Elektronik boy ölçer projesi ile ilgili bir soru?

Başlatan SCHOTTKY, 21 Mart 2005, 21:15:26

SCHOTTKY

Merhabalar.Arkadaşlar çok önceden bahsettiğim gibi bizim okul projesi olarak hazırlayacağımız bir dönem ödevi var.Daha önceden açıklamak istememiştim, ama ödevin teslim edilmesine az zaman kaldı ve yardımınıza gerçekten ihtiyacım var.Şimdi projeyi baştan sona kadar anlatıyorum.Yardım istediğim kısımları da belirtiyorum:

1- Fototristörler yardımıyla ölçüm aletinin bulunduğu mekandaki ışık algılanarak, buna bağlı olarak fototristör çıkışlarında bir gerilim elde edilecek.Bu gerilim ya 0-1 volt arası yani lojik "0" veya 3,5-5 volt arası yani lojik "1" olacaktır.

* Buradaki sorum tristörün çıkışında lojik değerler elde etmek için, tristörün geytine nasıl bir direnç bağlamalıyım?Veya ne yapmalıyım?Bu konuda yardıma ihtiyacım var.

2- Bu elde edilen 50 lojik değer iki farklı PIC16F877 entegresinin girişlerine 25erli şekilde uygulanacaktır.Ve bu entegreler kendi içinde işlem yapıp çıkış değerlerini başka bir 16F877 entegresine gönderecektir.

3- Ana 16F877 entegresi gerekli tüm işlemleri yaparak, butona basıldığında değeri LCD ekrana gönderecektir.

Programlamasını çok önceden tamamladım C dilinde.Beşki birkaç ufak rötuş gerekecek onun haricinde bir sorun yok.

Genel hatlarıyla proje bu.Tavsiyelerinizi ve uyarılarınızı bekliyorum.

SpeedyX

zaman azalmışda açıklamışsın.onu anladım. güzel.
ama neden 1 devre için 3adet pic 16f877 zaten 877dediğin işlemci senin işini 5kere görür.
istediğin şey bu sanırım. yukarı bakan ok +5V, sağa bakan ok ise pic'e girecek. böylece ışık varsa anlayacaksın. foto transistörlerin önüne kızılötesi geçirmesi için flexiglass koyabilirsin ve ir led ile daha rahat olur. yoksa ışık şiddetini ölçmeye kalkarsan devren çok daha büyüyecektir.

ayrıca port çoğullama diye birşey de duymadın sanırım.

SpeedyX

:idea: Aklıma başka bişey geldi, yaparmısın bilmem ama bu çok keyifli olabilir, imkan olsa ben yaparım.
tek bir ir led ve bir ir alıcı (örnek: tsop1736) olacak.
bir düzenek olacak, boyu ölçülecek adam platforma çıkacak, bir motora bağlı düzenek platformun üzerinde düşey olarak hareket edebilecek. çift taraflı düşün.
bir taraftan belirli bir frekans yollayacak, bir yandan da almaya çalışacak bunu. tabi önünde boyu ölçülecek şahıs olacağı için ır alıcı algılama yapamayacak. ozaman motor bir adım daha yukarı çıkacak. sonra tekrar deneyecek. yine algılama olmazsa bir adım daha yukarıya, taaaki motorun sınırına ulaşana yada algılama başarılı olana dek yukarı ilerleyecek düzenek.
tabi her adım yukarı çıkışında da programda bir sayaç arttırılacak.
sonuça ulaşıldığında sayaç sabit bir katsayı ile çarpılarak kalibrasyon yapılacak. böylece ekranda adamın boyunu çok hassas bir biçimde gösterebileceksin.
yani senin yüz tane alıcı ile yapacağın ve çok hassas olması için daha çok eleman kullanacağı işlemi çok basit bir şekilde çözebiliriz bu şekilde.
programıda aşırı basit olur. sadece mekanik düzenek olayı sorun olabilir.
onuda bir cnc ciye yaptırırsın.
piyasada 0.007 derecelik hassasiyette ve güçlü step motorlar var.

bunu düşünebilirsin bence. 3pic kullanmak, milimetre bile kaydırmadan delikler açmaya çalışmak ve yüzlerce eleman ve problem ile boğuşmaktan iyidir.
vakit ve sponsor bulsam 5dakika durmam uğraşırım. çok iyi fikir oldu. :lol:  :lol:  :lol:

SCHOTTKY

Fikir gerçekten güzel.
Ama bunu engelleyecek sorunlar var;
1- Böyle bir devre benim seviyem için yapımı daha zor olacaktır
2- Maliyet artacaktır
3- Boy ölçüm süresi uzayacaktır
4- Projeyi değiştirmeye zamanım yok varolan proje üzerindeki eksiklerimi gidermem gerek.

Yardımların için teşekkürler SpeedyX :)

SCHOTTKY

Arkadaşlar projeyi şuanki haliyle tamamlamam gerekiyor ve az zamanım kaldı.Yardımlarınıza ihtiyacım var.Bu hafta içinde devre şeması bitmez ise acele başka bir devre yapmam gerek yoksa dönem ödevinden kalacağım :(

cngz

niye ugraşıtorsun kardeşim,84 ile mesafe ölcer yap.tavana as altından gecen cismin boyunu ölçersin.bu sitede sanırım programı vs. vardı

CaFFeiNe

gerçi arkadaşın zamanı kalmamıştır ama cngz arkadaş doğru söylemiş yap bi ultrasonik uzaklık ölçer as tavana adamın kafasından yansıt ölç boyunu :) tabi mesafe ölçerin kodunda gerekli değişiklikleri yapman gerekir adamın boyu uzadıkça mesafe kısalacak :)