Mönü'lü, çok alarmlı on-off ayarlı saat

Başlatan inventor, 08 Nisan 2005, 09:41:29

ete

@inventor,

Saat projen ne durumda?. Yaptığım bir proje var ve kolayca senin istediğin sisteme dönüşebilir.  Tabiiki üzerinde biraz çalışmak gerekiyor.
PCF8583 kullandım. Şu andaki hali ile gün içinde 8-10 adet önceden tespit edilmiş saate göre çıkış veriyor. Belli bir süre sonunda otomatik kapanıyor. Ama gün-saat alarmı olarak ayarlamak zor değil artık.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

inventor

Merhaba ETE

projenin elektronik kısmı bitirldi. Kartlar çıkarılıp montajlandı ve kutulandı. İş programa kaldı. PCB çizimlerini buraya eklemeyi düşünüyorum ama biraz zaman alacak gibi geldi bana. İstersen projeyi sana göndereyim sen buraya yükle. Ayrıca senin projenide görmek isterim. Bu arada ben 8583 bulamadım. Bana kargo ile gönderebilecek bir malzemeci adresi verebilirmisin ?

Saygılarımla
Yüksel DOĞRUL

ete

@inventor,

Programı olmayan bi projeyi buraya yükjlemenin bir anlamı yok. İş tamamlanınca yüklenmesi en doğrusu.
Elinde şema var ise çıkışları yaralamak açısından bana gerekli.
PCF 8583  Monel Elektronik'de satılıyor.

www.monelelektronik.com
e-mail : monelelektronik@süperonline.com

Umarım ellerinde kalmıştır.

Şema yoksa elindekileri benim mail'e gönderiver.
Olayı tam anlayabilmem için bir de tam olarak istediğinide çok basitçe anlatıver veya;
- Toplam 10 adet çıkışa on/off olarak kontrol edecek şekilde
- Her bir çıkış için ayarlanacak alarm başlangıç tarih-zaman (örnek 10-05-2005, 12:44 gibi)
- Her bir çıkış için bitiş tarih ve zamanı.

Herhalde istediğin budur.
Ufak bir şey ilave edeyim. PCF 8583'ün direk pil giriş bacağı yok. Bu  yüzden büyük bir kondansatör ve otomatik devreye giren bir pil sistemini sen tasarlamalısın. Ben birşeyler buldum. Şayet çözemessen örnek devre göndereyim.

e.erdal@tr.net

ETE

ete

@inventor,

Saati tamamladım. Ufak bir eksiği kaldı. Oda alarm aktif olup çıkışlardan birini aktif yaptığı zaman akımı keserseniz ve bir dakika sonra yeniden çalıştırırsanız alarm ile saat eşleşmeyeceğinden çıkış yeniden aktif olmuyor. Bilmem bu husus nasıl olmalı. Bana göre saat sürekli çalışacağına göre şayet çıkışın biri aktif ise akım kesilip çalıştırılınca yeniden aktif olmalı taaki kapatma zamanı gelinceye kadar. Bugün bayağı yoruldum. Kusur u yarın halletmeye çalışacağım. Hem bu arada diğer arkadaşların beğenisine ve kullanımınada sunayım istedim. Belki bir hata bulurlarda düzeltiriz veya öneri getirebilirler.
Kullanım şekli isis dosyasında ekranda yazılı.
3 adet dosya var. Birisi BAS diğeri HEX ve sonuncusu ise isis DSN dosyası.
RTC deyip geçmeyin. Alet aslında zaman tutmak için her şeyi yapıyor ama dandik hafızalama sistemi nedeni ile programada epeyce iş düşüyor. Bu hali ile program bayağı güzel bir PCF 8583 uygulaması oldu.
Bu arada isis için bulduğum PCF 8583 model dosyası çok iyi çalışmıyor. Bilgi anında ekrana verilmiyor. Sebebini bilmiyorum. Kesikli çalışıyor. Umarım aslı iyi çalışır. PCF 8583'ü bizzat kullanıp çalıştıran var ise bana bir mesaj atsın. Bazı sorularım olacak. Daha doğrusu benim programı bir inceleyip hata varmı diye bilgi verirlerse memnun olurum.
Son olarak dosyaların linkini veriyorum,

http://rapidshare.de/files/2063283/ALRM-SAAT.rar.html

KOlay Gelsin
ETE

fyper

programına daha bakmadım ama açma ve kapama saat ve dakika bilgilerini eprom da tutmanı tavsiye ederim
ben de buna benzer bir proje yapmıştım tek çıkış kontrolu oto ya da manuel çalışabiliyor gün içinde çift alarma sahip kullanıcının saati çakıştırmasına karşı korumalı 16f877 , 2x16 lcd ve 3 butonlu bir sistem yazılımı  ccs c de yazmıştım.
saat ve tarih için  ( saat *60) +dakika formülünü kullanıp pencere mantığı kullanırsan elektrik kesintisinden etkilenmez
saat entegresi olarak ds1302 kullanmıştım. pilini şarj edebilen bu ufaklık 1 farad 5.5V luk süper kondansatörle 8 ay çalışmıştı(ben de bu arada bir askerlik yapıp geldim) :lol:

