Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

HPWM

Başlatan tnen, 27 Mart 2005, 22:19:48

tnen

Öncelikle forumdaki tum arkadaslara merhaba ;

16f877 ,16f873 gibi HPWM cıkısı olan piclerle ilgili takıldıgım bir nokta var ve bu konuda fikir ve yardımlarınıza ihtiyacım var. Ben bu Hpwm cıkıslarının hepsini aynı anda kullanmak istiyorum ama herbir cıkısın arasında bir faz farkı olmalı ornegin 16f873 icin yada 16f877 için 2 HPWM cıkısı arasında 180m derece faz farkı olusturmak istiyorum ama bir turlu yapamadım. bu sayede 4 MOSFET surup bir yuku kontrol etmek istiyorum. Nasıl olacak bu HPWM ler arasındaki faz farkı arkadaslar ??

Veli B.

@Tnen,
Benzer bir konu üzerinde hatta aynı olabilir bende çalışıyorum ama aynı mantıkla ben sonuç alamadım.Sanırım pushpull için sinüs referans yapacaksın.
Çıkan sorun şu duty cycle birbirine bağıntılı çalışıyor.Birisini düşürürken diğeri açılabiliyor yada kapanabiliyor ama sonuçta aralarında bir kayma yada üst üste binme kesinlikle oluşuyor.Sanırım sorunun bu.
Önerebileceğim çözüm yolu h köprüsü girişini anahtarlamalı çalıştır.Yani bir pwm kanalı, birde pin kullan.Pwm e birdir bir oynatmak gibi düşünebilirsin.İstediğin alternans süresine göre pin,  a kanalını yada b kanalını sürecek.
Mmengi Üstadım bir hayli detaylı anlatmıştı ama sen buraya bir bakabilirsin.Hpwm ile ilgili güzel bir döküman diyebilirim. PI kontrollü dc motor sürme de anlatılıyor.

http://w3.gazi.edu.tr/~icolak/folders/dcmotor.pdf
Pwm kaymalarında küçük bir aralık bırakman gerekebilir sanırım, moslar o kadar hızlı sönmez ise.Ben yazılım ile küçük bir üst ve alt bant koydum.Bunları aşamadığı için çakışma olmuyor.Hala bitiremedim bir kenarda beklemede. :(
Kolay gelsin.
Sevgilerimle...
Kolay gelsin.

tnen

Katana ;
Hocam  henuz data sheet incelemeye vaktim olmadı ama pic18f4431 ile adamlar uc faz motor kontrol etmis bu olaydada yıne faz farkı var bildigin gibi adamlar yaptıgına gore bunun bi yolu yordamı olmalı ben microchipin sitesinde kucuk bi arama yapmıstım burada uc faz kontrol uygulaması falan vardı ama adamlar kodu asm ile yazmıs bende ASM den anlamadıgım icin fazla cozemedim olayı eger ASM bilgin saglam ise belki senin calışmanda yardımcı olur. HPWM ler arasına pause koydum dogal olarak yemedi. Ben isin içinden cıkamazsam PWM cıkısını NOT kapısı ile yada transistor opto coupler gibi bir elemanla tersleyip 180 derece faz farkı olusturabilirim diye dusunuyorum ama nasıl bır sonuc alırım bilemem yukum ortalama 9- 10 A falan akım cekecek cunku DC 500 V  cıvarı bir gerilim altında bende cakışma olup MOSları ucurmak istemiyorum dogal olarak belkide MOs yerine IGBT bile kullana bilirim daha karar vermiş değilim enine boyuna dusunmek lazım.
Saygılar
Calışmalarında basarılar
Kolay gelsin.

Veli B.

bu denetleyici için kabaca baktım özelliklerine ve baya iyi.Bunun donanımsal olarak bazı ilave fonksiyonları var.Mesela 6 kanal pwm için ayrı ayrı çalıştırılabilme özelliği yada çiftlendirerek bir push-pull katını doğrudan sürmek gibi avantajları var.
Detaylı incelemediğim için fazla yorum yapamıyorum. Benim bahsettiğim klasik denetleyiciler içindi.877 yada 452 gibi.
Bunlar için ben bir yol bulamadım yazılımla.Zaten mümkün gibi de görünmüyor HW yüzünden.
Araştırırken bir pwm driver gözüme çarpmıştı.8 kanal ve SPI kullanıyor. Dairedeki bilgisayarımda olması lazım.Yarın link vereyim.Belki işine yarar, bana pahalı gelmişti galiba :)
Kolay gelsin.

kayatech

selam. tnen . Ne tür bir motor kullanıyorsun ve kaç volt yazabilirmisin.

Veli B.

Driver için baktım.Bahsettiğim driver ses uygulamaları içinmiş. :oops:

tnen

Kayatech
hocam ben motor surucem demedim ama tadi bu motorda olabilir benim amacım farklı bir trafo dusun SMPS trafosu gibi boyle bir yuk baglıycam frekanssı degistirip gerilimi gerilim akım kontrolu yapıcam olursa 4 mosfet yada IGBT ile ancak tek faz motor surebiliriz tabi bunun icin bizim tetikleme frekansımızı max 50-60 Hz  lik bir zarfa koymamız gerekecektir.