Keşif Robotu Projesi

Başlatan FYA5, 08 Mart 2014, 23:25:08

FYA5



Şimdi Üniiversitemiz Bilim Ve Teknoloji Topluluğu içinde yapacağım Keşif Robotu için Bilimsel Araştırma Projeleri(BAP)'a projeyi sunacağım eğer kabul edilirse projeye başlayacağım.Proje için topluluk adına 31 Nisan'a kadar bir sınırlama var.Çünkü 31 Nisan'da Bilim şenliğinde görüşe çıkacak.Yetişmesede olur ancak yetişmesi hem benim hem topluluğumuz açısından çok önemli.

Gelelim Projeye.Bu proje 2007 de Yıldız Teknik Üniversitesi Elektronik Haberleşme Bölümünden mezun bir mühendisin projesinden esinlenerek yapılacak.(Bu Mühendis şuanda Sony Ericson'da servis mühendisi olarak çalışıyor.)

Bitirme Projesi Hakkında Kısaca Bilgi:



Görünen Robot Seri Port aracılığıyla bir verici devresine bilgi gönderiyor. Daha sonra robotun alıcı devresi bu bilgileri alarak geri alıcı devresine geri dönüşte bulunuyor.Tabi bunun için Bilgisayarda Bir arayüz programı var.

Daha açıklayıcı olacak olursam Örneğin Programdan Kamerayı aça basılıyor ve robot kamerayı açıyor.

Program arayüzünden bir kare




Gelelim benim Projemin Farklarına:


Ben ise bu robotu hem su altı hemde Arazi robotu gibi kullanmak istiyorum.Yani bu projeye ek olarak su altınada inebilecek..

1)Bunun için Pervane sistemi kullanmak yeterli olur mu?(Arkadaşlar su pomlarıyla suyu boşaltıp doldurmamın daha iyi olabileceğini söyledi.)
2)Projede tekerlek yerine palet kullanacağım.Ancak su altına inince elektronik kısma su sızmaması için ne yapılabilir?Ben conta diye düşündüm ama kesinlikle yetmez gibi geliyor bu kısım için nasıl bir çözüm izlenir?
3)Pervaneler için ayriyetten 2 motor daha kullanılacak.Bu mühendis mikrodenetleyici olarak 16f628 kullanmış bu mikrodenetleyicinin çıkış pinleri yetersiz kalıyor 16f877a kullanmak mantıklımıdır?
4)Son olarak bazı forumlarda Görüntü ve sesin RF alıcı ve vericiyle aktarılamayacağı söylenmiş.Ama bu bir bitirme projesi.Yani kabul görmüş birşey burada aklım baya karıştı.

Elektronik ve mikroişlemcilerden çok iyi düzey anlayan arkadaşlardan yorumlarını bekliyorum..

Ateş Erim

2. Sorunuza yanıt vermeye çalışayım. Evet conta kullanacaksınız. Sualtı fenerlerinde, kamera kılıflarında hep oring kullanılır ve çoğu 40 metreye kadar (kimileri 100 metre ve üzeri) güvenle kullanılır. Yanlız oringin oturacağı yuvanın çok iyi işlenmesi lazım. En ufak bir pürüz, çapak sızdırmazlığın bozulmasına sebep olur. Sualtı kamara kılıfladrının kullanma kılavuzlarında conta üzerinde saç kılı kalmamasına dikkat edilmesi önemle vurgulanır. Bir de conta malzemesine zarar vermeyecek bir yağ (genelde silikon gres) kullanılır.
Yukarıda yazdıklarım kapak ve görece az hareket eden butonlar için geçerli. Motor şaftı için ne derece başarılı olacağı konusunda tereddütlerim var. Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız, Perşembepazarı'nda deniz tarafında bir usta vardı. Karaköy tarafından 300-500 sonra arka sokakların birinde gayrımüslim bir ustaydı. Ayrıca Türkiye'nin ilk nesil sportif dalgıçlarındandı. Hafızamı zorlamama rağmen tam yerini ve lsmini hatırlayamadım. Bundan 30-35 sene oncesinde kamera kılıflarının, sualtı fenerlerinin -en azından Türkiye'de- bulunmadığı yıllarda çok başarılı sualtı ekipmanları yapardı. En son 6-7 yıl önce hala bu işlerle uğraşıyordu. Hala var mıdır bilmiyorum ama kendisine ulaşabiilirseniz şaft için kesin bir çözüm bulur.
Kolay gelsin.

Hah buldum. Bedo veya Bedos gibi bişeydi sanki adı. Umarım sallamıyorumdur. O civardaki yaşlı esnaflar kesin bilir ama. Ben de her zaman kaybolur sora sora bulurdum   :-[
Bu mektup icin hic agac kesmedim. Sadece elektronlari durtukledim.

hgs

Alıntı yapılan: FYA5 - 08 Mart 2014, 23:25:08
Arkadaşlar bu zamana kadar forum ailesi olarak hepinize bir yardımım dokunmuştur artık sizden görüş almak istiyorum..
Bu konuda ciddimisin?

muhittin_kaplan


zerog26

arkadas baya baya ciddi :D ... arkadasim sen oncelikle iskelet yapini bi olustur ... ben buraya kadar geldim bundan sonasi nasil olucak desen yardimci oluruk.....

kudretuzuner

#5
Merhaba,
Su altında hareket edebilecek bir nesne basit de olsa bir denizaltı aracıdır(zaten adını koyduk)Dolayısı ile nesne önce dengeli bir şekilde yüzebilmeli dengeli bir şekilde dalabilmeli istenilen hızda ve yönde hareket edebilmeli istenildiği zaman da dengeli bir şekilde su yüzüne çıkıp yüzebilmelidir.Bence elektronik kısmın sudan izolasyonu daha sonraki iştir.Önce gövde tasarımından başlayalım derim.Haydi meraklı arkadaşlar prototipleri çizmeye başlayabilirsiniz.
Amatör

muhterem

#6
Alıntı yapılan: muhittin_kaplan - 09 Mart 2014, 16:53:56
sanırım ciddi.

Sanırım başka bir foruma yazılan metin kontrol edilmeden buraya yapıştırılmış.

Bilmem kaç gündür benimde foruma bir sürü yardımım oldu ama mesajlarım hala daha "bir moderatör" tarafından onaylanmadan yayınlanmıyor  :-X

Halbuki daha dün gece forumun marjı basmayınca takviye kablosunu ben bulup getirmiştim, ne çabuk unutuyonuz ?  ::)

FYA5

Alıntı yapılan: hgs - 09 Mart 2014, 15:28:05
Bu konuda ciddimisin?

Kendi sitemden direk kopyala yapıştırla aldığım için o kısım kalmış.Basit kısımlara takılmak yerine yardımcı olmayı deneyin.

FYA5

Hepsine az çok çözüm buldum ama RF alıcı verici kısmı çözülmüyor arkadaşlar.RF alıcı sualtında çok yavaş olduğu için ses ve görüntü aktarımını neredeyse imkansız hale sokuyor