ete

@fyper,

programa bakmadan tavsiyede bulunman iyi bir şey değil. Programa bakarsan hiçte kolay bir program olmadığını göreceksin. Böyle bir programda tabiiki gerekli bilgilerin tamamı eepromda saklanmalı. Benim mesajımda elektrik kesintisi veya akımın kesilmesi durumunda aktif alarmın bir daha aktif olmadığından bahsetmiştim.
Bu aslında bir kusur değil zira pic hiç bir zaman elektrik kesintisine uğramayacak normal şartlarda. Ama yinede göz önünde bulunması gereken bir kusur.
Çözümü aslında kolay. Her bir çıkışın akif olup olmadığını bit bazında kontrol edip ayrı bir yere kayıt edeceğim. Hemde 10 bitlik (8+2 bit) bir bilgi ile tüm çıkışların kontrolunu yapacağım.

ETE

ete

Arkadaşlar,

Programda gerekli değişiklikleri yaptım. Şu anda elektrik kesilse bile tekrar çalıştığında aktif alarm var ise yeniden aktif oluyor.
Pic'i fazla yormamak için alarm kontrolünü her dakika da bir yaptım.
Tüm bilgiler eepromda tutluyor.

Dosyanın yeni hali yine rapidshare de bir önceki mesajımda verilen adreste. Mesajı edit ederek adresi değiştirdim. Bu nedenle önceden yükleyenlerin yeniden yüklemesi lazım.

Bu proje tamamı ile Isis simülasyonu üzerine hazırlanmıştır. Dediğim gibi PCF 8583 model dosyası bazı saçmalıklar yapıyor. Bunlar şunlar;
- Şayet program arasında PAUSE 200 den fazla bir gecikme koymaz isem saniye değişimi çok geç oluyor. Bu durumda PC nin saatine yetişemiyor. Normalde herhalde bu böyle değildir.
- Saniye sıfırlanınca bazen dakika değişimi otomatik yapılmıyor ve tekrardan 25 sn. kadar saydıktan sonra dakika değişiyor. Bunların sebebini Model dosyasına bağlıyorum. malum bu dosya bir başkası tarafından hazırlanmış sanırım düzgün çalışmıyor. Gerçek PCF8583 le çalışmadıktan sonra doğrusunu anlayamacağım.
Bunun için bizzat kullanmış arkadaşlardan bir mesaj bekliyorum. Lütfen açıklasınlar nasıl çalışıyor.

ETE

inventor

Arkadaşlar PCF8583 bulamamıştım. Sayın ETE bey'in verdiği adreste varmış 5 adet aldım. Tanesi 2.050$+kdv ile 5 tanesini 16.75 YTL ye aldım. Arayan arkadaşlar www.monelelektronik.com  dan satın alabilirler

fyper

programa baktım
simulasyonu saat entegresinin dll dosyası olmadığı için simüle edemedim. (FATAL: [D1] External model DLL "PCF8583.DLL" not found. GLE=0x00000002.)varsa onu ve program derlendiğinde oluşan diğer dosyalar (tabii oluşuyorsa)la birlikte tekrar upload edebilir misiniz?

bir soru alarm aktif iken elektrikler kesildi veya herhangi bir şekilde işlemci bir şekilde kapatması gereken dakikada kapatamadı epromdada açık bilgisi yazıyor. bu durumda nasıl devam eder. bunu sormamın nedeni basic dilinden fazla anlamıyor olmam.

c ile ugraştığım için ben isiste simulasyon ederken ccs in olusturduğu cof dosyasını pic e yukluyorum. step step programı izleyebiliyorum. hex dosyalarında bu imkan yok. bu yüzden sizden varsa compilerın olusturduğu diğer dosyaları istedim.

ete

Arkadaşlar,
Gerek isis sürüm problemi ve gerekse PCF8583 model dosyalarının çok kimsede olmaması nedeni ile isis dosyasını SECTION olarak kayıt ettim. Ayrıca PCF8583 model ve LIB dosyalarınıda ekleyerek tüm dosyaları yeniden aşağıdaki linke kayıt ettim.

Önce 8583ün model dosyalarını Proteus MODELS  klasörüne, LIB dosyalarını yine Proteusun LIBRARY klasörüne kopyalayın.
Daha sonra isis'i çalıştırın. File menüsünde orta kısımda bulunan Import Section seçeneğini seçin ve çıkan ekranda dosyalar arasında bulunan AL-SAAT-SEC  isimli dosyayı bulun ve yükleyin. Şimdi programı çalıştırabilirsiniz.

http://rapidshare.de/files/2072134/ALM-SAAT.rar.html

@Fyper

İstediğin dosyalar yukardaki linkte. Programda elektrik kesilmesi nedeni ile aşılmış bir alarmın tekrardan kapatılması konusunda bir tedbir almadım. Alabilirim. Ancak programın boyutu çok fazla büyüyecek.
Bu işi çok ihtiyacı olan birisi yapsın.

