Ortak Kristal Kullanımı

Başlatan FxDev, 03 Ağustos 2014, 00:19:03

FxDev

Merak ettim,

Diyelim bir kartta iki işlemci var. İkisine de normalde 10MHz kristal bağlayacağız. Acaba iki ayrı bağlamaktansa bir tane bağlayabilir miyiz? Ya da clk osilatör vs.
Yolların çok uzak olmadığı varsayılsın PCB'de.
Forumda bazı bağnaz kişiler tarafından engellenip, atıldım. Tüm bu bağnaz kişilere rağmen Atatürkçülüğü sonuna kadar savunacağım; onlar da bağnazlıklarında boğulacaklar. Haberleşme için: info[at]firatdeveci.com / ©firatdeveci.com - ße Different Everytime!

patasana

Bir mcudan diğer mcu için gerekli sinyali üreteme ihtimali varmı diye incelemek gerek. MCO.

OG

Kullanabilirsin, kullanıyorum.
Ekte bir şema var.
Bu devre, 3 adet 12F683 ile donanımsal pwm'i kullanarak herbirinden ayrı ayrı R G B olarak çıkışları alınmış adresi gömülü çalışan bir DMX devresi. USART olmadığı için DMX data asm ile yakalanıyor. Her pic e aynı hex yükleniyor, yakalayacağı adres programa gömülü ama aynı hex kullanılmasına rağmen R, G, B sıralaması bilgisini yani adres kaymasını GPIO.0 ile GPIO.3 deki bağlantı farklılıklarından seçiyor.

Esas soruyu ilgilendiren teferruata gelirsek.

Cx ve Cy kapasitelerinde kucuk bir deger farkı var. Kristalin bağlı olduğu ve osilasyonu sağlayan elemanın osc giriş ve çıkış uçlarında deger farklılığı var. Burada elde edilen salınım  diğer elemanlara yine kapasitif kuplaj ile gönderiliyor. Birisinin çıkışından diğerinin girişine doğru pinlerle girmesi gerek.

OSC 20MHz. Kapasite değerleri bu frekansa uygun olmalı.

Esas enteresan bir husus ise şu.

Önceleri Kristal olan picin config ayarında osilator HS_OSC idi. Bu üretiyor. Diğerleri de EXT_OSC idi. Böylece çalışıp gidiyorduk. Daha sonra programda bir değişiklik yaptık ama farklı config durumunu ayarlamayı atlayıp hepsine HS_OSC olarak atama yapmışız. Devrenin çalışmasında problem olmadığı için bu değişikliği çok sonra farkettiğimde şaşırmıştım.  Yani hepsi HS_OSC olarak sağlıklı çalışıyordu. Ancak yine de doğrusunun bu olmadığına inanıyorum. Yani üreten HS (veya çalışma frekansına göre XT vs) olmalı diğerleri EXT olmalı.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

FxDev

Güzel bir bilgi aktarımı, teşekkürler :)
Forumda bazı bağnaz kişiler tarafından engellenip, atıldım. Tüm bu bağnaz kişilere rağmen Atatürkçülüğü sonuna kadar savunacağım; onlar da bağnazlıklarında boğulacaklar. Haberleşme için: info[at]firatdeveci.com / ©firatdeveci.com - ße Different Everytime!

z

#4
Alıntı YapÖnceleri Kristal olan picin config ayarında osilator HS_OSC idi. Bu üretiyor. Diğerleri de EXT_OSC idi. Böylece çalışıp gidiyorduk. Daha sonra programda bir değişiklik yaptık ama farklı config durumunu ayarlamayı atlayıp hepsine HS_OSC olarak atama yapmışız. Devrenin çalışmasında problem olmadığı için bu değişikliği çok sonra farkettiğimde şaşırmıştım.  Yani hepsi HS_OSC olarak sağlıklı çalışıyordu. Ancak yine de doğrusunun bu olmadığına inanıyorum. Yani üreten HS (veya çalışma frekansına göre XT vs) olmalı diğerleri EXT olmalı.

