İş yerinin rezilliği ve avukatlık durum

Başlatan Saruman, 05 Eylül 2014, 13:56:32

Kabil ATICI

Dediklerinizi katılıyorum. Yalnız buradaki amaç başka. Arkadaş orada çalışırken veya arada husumet yok iken  bunu yapsaydı tamam derdim.
Olay burada artık bağcıyı dövme yönüne kaymış durumda.
ambar7

F493

Selam,

  O firma mutlaka iş sağlığı ve uzmanlığından eğitim ve hizmet alıyordur. Bence isg hizmeti veren firma veya kişi ile görüşün. Ortada psikolojik baskı var. Bu yöntem dışında tek kazancınız stress ve boşa geçen zaman olur. Malesef kanunlar işciler için yetersiz.

Fakat eğer o işyerinde usulsuzluk varsa beklemenin manası yok. Bunu bildiğiniz halde göz yumuyorsanız o kişiyle aynı sucu işlemiş olursunuz. Bunu şarta bağlamak yanlış. Parayı vermezse söyle yaparim demek yanlış. Her halükarda bunu yapın. İnanın o bahsettiğiniz paranın 15 katını bırakıp lanet olsun diyip giden adamlar biliyorum. Ülkemizde çalışma ortamı tam bir paralı kölelik. Ne saati var, ne düzeni.

Sıkmayın canınızı.  Ama hakkınızı arayın.

Esen kalın.

Kabil ATICI

Bildiğinizi uygulayın, ama başka bir yerde çalışmayı düşünmüyorsanız.

ambar7

diot

#33
Arkadaşlar şu olmuş bu olmuş konuşmanın anlamı yok. İşveren zaten baştan işin hilesine kaçımış. Zaten bu yapılan bir çok işveren tarafından yapılmakta. O iş yerindeki sigortasız vs. çalışan kişilerde kanunen suç işliyorlar. Zaten sigortasız çalışmak, işverenleri kanunsuzluğa itiyor. Kimse razı olmazsa işveren sigortasız çalışacak işci bulamayacak. Sigortasız çalışarak sigortalı çalışmak iteyenlerin haklarınada saygısızlık.

Bu durumda en iyi iş çalışma bakanlığı + sgk + maliye üçlüse birlikte şikayet etmek. Basıldığında aklı başına gelir deiğer çalışanlarıda sigortalamak zorunda kalacaktır. Kaçak çalışan göçmen vs varsa işten çıkarmak zorunda kalacaktır. İş veren başka türlü akıllanmaz. Ayrıca Kanunlara uygun işci çalıştırarak iş yapan dürüst işverenlede haksız rekabet yapmaları engellenir.

Geçenlerde bizim patronu 7-8 sene önce 7 ay çalışan biri şikayet etmiş, inanmazsınız vıcık vıcık attı. Çalışanları sigorta pirmleri vs leri tek tek kontrol etmeye varsa eksik tamamlamaya çalıştı. Yani anlayacağınız sizin şikayetinizle diğer çalışanların hemen sgk girişlerini falan yapmaya başlar. Siz bir şey elde edemesenizde diğer arkadaşlara faydanız dokunur.


Not: İşci işe girerken işveren her nekadar işe giriş bildirimi yapmak zorunda ise de. Ayrıca işcininde bağlı bulunduğu sgk ya işe giriş bidirimi dilekcesi vermesi gerekir. Ben böyle yapmıştım. Şu tarihten itibaren şu işyerinde şu ücret ile işe başladım şeklinde. Bu dilekçeden sonra işveren bildirim yapmazsa kontrole geliyorlar.


engerex

Alıntı yapılan: Saruman - 05 Eylül 2014, 23:18:23
Hocam konuyu iyi takip edemediniz sanırım, detayların tamamını yukarıda yazdım, bir ara haftada 15 saatten fazla mesai yapıyordu. Başkasından duyma yok, sonradan doğrusunu aktardım, iş veren kendisi gelme demiş, mesailerin parası ayrıca aylık olarak yatıyordu, çalışma saatini sabah 08:00 akşam 22:00'dan siz hesaplayın.Ortada kafaya göre işe gitmeme durumu yok. İş veren gelme kardeşim demiş olay bundan ibaret.

Burada yapılan en büyük hata ve hepimize ders olan şudur " Bir iş veren senden sözlü olarak işten ayrılmanı talep ediyorsa aynı gün iş verenden tazminatını talep edeceksin, eğer ki yanaşmıyorsa en fazla  1 iş günü içerisinde noter tasdikli tebligatı iş yerine göndereceksin. İster işe git ister gitme. Olaylar 1-2 iş günü içerisinde senin tarafından yönlendirilmezse hak iddia edemez konuma geliyorsun."  Hepimizin kulağına küpe olsun.

Parasında değiliz , elde edilen tüm parayı avukata aktarmayı düşünüyoruz, burada amaç çakal geçinen iş verene haddini bildirmek.
Maliye ve SGK'ya pazartesi günü iş yeri ihbar edilecek,

- Sağlıksız çalışma koşulları,
- işçiye danışmadan işçinin çalışma konumunun değiştirilmesi ( iş hukukuna göre tazminat hakkı doğuruyor ),
- Mesai saatlerinin iş verenin kafasına göre plansızca düzenlenmesi ve mesaiden en erken 1 gün içinde işçiye bildirilmesi,
- İş verenin ahlaksız tutumu
- İş yerinde yabancı uyruklu ve çalışma izni olmayan kişilerin çalıştırılması
- İş yerinde sigortası ödenmeden emekli işçi çalıştırmak ( devlete sosyal güvenlik destek primi vs de ödenmiyor )


Konuyu takip ediyorum. Arkadaşınızın ne zaman yüzüne karşı söylediler net değildi.
Eğer arkadaşın isten çıkarılmasıydı yine bahsettiğiniz şikayetleri yine yapacak mıydı?

trinity

Ben 3-4 ay işsiz kalmıştım, malum ev kirası ve faturalar birikti. İşe başlamadan önce tarihsiz istifa belgesi istediler, mecbur imzaladım. Çünkü ekonomik sıkıntı ve bir yandan çevre ve aile baskısı altında eziliyorsunuz ve o anda sigorta, tazminat düşünemiyorsunuz.

