PIC İLE FREKANS SINIRLAYICI

Başlatan BİLİRSHOP, 27 Ağustos 2014, 23:39:21

BİLİRSHOP

ÖNCELİKLE HEPİNİZE İYİ GÜNLER DİLİYORUM...
Ben Isparta'da baba mesleği Sondaj kendim Sağlık meslek lisesinde att bölümü son sınıfım.Ama üniversite hedefim Ankara TOB Elektronik Bölümü(İnşallah).Evet arkadaşlar şimdi etedeki ilk sorumu sorayım.
Sondaj makinamızda kullanılan 70 kW lık jenaratör makina üzerindeki motora bağlandı.Yani kuyu kazma işlemi bittikten sonra komprösör çalıştıracak.Ama jenaratör hepinizinde bildiği gibi sabit devir ile çalışması gereken bir sistem.Biz şu anda bunu hz metreden takip ederek gazı her defasında ayarlayıp kullanıyoruz.Bazen unutuluyor veya makinadaki arzayı tamir etmek için kaynakta kullanılırken makinanın başka bir bölümünü hareket etirmek gerektiğinde devir düştüğü için jenaratörün üzerinde bulunan regülatör devresi yanıyor.Bundan dolayı ben jenaratörü elektronik olarak devrini sabitlemek istiyorum.Şu anda makinamızın gaz kısıp verme işlemi elektirikle kontrol edilebiliyor.Yani pic ile hz yi algılayıp eğer hz 50 nin altına düşerse gaz ver 55 in üzerine çıkarsa gaz kıs gibi bir çözüm düşünüyorum.Ama malesef ferekans algılama ve bunu picte nasıl işleyeceğimi bilmiyorum.Bu kanuda daha farklı fikirlerinizi veya frekansı algılama konusundaki yardımlarınızı bekliyorum.
Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim.

t2

Bu işi yapabilmek için önce basit pic programları yaparak (led yak söndür) pici programlayabildiğinizden emin olmanız gerek. Sonraki aşamada frekans nasıl ölçülür? bu konuya geçebilirsiniz. Frekans ölçmek zor değil. bununla ilgili derleyicinin hazır komutları vardır. yoksa da frekans ölçümüne dair internette örnekler bulunabilir. Kullanacağınız kullanmak istediğiniz derleyici nedir? bir de buna karar verip derleyiciyi full çalışır halde bilgisayarınıza kurmak gerek. Ayrıyeten işleri hızlandırmak için proteus ile simulasyon gerek. Simülasyonda başarılı olan programı gerçek ortamda denemek için pic programlayıcı gerek. 

Kabil ATICI

50Hz civarında periyot ölçmek daha mantıklıdır. Daha kesin sonuç verir.
Temelde ölçme yöntemi frekans ile periyot aynıdır. Sadece küçük birkaç fark vardır.(artık o kadar da olur)
ambar7

Maxim

komple istediğiniz gibi bir çözümü forumlarda bulamazsınız
çünkü bu çalışmayan bir devre, takıldığınız bir yer, yada çözemediğiniz bir program değil
siz komple bir sistem istiyorsunuz.

sırayla gitmeniz lazım
önce işlemciyi tanıyacaksınız
sonra led yak söndür, sonra daha karışık devreler
sonra nasıl frekans okunur? interrupt nedir?
motor kontrolü, pwm sürücü, servo devresi
sonra size en uygun bir yapıda denemeler tasarımlar prototipler
tabi bunları proteus üzerinde bilgisayarda sonra canlı olarak deneme yapmalar.

ben hemen aklıma gelen yapıyı söyleyeyim
bir gaz teli olduğuna göre mantıken çekip bırakmalı bir çelik telden bahsediyoruz
gaz teli işte

bu teli çekmek için fazla bir kuvvete gerek olduğunu sanmıyorum
bir işlemci ile motorun devrini okuyacaksınız sürekli
sonra istediğiniz devir aralıklarında bir servo motora (oyuncaklarda kullanılan) komutlar göndereceksiniz
bu servo gaz telini istediğiniz aralıklarda çekip bırakarak devri sabit tutacak.