Yorum

Eger 1. işlemciye xtal bağlar, bunun OscOut pinini 2.islemciye kapasitor üzerinden girerseniz 2.islemcide clock ayarini HS_OSC vs seçmelisiniz.

Fakat;

Eger 1. işlemcinin OscOut pinindeki sinyal seviyesi katalogda osc giriş pininin EXT olmasi durumundaki logic seviyelere uygunsa bu durumda EXT de secebilirsiniz.(*)

Acikcasi HS_OSC yapilmasinin sakincasi yok. Boyle yapildiginda OSC girişi analog modda calisiyor ve biaslaniyor. Sizde kapasitif kuplajla sinyal aktariyorsunuz.

EXT yapiginizda OSC inp digital moda geçiyor. Artik giriş sinyalinin logic seviyesi önemli oluyor.

Sorun yasamamak adina HS_OSC kullanin. Eger kare dalga clock sinyaliniz varsa EXT seçeneğini secin. Sonucta EXT seçtiğinizde girişe seviyesi yeterli fakat dalga sekli yamuk yumuk sinyal girerseniz 2. işlemciye ait osc devresi daha fazla akim çekecektir.(*)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

skara1214

@Og hocam ekteki şemana göz attım birkaç soru sormak istiyorum;
ilk önce öneri; 3 tane pic kullanmak yerine 1  tane 16f1827 kullanarak 4 tane pwm elde ederdin.
-başka bir topiktede bu konuyu konuşmuştuk ama gene sorayım. bu 1k seri 5k6 sonlandırma ile kaç tane uc uca ekleyebilidin?sn75176 nın datasheetinde 32 yazıyor.aralarda 5 metre olacak şekilde 160 metrelik bir alanda 32 side 250kbaudda düzgün çalışırmı?
-bu grounda koydugun 100 nf sıkıntı çıkartmıyormu?


Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşamaz

OG

skara1214
O devre hazırlandığında 1827 doğmamıştı, 7x7 gibi 3 pwm li elemanlarda zor bulunuyordu, toplu getirip stok yapmak gerekiyordu. 3 pwm li led driwer ciplerde piyasada yoktu. Ayrıca bu ciplerin pwm frekansı sabit 500Hz civarında, bazı ortamlarda sorun oluyor. Eğer dipswitch ihtiyacı yoksa yani adres gömülü olacaksa piyasada bulunan hardpwm li 683 en optimum çözüm idi, o sebeple kullanıldı.

485 hattına kaç tane bağlanabilir? Ben şemadaki gibi değerlerle çok sayıda bağlıyorum, sabit bir sayı yok ama 32 den çok fazla. Kablo kalitesi ve mesafe gibi diğer faktorlerde var işin içinde. Zayıfladığı, algılanamadığı adete kadar. Daha öncede bahsetmiştim.

Data ground daki 100nF optional. Mecbur kalınmadan kullanılmaz. RS485 notlarında anlatılır.

z,
Aynen dediğin gibi. Zaten ilk denemeleri aynı düşünceler ile yapmıştım.
OSC modunda küçük sinyalleri işleyebilir, ancak EXT modunda lojik seviyelerin duzgun degerlerde olmasını isteyebilir düşüncesi ile işe başlamıştım ama, EXT modda da sanıyorum küçük sinyaller sıkıntısız dikkate alınıyor, schmitt trigger yapıya sahip olsa gerek pals kaçırıp şaşma olmuyor.  Üstte asm ile çalışıyorum şeklinde yaptığım açıklamadaki amaç da bu. 250Kb hızındaki datayı doğru yakalayabilmek için osilator yapısı giren pulsi kaçırmadan kabul etmesi gerek.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ferdem

Bir mikro kristal ile üretip(hs_osc) clock out ucundan diğer mikroları(ext_osc) clock in pinlerinden sürer. En sağlıklısı bu değil mi, aynı ref ile çalışacak mikro sayısına göre buffer gerekebilir veya al-ver şeklinde dağıtılabilir.