Sorun iş verende değil, işsizlik sigortasını almak zor ve miktarı çok yetersiz. Avrupadaki gibi bir işsizlik sigortası olsaydı, her şeyi imzalamazdım.

Andromeda

#36
Alıntı yapılan: trinity - 08 Eylül 2014, 11:36:32
Ben 3-4 ay işsiz kalmıştım, malum ev kirası ve faturalar birikti. İşe başlamadan önce tarihsiz istifa belgesi istediler, mecbur imzaladım. Çünkü ekonomik sıkıntı ve bir yandan çevre ve aile baskısı altında eziliyorsunuz ve o anda sigorta, tazminat düşünemiyorsunuz.

Sorun iş verende değil, işsizlik sigortasını almak zor ve miktarı çok yetersiz. Avrupadaki gibi bir işsizlik sigortası olsaydı, her şeyi imzalamazdım.
İstifa belgesinin işverene ne faydası var?
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

Kabil ATICI

Kolayca adam şutlamak için. Büyük ihtimalle tarih bölümü sonradan doldurulacağı için farklı bir yazı ve kalem kullanıldığından belgede sahtekarlık yapıldığı iddia edilebilir. (Tabi uğraşılmak istenirse)
ambar7

EGE

Alıntı yapılan: elek - 08 Eylül 2014, 11:43:47
İstifa belgesinin işverene ne faydası var?

İstifa etmek kendi rızanız ile işten ayrılmanız demektir alacaklarınız ile ilgili hiç bir hak iddaa  edemezsiniz .

trinity

Şirketin 2 tane avukatı vardı, zaten patron en ufak bir anlaşmazlıkta bile "avukatlar hemen versin mahkemeye" diyordu.

Benim hazırda 2 avukatım yok, davalara gidip gelecek vaktimde yok. Zaten şahit filanda bulamam, patron 10 tane şahit bulur belki beni bile şuçlu çıkartır. Çünkü ben işçiyim zayıf tarafım, beni ancak devlet koruyabilirdi.

t2

Farklı kalem kullanılmaz.
Patron boş tarihli istifa dilekcesiyle beraber kalemi saklar.

erkan614

mekan basma ile olmaz bu işler sonra sizin canınız yanar
ülkede kanun ve nizam var ve avukatlık bir iş değil
işçi denilen laf ile 10 işe gelmez ise ve bu duruma şahit var ise tazminatsız işten çıkarılır
imzalı belge ile diycekler işten çıkarmayı işçinin elinde belge olacak ve
işveren en az 4 en çok 8 hafta maaşını yatırmak zorunda ister çalışsın ister çalışmasın
+ tazminatınıda vermek zorunda
işten çıkarma tebligatını verse ve yasal süre dolana kadar çalış dahi dese haftada birkaç gün öğleden sonra izin vermek zorunda ki işçi yani iş arayabilsin

yani aslında kanunlar işçiden yana
ama senin arkadaş sazan gibi gitmezse işe 10 gün ne yazık ki hiç birşey alamaz

Saruman

#42
Uyanık iş veren sigortayı tahmin ettiğimiz üzere durdurmamış.

4857 sayılı kanunu oturduk baştan sona kadar inceledik, notlarımızı tuttuk.

ALO170 ihbar hattı,  bölge çalışma müdürlüğü ve çeşitli avukatlara danıştık.

Herkes  bu durumda bir şey elde edemeyeceğimizi ama durumumuzu bildiren ihtarnameyi firmaya çekmemizi önerdi.

Artık haklarımızı biliyoruz.

Size tavsiyem şudur,

İş vereninize karşı esnek davranmayın, en ufak bir hak ihlalinde önce sözlü daha sonra ise noter aracılığıyla tebliğ göndererek firmaya bildirimde bulunun. Eğer ki kanunu da incelediyseniz maddelerinin isimlerini de yanına ekleyin. Bu işi avukat danışmanlığıyla yapmak daha faydalı.

Firmanın hak ihlaline devam etmesi durumunda en yakın bölge çalışma müdürlüğüne ( İŞKUR ile birleşti ) giderek durumu izah edin.

Eğer ki firma size işten çıkarıldığınızı söylüyorusa, bunun sebeplerini de bildiren resmi bir evrağın tarafınıza resmi yollar ile iletilene kadar işe gelmeye devam edeceğinizi firmaya bildirin.

İş veren firma ile ilişiğinizi resmi yollardan kesene kadar firmada çalışmaya devam edin.

Ayrıca bir firma 4857 sayılı kanuna göre sizi kafasına göre işten çıkaramaz, size bunu o iş yerinde çalıştığınız süreyle alakalı olarak önceden bildirmesi gerekiyor. Eğer ki bu bildirimi o sürelere uymadan yapmak isterse , peşin bildirimin tazminatını ödemek zorunda.


Son olarak yine 4857 sayılı kanuna göre hiç bir firma sizi rızanız dışında mesaiye bırakamaz.
Bir yılda 270 saatten fazla mesai bırakamaz, ve mesai saat ücretiniz normal saat ücretinizin 1.5 katı olmak zorundadır.

Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederiz.