l298 MOTOR TİTRİYOR

Başlatan xcyqp09k2, 18 Haziran 2014, 20:45:38

xcyqp09k2

arkadaşlar bu current sense olayına bende l298 devresinde rastladım ve tam olarak nasıl bağlanacağını ve mantığını kavrayamadım.l298, l297 ye benziyor. ufak farklılıklar var. bu 298 de de 297 de de CURRENT SENSE i nasıl kullanmalıyız?

benim projemde bir rc teknenin 7.2 v max 2a lık motorunu ve sağ sol için küçük oyuncak motorunu sürecektim. heryerde currentsense i GND ye bağlayın diye yazıyordu. böylece akım snırlaması olmuyordu. benim için de farketmez dedim ve öyle yaptım. soğutma olayında sorun yok. devrem çalışıyor ancak şöyle bir durum var. uzaktan kumandadan gelen sinyal ile pic in bacağından çıkış verdirtip bunu da l298 e bağlıyorum ama MOTOR TİTRİYOR. bunu anlayamadım. nedendir ? mesela sadece ileri basıyorum ama ileri basılıyken arada sağ veya sol için kullandığım motor da kendiliğinden çalışıyor. bazen ileri yaptığımda motor titreye titreye gidiyor, bazen 2 dk sorun yok, bazen de hiç birşeye basmadan motorlar kendiliğinden bir hoplayıp duruyor. ben ya sinyal karışıyor ya da entegrede birşeyleri yanlış bağlıyorum veya gerekli değerlerde eleman bağlamıyorum diye düşünüyorum.

kullandığım motorların inductive spike, back emf veya geri besleme akımlarını düşünerek acaba dedim bu currentsese leri motora mı bağlamak gerek? ki motorda yüksek voltaj oluştu mu müdahale edilsin ??

bunların sebebi ne olabilir veya daha önceki deneyimlerini benim sorunum için de paylaşmak isteyen var mıdır ?

pea

Termal koruma değilse ya yazılımsal sorundur ya da pic reset atıyordur.

Ayrıca titreme'yi biraz daha açabilir misiniz?

Melih1802

Titreme RF saçılımından olmasın.

kimlenbu

PIC reset yiyor mu diye kontrol etmek için main fonksiyonunun başına ilk önce tuşa basılmasını gerektiren bir satır veya yüksek süreli bir gecikme koy. Sıkıntı bu değilse ayrıntıya dalmak en mantıklısı.

ipek

motoru eleyebilmek için ,motor voltajı kadarlık,bir flamanlı lamba koy tabi bu arada motoru sök.

xcyqp09k2

@ pea termal korumadan olacağını sanmıyorum zira bir elim sürekli üstünde çok ısınmıyor.

pic resetini senin gibi diğer arkadaşlar da söylemiş. o konuya bakayım bir ama sanmıyorum ki işe yarasın çünkü; motor birden akım  çekince en fazla pic akımı sıfıra iner yani voltajda düşme olmaz. ayrıca işi temiz yapmak için birsürü 1000uf lik kondansatör kullandım. aslında ben buraya konuyu daha açıklayan resim şema vb koyayım bir ara, öyle daha iyi olacak.

yazılımsal sorun olmadığından şöyle eminim; daha önce devreyi deneme fırsatım olmuştu ve ledler düzgün çalışıyordu. hatta burada da başlık açmıştım, işini görenler olur diye; https://www.picproje.org/index.php/topic,52929.0.html

titreme olayı da şöyle; ileri ye basınca motor ileri yöne dönüyor, hızı torku falan da gayet iyi. temassıszlık yol çakışması vs yok. elime yavaşlattığımda yüksek devir veya düşük devir farketmeden arada bir kasıntı yapıyor. yani sanki akımı çok kısa süre kesip sonra vermeye devam etmişsin gibi. böyle kasılmalar yapıyor. cunrrentsense ler GND ye bağlı. l298 in akım koruması olabilir mi şu halde ?

bazen de hiç bir tuşa basmama ragmen kendilihden motorların biri veya ikisi birden dönebiliyor. ama bu dönme çok kısa. yani kabloyu pile dokundurup çekmişsin gibi. bazen de ileri basarken sağ sol otoru aynen yukarda olduğu gibi kendiliğinden pireleniyor, bir hopalamlar bir bişeyler... :/

@Melih1802 saçılmayı biraz daha açabilir misin ? bence de rf sinyalinde sıkıntı olabilir.

@kimlenbu  bir de senin dedğini yapacağım, şu resetleme ihtimalini de ortadan kaldırayım.

@ipek  flanmanlı lambayı da deniyim bu arada motordan mütevellit back emf yi kaldırmış olurum ...

kullandığım devre farklı. sadece yazılımı yukardaki devrenin aynısı.yukardaki değişkenleri pinlere atama yoluyla 4 kanal kontrollü rf devresi. dolayısıyla yazılımdan emin olmuş oluyorum ?!? yani ledlerde sorun çıkmıyor o devrede.

ben uygun bir zamanda buraya şuanki projenin pdflerini şemalarını bir yüklerim. daha iyi olacak :)

tekosis

aspirin niyetine pice mümkün olan en yakın yerden vdd vss uçları arasına 100nf kondansatör bağlamanızı tavsiye ederim. sorun parazitse mutlaka etkili olacaktır.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

xcyqp09k2

birdaha rf ile uğraşacak arkadaşlar dikkat eyleye benim gibi uğraşmaya. öncelikle TERtemiz bir rf alıcı verici sistemi kuruyoruz, ondan sonra l298 gibi devrelere bağlıyoruz. benim sorunum alıcı verici sistemmiş. hazır rezonatör kullanmıştım. onun yerine 4 mhz kristal 33pf kondansatör  kullanalark osilatör yaptım ve düzeldi. alıcı verici devreyi tek çalıştırdığımda da farkettim ki gözün çok zor seçebilceği küçük zaman aralıklarında bazen ledlerde sönme oluyor. bu iş olsa olsa osilatördendir dedim. ve öyle çıktı. rezonatör yenine devrenizde kristal- kondansatör kullanmanızı tavsiye ediyorum. rezonatörler deneme amaçlı uygun olabilir. sorunum da çözülmüş oldu.