Bilgili abilerim son bir yardıma daha ihtiyacım var

Başlatan intizam, 17 Mayıs 2014, 12:45:17

intizam

şimdi ben şu devreyi alıcı verici şeklinde breadboarda kurdum devre şu

alıcı devre şema :

verici devre şema :

bunu böyle kurdum :

kullandığım entegre pt2262 ve pt2272a m6 devreyi neyaptıysam çalıştıramadım enerjiyi kestiğimde 1saniye yanıp sönüyo ama normal butona bastığımda çalışmıyor

Recep METE

Arkadaşım, pic16f... serisiyle yapmış olsan sana çok yardım ederim ancak bu entegre ile hiç işim olmadı.
printf(lcd_putc,"\f  Ne kadar okursan oku, bilgine, yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir.  \n   semfero");d

Kabil ATICI

ambar7

mg1980

#3
Osc dirençlerinin ikisini de 1 M ohm olarak deneyin.Alıcı sanırım UDEA'nın.Vericiyi bilemedim. Bunların frekansı aynı mı ? Bunların şifrelemesi
için alıcı ve vericide aynı pinlerin aynı şekilde GND'ye bağlanması önemlidir diye biliyorum.

intizam


intizam

#5
Alıntı yapılan: mg1980 - 17 Mayıs 2014, 18:58:33
Osc dirençlerinin ikisini de 1 M ohm olarak deneyin.Alıcı sanırım UDEA'nın.Vericiyi bilemedim. Bunların frekansı aynı mı ? Bunların şifrelemesi
için alıcı ve vericide aynı pinlerin aynı şekilde GND'ye bağlanması önemlidir diye biliyorum.

şuan alıcı verici kullanmadım entegrelerin data uçlarına kabloyla bağlıyorum buarada 1M denedim busefer hiç çalışmadı normalde enerji kesiyorum 1 saniye çalışıp sönüyor

intizam

Alıntı yapılan: ambar7 - 17 Mayıs 2014, 18:23:40
OSC dirençleri niye farklı?

datsheet ve verdiğim devredede farklı ve ayrıca butonları bağlarken falan yanlışım varmı

mg1980

Bildiğim alıcı-verici karşılıklı kullanılacağıdır. 100 metre mesafeye kadar uzaktan kumanda yaptırabilmiştim.

xoom


Kabil ATICI

Önce vericiden başla, elinde osilaskop yoktur, onun için bir led+direnç seri bağlayıp çıkışına bağla. Devreyi çalıştırdığın (butonuna bastığın) zaman en azından LED yanıp sönmesini görmen gerekir. Bunu gördükten sonra diğeri ile iletişim kurmaya çalış...
ambar7

intizam

Alıntı yapılan: xoom - 17 Mayıs 2014, 20:02:35
Kurduğun devre eklediğin şemayla uyumsuz.

nasıl uyumsuz ?

Alıntı yapılan: ambar7 - 17 Mayıs 2014, 20:19:15
Önce vericiden başla, elinde osilaskop yoktur, onun için bir led+direnç seri bağlayıp çıkışına bağla. Devreyi çalıştırdığın (butonuna bastığın) zaman en azından LED yanıp sönmesini görmen gerekir. Bunu gördükten sonra diğeri ile iletişim kurmaya çalış...

olmadı yanmadı

Kabil ATICI

Devrelerini ne ile besliyorsun? Devrelerin her ikisinin beslemesini aynı kaynaktan mı alıyorsun?
ambar7

ete

Bu sistem karşılıklı uyum esasına göre çalışır. Nedir karşılıklı uyum açıklayayım.
1. OSC uyumu. Verici devre (PT2262 tarafı)  için OSC direnci 4M7 kullanılmış. O halde ALıcı tarafında OSC direnci 820K olmalıdır. Bunu kafamdan uydurmuyorum. Data sheet öyle yazıyor. Dikkat!!!!! her iki tarafta da dirençler aynı olmamalıdır. Data sheet bir tarafta kullanılacak dirence karşılık diğer tarafta ne kullanılması gerektiğini tablo halinde vermiş. O tablo dışına çıkacaksanız birde grafik vermiş ona uygun ikili kullanılması gerekiyor. Genel kaide 2272 tarafındaki OSC frekansı 2262 deki osilatörün 2,5-8 katı aralığında olmasıdır. İdeali 5,5 Katı dolayında olmasıdır.

