opamplarda direnç seçimi

Başlatan sinus, 16 Haziran 2014, 22:08:22

sinus

merhabalar..

teknik sohbet videolarını izledim."opamp nedir? nasıl kullanılır?" diye sormayacağım :)

soruya gelecek olursak; örneğin bir eviren yükselteç yapmak için 2 adet 1k direnç kullandınız.bunun yerine yine 2 adet 100Mohm da kullanabilirdiniz.sonuçta kazanç dirençlerin oranına bağlı.

direnç değiştikçe, akımda aynı oranda bir değişiklik olacaktır.çıkış gücünde de değişmeler olacaktır. peki bu seçimi neye göre yapabiliriz?

Mr_YAMYAM


sinus

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 16 Haziran 2014, 22:34:54
Giriş empedansına göre ;)

maksimum güç aktarımı meselesi. teşekkürler :)

OG

1K yerine 100 mega ohm. Çok yüksek fark var.

Çeşitli sakıncalar, yanlış sonuçlar vs ye sebep olur.

Öncelikle opampı ideal şartlarda kabul edip,
giriş empedansı sonsuz, çıkış empedansı sıfır, ofset sıfır CMRR vs vs gibi düşündüğünüzde 1K yerine 100Mohm tak gitsin diyebilirsiniz.

Kullandığınız malzeme İdeal bir opamp olsa bile (ideal opamp yoktur, öyle olduğunu kabul edelim),
bu değerde direnç seçimi ile dolaşan kol akımları çok azalacağından sistem çeşitli gürültülere karşı çok açık ve duyarlı olacak, hatta dirençlerde üretilen gürültüler ile asıl sinyaliniz arasındaki değer farkı giderek azalacak, bu durumda direnç ve yollarda üretilen gürültüler kollardaki esas sinyalde kendini göstermeye başlayacaktır. Yani cihazın gürültü oranları yükselecek, çok zayıf akımlar sebebiyle hariçten girişimi muhtemel olan gürültülerede duyarlı olacaktır. Yine düşük sinyal seviyeleri sebebiyle, besleme kaynağındaki küçük dalgalanmaların önemini hissettireceği durumlar karşınıza çıkabilecektir.

İdeal değilde gerçek opamplarda 100Mohm gibi değerler kullanıldığında formullerinize opampın empedans etkilerinide girmeniz gerekebilir, özellikle eski tip 741 gibi opamplarda.


FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.