LM2576 ısı problemi

Başlatan POWER, 04 Mart 2014, 11:17:05

POWER

Şimdiye kadar ihtiyaç olmadığı için denememiştim.ihtiyaç olduğu için LM2576 ajd tipindeki devreyi datasheed de belirtildiği gibi kurdum.beslemesini siviç mod 12v 5a adaptörden veriyorum.yük olarak 12v 20w ampul bağladım.devreden 1,5a çekiliyor sadece.lm2576 aşırı ısınıyor,elimi değemiyorum.gördüğüm kadarıyla ısı sabit kalıyor.15 dakika kadar çalıştırdım ısı hemen hemen hep aynı.formda yaptığım araştırma sonucunda problemin çoğunlukla bobinden kaynaklandığını öğrendim fakat konular pek sonuçlanmamış.elimdeki bobinlerin değerlerini bilmiyorum açıkcası.resimlerini koyduğum bobinleri tek tek denedim sonuç pek değişmedi.ben şimdi ısı problemininin önüne geçebilmem için neler yapmalıyım.


TB6BKG

hgs

Çektiğiniz akım aygun bobin takmayı deneyebilirsiniz. Isınma normal değil.

POWER

uygun bobinin  100 mikroH olduğu anlaşılıyor datasheed  de doğrumudur?
TB6BKG

hgs

Giriş gerilimi, çıkış gerilimi ve akıma göre değişiyor. Sayfa 13.

Bu arada yanlışmı anladım? Giriş gerilimi 12V, çıkış gerilimide 12V mu ayarladınız ?

POWER

aslında ilk mesajımda bende yanlış yazmışım giriş 12v çıkış 10v olarak deniyorum.
TB6BKG

Mucit23

Giriş voltajı yükseldikçe enteğre üzerindeki ısı azalıyor. 24V veya daha yüksek bir gelirimle beslemeyi deneyin.

hgs

Alıntı yapılan: POWER - 04 Mart 2014, 16:07:26
aslında ilk mesajımda bende yanlış yazmışım giriş 12v çıkış 10v olarak deniyorum.

10V sizmi ayarladınız yoksa 12v ayarladınızda çipten 10V mu çıkıyor. 1.5V civarında daha yüksek giriş gerilimi uygulanmalıdır.

POWER

#7
10v ben ayarlıyorum fakat çıkışını 12v ayarlayabiliyorum.giriş 12v çıkış 12v olunca bana pek mantıklı gelmediği için çıkışını 10v ayarlayıp denemelerimi bu voltaj üzerinden yaptım
@mucit23
giriş voltajını yükseltip deneyeceğim.
TB6BKG

pwm.c

resimdeki bobinler çok küçük değerde, 100uH gelmez hiçbiri. senin devre için uygun değil.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

wolf88

Arkadaşlar bobinde bişeyi atlıyorsunuz. Buck converterlar da bobin den DC akım geçer, bunun içinde bobinde enerji saklanır. Enerjinin saklanması iki yolla olur, ferritlerde hesaba göre aralık bırakarak yada demir nüvelerde aralık bırakmadan kullanarak. Eğer buna dikkat etmezseniz ferrit nüve doyuma gidebilir böylece bobinin değeri azalıp resistif gözükmeye başlar ki artık anahtarlama akımı entegre içindeki daha yükseklerine çıkar buda entegrenin ısınmasına yol açar. Continuous ve discontinous olarak iki akım şekli var. Önerilen continuous sürekli akımı kullanmaktır. Bununi içinde entegre çıkışından minimum çekilecek akım miktarını belirtip ona göre bobin hesabı yapmanız gerekir. Demir nüvelerde bu gerekmiyor çünkü onun iç yapısı gereği boşluk bırakmak gerekmiyor. Ferritlerde minimum çekilecek akım sizin çıkış akımınızın ne zaman sürekli den süreksize geçeceğini belirler. İlla toroid kullanmanız gerekmez, küçük E yada ETD kullanabilirsiniz hiç farketmez. Önemli olan minimum çekilecek akımı belirleyip ona göre hesap yapıp nüve de aralık bırakmaktır.