tabi bu olay 2 satır yazı kadar kolay değil
bir sürü incelikleri olan bir tasarım.
konuya tasarım diye bakın,
x devresini masa başında yapıp çalıştırmak ile sahada yıllarca sorunsuz çalıştırmak arasında dağlar kadar fark var.

diot

Bu sistem  pic ilede yapılabilir, pic sizde yapabilirsiniz. Ben stajımı İşbir jeneratörde yapmıştım orda üretilen jenetatörler devamlı 50 hz verir devri kendisi ayarlar . 2 sistem var 1.si  jeneratör motorunun volan dişlisinden pickup ile alınan sinyal uygun hale getirilip jeneratör frekansı 50 ile karşılaştırılarak fark sinyali oluşturulur. düşmeye başladımı servo motora sinyal gider ve gazı açmaya başlar. tam tersinde ise gazı kısmaya başlar bunu kompratörlü analog sistem ile de yapabilirsiniz. 2. sinde ise mikroişlemciyle sinyali kontrol ederek gene servo motora sinyal yollayarak çözebilirsiniz.


kimlenbu

Kısıtlı imkanlarla güzel iş çıkarmışsınız :)

OG

Frekansı en güvenli algılama arkadaşlar bahsetmiş volan üzerinden falan yapılır, yani mekanik dönmenin ölçümü en doğru sistemdir. Hata payı olmaz.

Elektriksel olarak da ölçersiniz ancak istenmeyen rıppllar yanlış ölçümlere sebep olabilir. Bu yönteme mecbur iseniz zor bir şey değil, sıfır geçişleri takip ederseniz period sürelerini bulursunuz. Bu da basit bir opto düzeneği ile elde edilir. Yazılım tarafı zor birşey değil.

Elde ettiğiniz frekans bilgisini kapalı çevrim ile yakıt beslemeyi kontrol etmek gerek, bunun hassasiyeti önemli. Silecek motoru ile ne kadar hassas ayarlanır bilmiyorum.

Jeneratorlerde bir diğer husus gerilim kontrolu. Yani gerilim dalgalanmalarınıda düzeltmek gerek, bu da uyartım sargısı beslemesi ile yapılır.

Aniden frekans (devir) düşme eğilimi gösterdi ise ani bir yuklenme olmuş demektir. Yuklenme devire etki edeceği gibi voltaja da etki eder. Bununda takibi gerekir.

Akım aşımı gibi konularda bir diğer husus.

Dahada detaylandırmak gerekirse cosinus fi de ölçülmeli.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

omereliusuk

bu program sizin işinizi göremez.
sensör olarak hall sensorler var onları kullanabilirsiniz. (çamurdan yağmurdan vs etkilenmez. manyetik alanlardan etkilenir.)
siz sabit 50hz /
(kendiniz kesme-interrupt ile üreteceksiniz)
ile üretilen frekansı karşılaştırıp değerlendirme yapacaksınız. bir de bahsettiğiniz silecek motoru ile bu iş oldukça zor görünüyor. bunun yerine bir servo motor kullanmanızı tavsiye ederim.
pompa üzerinden kontrol en güvenlisi.

diot

Daha öncede bahsettiğim gibi  devir ayarı motora bağlı volan üzerinden pickup sensör ile yapılacak. Motorun volan dişlisinin üzerinde ki şasede sağa sola bir bakın bakalım. Mutlaka bir kör tapa vardır. Buraya pickup sensör takılıyor ve dış ortamdan etkilenmez ayrıca. Jeneratör kontrol sistemlerinin şemaları var  ama tahmin ettiğiniz gibi ticari bir değeri olduğu için dışarıya vermem mümkün değil. Gaz koluna servo motor balayıp kontrol etmek sizin için zor olabilir. Bu yüzden step motor ve step motor sürücüsü ile bu devir kontrol işini yapabilirsiniz. Ayrıca alternatörün voltaj regülatörünüde elden geçirmeniz gerekebilir, eğer yok ise bir adet yapmanız lazım.