2. Adres uyumu. Her iki taraftada adres bacakları + Data bacakları vardır. Hepsini adres bacağı gibi düşünebilirsiniz.
Bu bacaklara LOW-HIGH verebilirisiniz Yada boşta bırakıp Float konumunda tutabilirsiniz. Temel kaide bir tarafta adres bacağı nereye bağlı ise diğer tarafta olanda aynı şekilde ayarlanmalıdır.
Tuş kullanılıyor ise o bacaklar genelde LOW da bekletilip tuşa basınca pine HIGH tatbik edilir. Böylece tuşa basılınca adres değişmiş olur.
Kullanılan entegre M6 tipi ise Bu 6 adet data bacağı kullanılabileceğini gösteriyor ama buna karşılık 2 adet dsata bacağı kullanılmış ki bu yanlış olmasada kullanılmaması gereken bir sistemdir. Bunun için M2 tipi entegre kullanılması daha doğru olurdu.

PT2262 tarafında  D0 ve D1 pinleri doğru bir şekilde Pull-Down yapılmış ve birer butona bağlanmış. Adres bacakları her iki tarafta da uyumlu ancak kullanılan entegre nedeni bir data uyumsuzluğu yaşanabilir.
Zira M6 tipi entegrede 6 adet buton bağlanabilme özelliği vardır. Toplam adres bacağı sayısı 12 olduğuna göre 6 tanesini çıkartırsanız kullanabileceğiniz şifreleme bacağı sayısı 6 olacaktır. Elbette burada her iki taraftaki adres bacaklarının A0-A5 aralığı bir birinin aynısı olmalıdır.

Önce bu sistemin M2 tipi entegre kullanılarak nasıl çalıştırılacağını anlatayım sonra M6 ile bunu nasıl sağlarız onun üzerinde konuşuruz.
PT2262 de D0-D1 bacaklarına buton bağladık. Bu durumda A0-A9 bacaklarının bağlantısı her iki entegrede de bir birinin aynı olmalı.
PT2272 tarafında D0 ve D1 bacaklarına birer led bağladığımızı düşünelim. PT2262 tarafında D0 butonuna basıldığı zaman bu bilgi karıya yollanır. PT2272 önce kendi üzerinde bağlı bulunan adres bacakları ile gelen bilgiyi karşılaştırır ve doğru ise D0 bacağından gelenbilgideki D0 bilgisini çıkartır. Gelen D0 bilgisi butona absıldığından dolayı HIGH olacağı için PT2272 tarafındaki D0 bacağından HIGH çıkar ve led yanar.
Benzer işi D1 bacağı için yaparsanız orada da aynı olaylar ceryan eder. PT2262 tarafında iki butona birden basarsanız PT2272 de her iki led de yanacaktır.

Şimdi gelelim mevcut sisteme, PT2262 tarafında değişiklik yok. 2 adet buton kullanılmış. Ama PT2272/M6 tarafında , Adres bacağı olarak A0-A5 arası pinler değerlendirilir. Bana kalırsa PT2262 tarafında A6-A9 arası pinler tamamı GND ye bağlanmalıdır.  Böylece yalnızca 2 data bacağı buton üzerinden kullanılabilir. Şemaya bakılırsa 2 buton kullanılmış olmasına rağmen tek led doğru bağlanmış diğeri yanlış yerde duruyor. Yanlış anlaşılmasın bu led VT ucuna bağlanmış. Bu pin geçerli bir haberleşme yakalandığı zaman HIGH verir led yanar ama butona bağlı olmadan yanar. Madem 2 buton kullanıldı o halde bir D0 bacağında birde D1 bacağında led olmalıdır. Şemada yalnızca D1 de kullanılmış D0 boş bırakılmış.
Dolayısıyla 2262 tarafında D0 butonuna basıldığı zaman karşılığı led olmadığı için sistem çalışmıyor zannedilecektir.
VT ucundaki led yine kalabilir ama D0 ucunada bri led bağlanması gerekir.

Dediğim gibi bu sistemin doğru entegresi PT2272/M2 dir. Böylece adres bacağı sayısı artırılarak şifre olasılığıda artırılmış olur. Aksi taktirde yalnızca 729 (3 üzeri 6) alternatifli bir şifreleme imkanı yakalanmış olur.

Ete



Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

AKIL

PT2262M (momentary) kullanırsan  vericinin tusuna basınca alıcı ledinki yanar çekince söner
PT2262L (latch) kullanırsan   vericinin tuşuna bastığında led yanık kalır diger tusa basarsan digeri yanar bu bacak soner ikisine birlikte basarsan ikisi birlikte yanar ancak led3 un yine momentary yanıp sonecektir elini cektiğinde
dirençlerin uyumlu diye biliyorum yoksa direnleri      verici 1,5m        alıcı 270k     tak

astechotomasyon

kullandığın alıcı-verici devreleri koda almadan önce senron sağlaman gerekir. buda sıralı 2 byte lik bilgidir. yani once 10101010 sonra 11110000 bilgileri göndermen gerekir. arkasından datayı gönderirsin. senin kullandığın entegreler direk olarak kod gönderdiğinden sinyalin başını yakalayamaz.

bu nedenle bu entegreleri kullanacaksan elcik tipinde kumanda yapman daha sağlıklı olur.