Kısa Devre mi Geçici durum mu?

Başlatan mistek, 25 Nisan 2014, 17:34:52

mistek

İşte bu ikisinin analizini yapmaya çalışıyorum.

Şönt üzerinden gerilimi okuyup opamp yardımıyla referans ile karşılaştırıyorum. Tipik karşılaştırma devresi.

Tasarım olarak 5A sınırından sonra doğal olarak karşılaştırıcı çıkışı lojik 1 oluyor.

Yük normal çalışmada 3amper çekerken anlık olarak 10Amper çektiği durumlar oluyor.
Aslında kısa devre olmadı ama tipik karşılaştırıcı devre bunu kısa devre olarak algıladı.
--
Aklıma belli bir süre yüksek akıma/kısa devreye izin vermek geldi. Ama ne kadar süre olacağını kestiremedim.
Bu işi karşılatırıcı çıkışına RC filtre koyarak mı yapsam daha iyi olur yoksa yazılımsal olarak mı yapsam daha iyi olur emin değilim.

Kaynağın verebildiği akımı çok çok yüksek olarak düşünelim.

Bunun ayrımını nasıl yaparım, dünya bu konuya nasıl bir çözüm getiriyor?

boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

F.T

dünyayı bilmem ama ben olsam karşılaştırma girişine rc geçiktirme yapardım.çıkışta geciktirmek çok mantıklı değil bence.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

mistek

boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

OG

Alıntı yapılan: F.T - 25 Nisan 2014, 17:42:42
rc geçiktirme yapardım
Bu geçici rejimler sebebiyle F.T. nin bahsettiği geciktirmeleri genelde yapmak durumunda kalırsınız.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

Akımın tırmanma hızını gözlemelisin.

Motor aşırı akımı birden bire çekmez. Kısa devrede ise akım aniden fırlar.

Akımın geçmiş değerlerine baktığında kısa devre ile mi karşı karşıyasın yoksa aşırı akımla mı karşı karşıyasın anlarsın.

Yüksek hızda ADC çevrimi gerekiyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Melih1802

Ben geciktirmenin yazılımsal olmasını tercih ederdim. Mantığımda şu olurdu " ola ki süre değişmesi gerekti yazılımla bu iş çok daha kolay sök takı yok " .

Geciktirme süresi ise tamamen işe ve devreye bağlı. Kaynak makinesi ise kısa devre süresi 5 sn.

İnverter devresi ise 2-3 sn geçirmezdim.

mistek

Alıntı yapılan: z - 25 Nisan 2014, 17:48:54
Akımın tırmanma hızını gözlemelisin.

Motor aşırı akımı birden bire çekmez. Kısa devrede ise akım aniden fırlar.

Akımın geçmiş değerlerine baktığında kısa devre ile mi karşı karşıyasın yoksa aşırı akımla mı karşı karşıyasın anlarsın.

Yüksek hızda ADC çevrimi gerekiyor.

Hocam motor değilde rezistans olarak düşünürsek aynı yaklaşım geçerli olur mu ?

mesaj birleştirme:: 25 Nisan 2014, 18:00:11

Alıntı yapılan: Melih1802 - 25 Nisan 2014, 17:50:07
Ben geciktirmenin yazılımsal olmasını tercih ederdim. Mantığımda şu olurdu " ola ki süre değişmesi gerekti yazılımla bu iş çok daha kolay sök takı yok " .

Geciktirme süresi ise tamamen işe ve devreye bağlı. Kaynak makinesi ise kısa devre süresi 5 sn.

İnverter devresi ise 2-3 sn geçirmezdim.

Bu süreler çok uzun değil mi? Ben mili - mikrosaniyeler mertebesinde bakıyordum konuya.

Melih1802

Üstad Kaynak Örneğinden yine yola çıkayım. Kaynak elektrodu yapışıyor bunu ayırmak bir kaç saniye en sürüyor.

İnverter devresi ise besleme kaynağını akü den aldığından burada süre aküyü bitirmek temelli 2-3 saniye gibi. Burada aslında bu süre kısa devreden ziyade gücü üstünde bir kaynak bağlandığında bunun sürekliliğini algılaması için.

