optocuplör seçimi

Başlatan pax, 29 Mart 2014, 12:18:06

Epsilon

5,4 volt çıkıyor hesaba göre :)

power20

#31
12V gelirse lojik 1 seviye algılayacak.. küsürat önemsiz. Denerseniz çalıştığını görürsünüz

 1Mohm yerine belki 100k daha iyi olur


12V 22k üzerinden mcu girişine gelecek, dahili diyot üzerinden 5V beslemeye doğru az bir akım geçecek. Pin gerilimi 5.6V gibi sabit kalır

Mcu  lojik 1 olarak okuma yapacak.

sadogan

Böyle transitorlu bir yapı kullanabilirsiniz.

gevv

#33
@FEHMİ_ASM  hocam işin içinde araba olunca  baya sağlam olsun diyorsunuz ama verdiğim şemada ki direnç diyot entegre olayı neredeyse standart gibi (alternatif anahtar; mcu input protection olabilir)  kapı entegresi yerine opamp, transistör vb. kullanılabiliyor. bu arada iki diyotun şokti olaması daha iyi..

benim araba beyini (ecu mecu :) ) tamiri konusun da tecrübelerim oldu  çoğu basit arızalar dı ama cihazlar da hiç opto görmedim  (bazı şeylerde kullanılıyordur belki bilmiyorum)  ayrıca harici takılan bazı analog, mikrolu araç modüllerini inceledim dirençli basit yapılarla giriş yapmışlar.

bence sistemin beslemesini gürültüsüz, temiz yaparsanız verdiğim devre veya benzerleri ile sorun yaşamazsınız
 

seron

#34
Alıntı yapılan: FEHMİ_ASM - 11 Eylül 2024, 20:19:16@seron hocam, zener ler bozuldugunda kisadevre mi oluyor ? yoksa devredisi mi kaliyor ?



Zenerin bozulmasından korkuyorsanız, 78l05'den de korkmalısınız. Zeneri 1W yaparsanız sorun olmaz.

Bir de power20'nin gerilim bölücülü çözümü benimkinden daha sağlamdır ömür açısından. Onu da çözüm olarak düşünebilirsiniz. Fakat aktif bir regülasyon yapamaz. Marş yaparken akü gerilimi oldukça düşer ve direnç çıkışı dalgalanabilir. Bu durumda mcu' nun sapıtmasından endişe edebiliriz. Zener, uygun watajda kullanılırsa aktif bir stabilizasyon sağlarken parazitikleri de kendi kırılma eğrisi sayesinde bastıracaktır.

Olayı bir resimle açıklayayım:



Sol üstte ve sol altta, dirençli gerilim bölücünün parazitik ve yumuşak voltaj dalgalanmalarını aynen çıkışa ilettiğini görmektesiniz. Dirençli bölücü bu nedenle sakıncalar taşıyor. 3 ve 4 nolu resimlerde, zenerin parazitikleri bir nebze bastırdığını ve voltaj dalgalanmalarını kısmen önlediğini görüyoruz. Kısmen önlüyor çünkü giriş voltajı zenerin kırılma geriliminin altına düştüğünden regülasyon yapamıyor. Ancak sizin durumunuza bir sorun yok. Akü ölü olsa bile kontak durumunda 10V'nin altına düşmeyecektir diye tahmin ediyorum. Yani zener, her halükarda görevini tam yapacak ve dümdüz, temiz bir voltaj verecektir. Aynı şey 78L05 için de geçerli. O da temiz çıkış verir; besleme girişi minimum giriş voltajının (Vi) altına düşmediği sürece...

Çekilecek akımın çok düşük olduğu ve zorlamayacağı düşünüldüğünde, 78l05 de çok iyi bir çözüm. Siz bilirsiniz. (Kondansatörsüz de kullanılabilir).

Alıntı yapılan: FEHMİ_ASM - 11 Eylül 2024, 20:19:16Cünkü kart tamiri yapanlarin cok sık olarak zener bozulmalari ile karsilastiklarini biliyorum.

Evet, ben de biliyorum. Firmaların "dııt" yemesi. Zenerin gücünü iyi hesaplamadan, zener direncini alelade bağladıkları için oluyor. Elimde zener hesaplayıcı excell var. Bu zener hesaplayıcının bana söylediği şu:
Zener direnci = 138R-0,34W
Zener watajı = 0,255W
(Bu hesaplamalar, zener devresinden max 50mA çekileceği öngörülerek hesaplandı)

Ben size çizimimde 1k direnç ve 1W zener öneriyorum. Bu da uzun ömür anlamına geliyor. Direnci 470R'ye kadar düşebilirsiniz. Watajını yarım watt da yapsanız oluyor.


FEHMİ_ASM

Alıntı yapılan: gevv - 11 Eylül 2024, 22:55:55@FEHMİ_ASM  hocam işin içinde araba olunca  baya sağlam olsun diyorsunuz
bence sistemin beslemesini gürültüsüz, temiz yaparsanız verdiğim devre veya benzerleri ile sorun yaşamazsınız

Hocam öyle ama :) aslinda amacim garantili bir ürün degil, garanti servisine gelmeyecek bir ürün üretmek.
Yapmakta oldugum devrenin beslemesini temiz hale getiricem ayrıca, ancak dedigim gibi devrenin disariya baglanan 4 ayrı veri giris noktasi var ve bunlar direkt aracin elektrik baglantilarindan geliyor, oralara müdahele edemem.  Sadece uygun voltaja düsürüp mikrodenetleyici ile izleyebilirim. Cünkü onlar devre icin output degil input özelligindeler.



Alıntı yapılan: seron - 12 Eylül 2024, 01:02:18Zenerin bozulmasından korkuyorsanız, 78l05'den de korkmalısınız. Zeneri 1W yaparsanız sorun olmaz.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
@seron hocam, bu semaya tvs diyot da eklenebilir mi ? ani gerilim düsme veya patlamalarini bastirabilecek ?

Zenerleri de 1watt siparis ettim. Direncler zaten gerekli gücteler.


Konu hakkinda yazilanlara göre, iki farkli pcb basicam. Bir tanesinde direnc-zener grubu varken, digerinde 78l05 i kullanicam. Prototip icin her ikisini de test edicem.

İlgi alakaniz icin tesekkür ederim arkadaslar.






Hz.Hamza'nın Belinde İki Kılıç Duruyor ! Attığı Her Adım Bir Kalbi Durduruyor ! Ey Hamza ! Gördüğün Hiçbir Şeyden Korkmazsın , Bu Doğru Ama Heybetini Gizli Tut , Yürüyüşün Ölümü Korkutuyor !  İşte Hz.Ömer ve Hz.Ali , Biri Hattaboğlu , Biri Haydâr-ı Kerrar ! Ve Kolkola Ölümün Ağzına Giriyorlar !

seron

Merhabalar.

TVS diyotlar anlık zıplamaları bir süre bastıracak şekilde tasarlanmışlardır. Devamlı iletim için değildirler. Ancak zener diyotları devamlı iletimde iyidir ve uygun güç hesaplaması yapılarak takılırlarsa bir sorun oluşmaz.

Her iki tasarımınız da uygundur. Unutmadan hatırlatayım: zenerlere paralel 10nF...100nF arası mercimek ya da polyester kondansatör bağlarsanız daha iyi olur. Stabilizasyonu iyileştirir ve olası zener gürültüsünü engeller.

gevv

@FEHMİ_ASM hocam bunuda uygulayın tam olsun  :)