diot

Motorlardan pek anlamam. benim gördüğüm motorlar genelde volvo nun motorları. Üzerinde sensör takmak için yer bulunuyor. Belki siparişi bu şekilde geçmiş olabilirler.  Uygun bir yerden delerek sensör takabilirsiniz sanırım. Bunun için motor ustalarından bilgi alabileceğinizi tahmin ediyorum. manyetik pickup volan dişlisine belli bir yakınlıkta takılıyor ve disli sensörün önünden geçerken (dişli tepesi) sensör tepki veriyor.
frekans=motor devir (sn) * volan dişli sayısı olarak çıkıyor.

omereliusuk

her ikisini de interrupt ile kontrol edeceksiniz.
50 hz için timer kullanacaksınız. tam 50 yi tutturmak biraz zor ama imkansız değil. kendi içinde sayıp duracak. 50 olacağına 500 olur 5000 olur. her interruptta değerlendirme yapacaksınız. 
motor girişi için ise harici int. (pin_b0, pin_a4 gibi bacaklar uygundur) kullanacaksınız.
kısaca iki kesme arasında değerlendirme yapacaksınız. eğer harici kesme yavaş kalıyorsa ( motor ) servo hesaplanan ölçüdeki açı kadar (gazı açacak) ileri gidecek yok hızlı kalıyorsa (gazı kısacak) geri gelecek. eşitse o ayarda hiç bozmadan aynı açıda devam edecek.

hesaplama kısmı biraz sıkıntılı pic kullanacaksanız ki öyle görünüyor hızlı bir pic kullanın ne kadar hızlı o kadar az hatalı.(faz farkını hesaplaycaksınız.)

işin bana göre mantığı bu.
capture compare ile hallederim diyorsanız onu ayrıca değerlendirmek gerekir. (yine aynı mantık yöntem farklı)
picc biliyorsanız basic ile uğraşmayın zaman kaybı. C ile devam edin (nacizane tavsiyem).

diot

mıknatısa gerek yok bu iş için yapılmış özel sensörler var. karşısı boş ise sinyal yok, karşısına metal yaklaşırsa sinyal var mantığıyla çalışıyor. Dişlinin önüne konduğunda, dişli boşluğu ve dişli tepesi seçecektir. Ayrıca motor neden alternatöre 3-4 vites ile bağlı yoksa 3-4 sabit dişli ilemi bağlı onu anlamadım.

http://www.flightsystems.com/engine-idling-management-controls/industrial-sensors.html

bahsettiğim sistem ile ilgili olarak.

diot

#12
Elimde yok neyazıkki. fakat istanbulda bir çok yerde bulabilirsiniz. Endüstriyel kontrol sistemleri için malzeme satışı yapan yerlerde rahatlıkla bulunuyor. Bir arkadaş istanbul ve izmirden bir yerden alıyordu ama adres bilmiyorum.
sanırım high speed proximity sensör olarak geçer.

ayrıntılı bilgi
http://www.fultek.com.tr/urunlerimiz/speed-sensor/


google den bulduğum yerlerden bazıları.
http://www.ilkeotomasyon.com.tr/?pId=02&lang=tr&pgId=40

learner

#13

learner

#14
Hall effect sensörler manyetik alanı algılarlar. Metaller manyatik akının akışını değiştirikleri için algılamada farklılıklar oluştururlar. Bu özelliklerini kullanarak encoder yapılabilir.

Buradaki resme dikkat edersen sensörün önünde küçük bir mıknarıs var. Bu mıknatsın manyetik alanı arkasındaki mertal dişlinin hareket etmesiyle değişime uğrar. Yani metal dişlinin sensöre yaklaşan kısmı mıknatıs alanına girip kutuplanır. Sensör arkasında da bir mıknatıs varmış gibi bu oluşan kutpu alğılar ve sinyal üretilmiş olur.

Burada sensörün yönü ve mıknatısın yönü önemlidir. Sensörün  Datasheet inden bunu bulabilirsin.

Hatta şu pdf mevzuyu anlamanda çok işine yarayacaktır. http://www.digikey.com/Web%20Export/Supplier%20Content/Melexis_413/PDF/Melexis_hallapps.pdf?redirected=1