IRCZ44 nasıl birşey?

Başlatan Mucit23, 12 Haziran 2014, 13:31:58

Mucit23

Bugün H köprüsü bulunan bir kartı inceliyordum. H köprüsünde bulunan mosfetlerden iki tanesi yine TO220 kılıfta ama 5 bacaklıydı. Üzerinde IRCZ44 yazıyor. Diğerleri IRFZ44
Datasheeti budur.
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/irf/ircz44.pdf
Datasına baktım, iki tanesi akım çıkışı galiba ama nasıl çalıştığını anlayamadım. Bilgisi olan varmı. Hangi durumlarda kulanılması icap ediyor?

Edit: Çok eski üretimden kalmış bir ürün galiba.

z

Bu tip mosfetler Kelvin noktasına sahip.



Asıl source bacağından ana akım akarken 2. Source bacağından ana akımın küçük bir yüzdesi akar. Bu akımı bir dirençden geçirince ana akımla orantılı voltaj düşümü elde edilir. Ya da daha iyisi direnç kullanmadan opampla doğrudan Akım/V dönüşümü yapılır.

Bu tip mosfetler zaten çiplerin içindeki güç katlarında kullanılıyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Açıklama eksik kalmış;

Bu mosfetler, drain'den kaç amper aktığını kolayca gözlemlemek için kullanılır. Ne gerek var seri bir direnç ekler ve akımı öğrenirim diyebilirsiniz ancak akım yoluna direnç eklendiğinde güç kaybı olur. Halbuki Kelvin noktasına sahip mosfetlerde böyle bir kayıp olmaz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Anladım hocam teşekkürler. Kullanim alanı çok az galiba. Pek bulunmayan birsey

interrupter

#4
Çok güzel bir zamazingo peki kusuruma bakmayın da bu kelvin pini neyin nesidir

pisayisi

#5
Bu tip mosfet ler özelikle yükten akan yüksek akımların ölçülmesinde kullanılır. Aşağıdaki eşdeğer şemaya bakıldığında aslında geometrik olarak paralel iki eş ölçeklenmiş mosfet den bahsedebiliriz. Bu fetlerin Rds on dirençleri ölçeksel ve ısıl olarak birbirlerine eş üretilirler. Bu ısıl eşlikten dolayı Kelvin tabirinin kullanıldığını düşünüyorum. Bu tip bir yapı transistörlü akım aynası devreleri gibi çalışır. Yük kolundan akan akım Isource Rdson1  ile Rdson2  direncinden akan akım arasında üretim tekniğine ve geometriye bağlı olarak keskin bir oran vardır. Bu oranda Rdson1 oldukça yüksek seçilir, böylece akım ölçümü yappılan fet üzerinde ve Rsense üzerinde çok az güç harcanması sağlanırken  düşük güçte yüksek değerlere sahip sense dirençleri kullanılabilir.



Geleneksel yöntemlerde kullanılan sense dirençleri yükten akan tüm akım ve stresi karşılamak zorunda kaldığından sık sık devre dışı kalabilmekte. Arızalı pekçok kartta rsense dirençlerinin yandığına hepiniz şahid olmuştur. Trafo yada bobinli akım ölçe düzeneklerinde sınırlı band genişliği ve satürasyon engel teşkil etmektedir. Hall sensör tipi ölçümler komplike ve ısıl bağımlılıkları yüksektir. Bu itibarla Kelvin pinine sahip fet anahtarlar oldukça az güç harcayarak sağda solda bulunabilen dirençlerle devasa akımları ölçebilme imkanı getirmektedir. Eski bir teknoloji olmasına rağmen enerji verimliği kavramının önemini yeniden kazanması ile birkaç firma st ve infineon bu tip komponentler tek tük de olsa üretime başladılar.

Bir başka uygulama alanı ise gate drive devresinde yükten kuple olabilcek indüktif parasit etkilelerin elimine edilmesidir. Gate drive pini kelvin notası ile refere edilerek bu sağlanır.



mesaj birleştirme:: 13 Haziran 2014, 00:44:23

Zamazingo dediğin gereksiz şey demek , bu hiç de öyle durmuyor ;D
Murat