ani akımı bastırmak için kullanıldığını öğrendim. ve trafonun primer tarafına seri bağlanıyor. Adını yanlış söylemiş olabilirim belkide şok bobini diyede geçebilir.

ylmz

Şok trafosu çıkışta olur primerde değil (Şok trafosunu neden yaparlar diyecek olursan dc sinyaldeki ripple oranını azaltmak ıcın kullanılır)
Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups


kenan_re

Bağlantı şekliyle aynı ama nüveli. Elimde birtane var ama neye göre nasıl seçilir bulamıyorum. Şemada ise 220/400 V -  10A bir trafonun primer tarafında bağlı.

wolf88

#8
WE-TI-HV yazan series mode filter dır, demir nüveli yada ferrit nüveli sarım yapabilirsiniz fakat demir nüvede aralık bırakmanız gerekmiyorken ferrit de aralık bırakmanız gerekir.

WE-CMB yazan common mode filter dır. Bunda ise aralık bırakmadan ferrit kullanabilirsiniz. Fakat bunda iki sarımı birbirine ters yapmanız gerekmektedir ki zaten bu filtrenin amacı da parazit sinyali faz farkı yaratarak yok etmeye çalışmaktır.

Değerleri aslında EMI ölçümü kullanılarak bulunur fakat bazı kitaplarda aşağı yukarı hesap yaparak, kendinizde nüve alıp sarım yapabilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam SMPS lerde anahtarlama frekansına bağlı fakat sizde neye bağlı olur bilemicem.

Benim bildiğim bunlar yanlışım varsa düzeltirsiniz.


kenan_re

Bu devreye göre bir filtre ama benim kullanımında amacı akımı bastırmak olacak.

wolf88

Nerdeki akımı bastırmak için kullanıcaksınız ? Akım bastırmaktan kastınız akım trafosu gibi bişi kullanarak mı akımı sınırlamak istiyorsunuz ?

esensoy

Ben şok trafosu için XL değerinden gidilmeli diye hatırlıyorum,
Sonrası bildiğiniz Ohm kanunu,
Tel kesidini de geçireceği akıma göre seçmek gerek,
Hatta bir indüksiyon ocağında RST her faz için 1er tane girişte seri (kasasına bakarak 60W civarında gibi) 3 adet trafo gördüm, birinin sekonderinden de akım okuyordu,
En tehlikeli an "zafer" anıdır.

wolf88

İlk mesajınızı okumamışım fakat hala anlayabilmiş değilim primerden önce neden şok trafosu kullanıldığını. Filtre olsa tamam ama filtre değil dediniz. Şema varsa koyarsanız yardımcı olabiliriz.