ETE

GO60

Dostlar yeni uye olarak bir adim atalim
Bur arkadas icin yaptigim bir projem vardi.
Real time programlanabilir,lcd ve tustakimli kontrol unitesiydi internet kisitlayici olarak tasarladim.Acilista baslangic ve bitis saatlerini tustakimi ile ayarliyorsunuz.Daha sonra simdiki saatinizi ayarlayip TAMAM butonu ile  sistem aktif oluyor baslangic saatinde cikis ON bitis saatinde ise OFF oluyor(role tabiki).Lcd de saati gorebilirsiniz realtime olarak,cikis sayisini arttirmak ise birkac sigara ve zaman tabiii....

Isteyenler mail atsin biturlu siteye ekleyemedim

go60_tu@mail.bg

Elektronik Muh. 3.sinif
VARNA Teknik universitesi / Bulgaristan

serdaripek85

ETE gönderdiğin linkten indiremiyorum acaba neden?

Ete kardeş bende bu devreyi yapmak istiyorum.Fakat kafama takılan birkaç yer var.Çözmek için yardımcı olur musun???(yazılımdan çok fazla anlamadığım için yardımınıza ihtiyacım var)
1.Bu devreyi yapan oldu mu?Yani PCF8583  İSİS'deki gibi sapıtıyor mu?(inşallah sapıtmıyordur)
2.Kodlarında değişiklik yaparak daha sade hale getirebilir miyiz (günde 10 alarm değil de 2tane olabilir mi?)
3.Alarmı her bir gün için ayrı ayrı değil de haftalık olarak ayarlayabilir miyiz?Mesela pazartesi günü 8 de yan 10 da kapan diye ayarladık her pazartesi için aynı saatlerde çıkış alacağız.Yani alarmı kurarken tarihe göre değil de günlere göre kuracağız. ( tabi diğer günler içinde geçerli )
4.16F877 değil de daha ucuz bir pic ile yapmak istediğimizi yapabilir miyiz?10 tane çıkış olmayacak 2 tane olacak kullanılan pinler azalacak.Yani 16F628 veya 16F84 uygun olur mu?Tabi kullanılacak piclerin hafızası da yeterli olacak mı?
5.Ben PCF 8583 ü  Adana da bulabilecek miyim bulamazsam farklı bir entregre kullanabilir miyim?
6. inventor  arkadaşımızda bir şeyler  yapmaya çalışmış onun yapmaya çalıştığı proje bitti mi yoksa senin yaptığın projeyi  mi  kullandı?
7. GO60 arkadaşımızda buna benzer bir şey yapmış.Yaptığı devreyi siteye koyamamış galiba mail adresini vermiş.Bende mail gönderemiyorum.Acaba siz köprü olsanızda bu arkadaşa mail atıp devreyi isteseniz benim adıma olur mu?          mailto:go6o_tu@mail.bg
8.Son bir şey daha fyper   da buna benzer bir proje yaptığını söylüyor (3. sayfada)

‘'programına daha bakmadım ama açma ve kapama saat ve dakika bilgilerini eprom da tutmanı tavsiye ederim
ben de buna benzer bir proje yapmıştım tek çıkış kontrolu oto ya da manuel çalışabiliyor gün içinde çift alarma sahip kullanıcının saati çakıştırmasına karşı korumalı 16f877 , 2x16 lcd ve 3 butonlu bir sistem yazılımı ccs c de yazmıştım.
saat ve tarih için ( saat *60) +dakika formülünü kullanıp pencere mantığı kullanırsan elektrik kesintisinden etkilenmez
saat entegresi olarak ds1302 kullanmıştım. pilini şarj edebilen bu ufaklık 1 farad 5.5V luk süper kondansatörle 8 ay çalışmıştı(ben de bu arada bir askerlik yapıp geldim)''

sizde bu arkadaşın yaptığı proje var mı? Yoksa bunu nasıl temin edebilirim?

‘'YAPMIŞKEN EN İYİSİNİ  YAP'' mantığını kendime felsefe edindiğim için bu kadar uğraşıyorum.Eğer ki başınızı ağrıttıysam affola.

serdaripek85@mynet.com

ete

Uzun zaman oldu bu projeyi yapalı. Gerçekten yapan oldumu bilmiyorum.
Ancak çalışmaması için bir sebep yok. PCF 8583 normal olarak çalışıyor. Başka bir projede kullandım.

Diğer değişiklikleri şu anda yapmam mümkün değil. Zaten yazlıktayım.
Sen uğraşacan artık.

Ete

serdaripek85

ete
bu devre üzerinde alarmı her gün için değilde haftalık olarak ayarlamak istiyorum.nasıl bir şey yapmalıyım bir fikrin var mı?pazartesi günü için alarmı ayarlayacağım ve her hafta pazartesi günü aynı saatte çıkış almalıyım sanırım ne demek istediğim anlaşılıyordur.