Kısa devre:

Sürekli kısa devre:                Burada; Örn cihaz çıkış kabloları kısa devre olmuşsa,

Kesik Kısa devre algılaması: Kaynak makinası kısa devreye çok yakın ama sürekliliği yok.

z

Rezistans teli ilk voltaj uygulandığında aşırı akım çeker ve daha sonra akım normal değerine iner.

Bunun dışında rezistansın çektiği akımda önemli sıçramalar olmaz. Bu durumda ilk voltaj uygulandığında akım bilgisine bakıp kısa devre mi yoksa olağan geçici durum mu anlayabilirsin.

Veri toplayıcı bir cihaz yapıp rezistanslarla (rezistanslar neyi ısıtıyorsa onları da aynen oluşturup) gerçek voltajları altında bir kaç deney yapıp veriler topladıktan sonra yazılımla bu işi çok kolay yapabilirsin.

mistek

http://www.bristolwatch.com/ele/img/tr8.gif

Buradaki durumdan anlatmaya çalışayım. Arada trafo olmasın.

Böyle bir yapıda mosfeti kısa devre olayından patlamadan kurtarmaya çalışıyorum. 24v DC yazan yer Akü.

B3 yükü bir lamba olabilir kademeli ısıtıcı olabilir veya bir inverter olabilir.

İnverter t0 anında yüksek akım çekiyor kaynaktan. Bu geçici durumu es geçecek ama kısa devreyi kaçırmayacak.

Yine 2-3 saniyelik bekleme zamanı kullanabilir miyim? En son mosfeti akü üzerinden kısa devre yaptığımda mosfetin kılıfı parçalanmıştı.(Çok korkuyorum)

Nasıl ve ne kadarlık kısa devre kesme süresi toleransı koymam gerektiğini çözemedim.

skara1214

z hocanın dediği gibi slew rati yada bir nevi türevi bulmak kesin çözüm ama hızlı adc şart .RC filtre basit ve etkili bir yöntem olabilir(2. ,3. derecede yapabilirsin). Ama benim sana önerim hem rc hemde timer. Kısa devre durumuna girince timer başlatırsın  timer değeri belli bir değeri geçince kısa devre altında ise geçiçi deyip yoluna devam edersin.
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

mistek

@z
Hocam elimin altında şuan hazırda akü ve inverter var. Bunun üzerinden uygulamalı olarak anlatabilir misiniz? Hemen deneyip sonucu yazacağım.

5.6us aralıklarla şönt üzerindeki gerilimi ADC-DMA ile alıyorum. Şönt üzerinden karşılaştırma yapıp bunu işlemciye ext_int oluşturması için kullanıyorum.(işlemci f100) Bu elimdekilerle,

İki şeyi test etmek istiyorum.
1) İnverterı ilk açtığımda çektiği yüksek akım durumunu pas geçecek stabil durumda 10amperden fazla yüklenirsem kapanacak.
2) İnverterı söküp çıkışı kablo ile kısa devre edeceğim.

@skara1214 timerın sayacağı belli süre ne kadar mesela? 1us? 10us? 1s?

skara1214

Alıntı yapılan: mistek - 25 Nisan 2014, 18:57:10
@skara1214 timerın sayacağı belli süre ne kadar mesela? 1us? 10us? 1s?
onu siz analiz edeceksiniz osiloskop ile geçici durum ne kadar sürüyor kalıcı ne kadar diye
Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

mistek

Alıntı yapılan: skara1214 - 25 Nisan 2014, 18:59:22
onu siz analiz edeceksiniz osiloskop ile geçici durum ne kadar sürüyor kalıcı ne kadar diye

40us ile 30ms arasında gördüm. Aslında şuan kesme içerisinde belli bir süre oyalanıp halen durumun devam edip etmediğini gözlemliyorum. Ortalama bir süre ile çözüm sağlıyorum ama iş aküyü kısa devre etmeye gelince korkutuyor.

1200Amper kısa deve akımı olsa 30ms aksa 36 amper etkin değeri olur çokta bişey değil gibi.

z

Amaç Mosfeti korumak ise yazılım olmaz. Bu işi hard olarak halledeceksin. Mantık aynı mantık.

Digital hafızalı scop varsa lamba yandığı anda akım bilgisini depolat. Max akımı belirle. Bu deneyi değişik kereler tekrarla. (Isıtıcıyı her defasında soğutmayı unutma)

Eldeki verilerden ortalama çıkar. Akım sınırlama devresinde referansı bu max değeri üzerinde bir değere set et.