China Ni-Mh 1.2V Pilleri Şarj Etmek.

Başlatan veliusta, 07 Eylül 2014, 18:05:40

veliusta

Elimde 4 adet 1.2V 3000mA AA pil var. Bunları şarj etmek istiyorum ama pil konusunda bilgilerim zayıf.
Bu konuda bilmediğim bir kaç tane soru sormak istiyorum. Bilen cevaplayan arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

1- Pilin üstünde 3000mA yazıyor. Bunun doğruluğunu nasıl tespit edebiliriz?
2- Elimde bir şarj cihazı var. Tek pil için 160mA yazıyor. Bu şarj cihazı ile bu pil kaç saatte dolar? Formül hesabı var mı?
3- 3000mA için en uygun şarj akımı ve Voltajı nedir?
4- PIC ve LCD kullanarak "%Şarj oldu" gibi devre yapılabilir mi? Nasıl yapılır?

Yapmak istediğim; Bir PIC ile Şarj olurken Voltaj ölçümü yapacağım. Tam dolum voltajına geldiğinde Devreyi Röle ile keseceğim. Şarj devreside 1N4001 ve Seri bağlanmış 4 pil. Giriş Voltajı 6.5V olacak. Şarj akımı 250mA geçecek şekilde direnç koyacağım.
LCD'dende %95 Şarj oldu gibi yazı yazacak. Yanlış birşey var mı?

ete

Alıntı Yap1- Pilin üstünde 3000mA yazıyor. Bunun doğruluğunu nasıl tespit edebiliriz?
Pil tam doldurulduktan sonra pile akım çeken bir alet bağlarsın. Çekilen akımı ya bilmen yada ölçmen gerekiyor. Sonuçta pilin kaç saatte boşaldığına bakarsan kolaylıkla kaç ma lik bir pil olduğunu anlarsın. Pilden 100ma akım çekiyor isen 3000/100=30 saatte boşalması gerekir. Bu teorik değer olmakla birlikte pratikte pil sıfırlanacak gibi düşünmemek daha doğru olur. Sonuçta 25 saat sonunda pil hala 100 ma akım vermeye devam ediyor ise o pili 3000 ma lik olarak kabul edebilirsin.

Alıntı Yap2- Elimde bir şarj cihazı var. Tek pil için 160mA yazıyor. Bu şarj cihazı ile bu pil kaç saatte dolar? Formül hesabı var mı?
Tek pil için 160ma demek saat başına 160 ma şarj akımı sağlıyor demektir. O halde 3000/160=18,75 ~19 satte doldurur.
Alıntı Yap3- 3000mA için en uygun şarj akımı ve Voltajı nedir?
Hızlı şarj edecek isen 1500 ma/saat akım ile ve yaklaşık 1,5V vererek şarj etmen uygundur. Normal şarj edecek isen 250-300 ma/saat akım ve yine 1,5V ileşarj etmen gerekir.
Alıntı Yap4- PIC ve LCD kullanarak "%Şarj oldu" gibi devre yapılabilir mi? Nasıl yapılır?
Bu soruyu sevmedim. Araba nasıl yapılır ile eş anlamlı. Bu kadar süredir Pic ler ile uğraşıyorsun her halde artık nasıl yapılır sorusunun cevabını öğrenmişsindir diye düşünürüm. Ama yinede söyleyeyim. Bir şarj devresi yaparsın. Bu devre ile Pile şarj verirsin. Sürekli olarak Pil voltajını ölçersin. Yalnız yük altında iken ölçüm yapma farklı değerler alırsın. Daima şarjı anlık olarak kesip öyle ölçüm alman gerekir. Sonuçta pilin 1,5V değerini aşmaya başladığı anda şarjı keser ve ekrana Pil Doldu mesajını verebilirsin. Pil şarjlarında şarjın kesileceği anı tespit etmek epeyce zordur. NiCd veya NiMH pillerde şarj olan pil dolum noktasına ulaştığında pil voltajı 10-15 mv civarında bir düşme yapar sonra tekrar yükselir. İşte bu anda pil şarjının kesilmesi gerekir. Bu olaya "Negatif Delta V" ismi verilmektedir. Daha detaylı bilgi internette mevcut.
Ancak hemen sevinme her pil maalesef bu kadar kolay bir şekilde bu noktayı belli etmiyor. Özellikle uyduruk Çin malları bu konuda daima sınıfta kalıyorlar. Pil şarj edilirken sıcaklığınada bakmak gerekir. Zira pil dolduktan sora şarja devam edilirse pil ısınmaya başlar. Sıcaklığı 45 dereceyi aşınca şarjın mutlaka kesilmesi gerekir. Aksi taktirde pil bozulur. Kısaca akıllı uslu bir şarj sistemi yapmak istiyor isen çok yönlü düşünmen gerekiyor. Değilse yap bir devre ver 100 ma/saat şarj akımını dolsun 30 saatte olsun bitsin.

4 adet pil için şarj voltajı (benim kriterlerime göre ) 6V dur. Bunu aşarsan pilin iç direncini bozarsın sonra pil şarj olmakta zorlanır ve bozulur. Şarj akımınıda 300 ma yap gerisini merak etme.
Dediğim gibi şarjı keserek ölçüm yap ve voltaj istenen seviyeye gelmiş ise şarjı sona erdir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com