dip elektrolitik kondansatorlerin kilif boyutlari

Başlatan Karamel, 11 Eylül 2014, 00:55:31

Karamel

merhaba. merak ettigim bir konu var. elektronilitik dip kondansatorlerin boyutlari hakkinda bilgilere ihtiyacim var. hangi boyutlari var? mesela direnclerde 0603, 0805.... seklinde gidiyor ve bunlarin tum buyut bilgileri belirli. elektrolitik kondansatorlerdede durum boylemi? su su su boyutta bir model var diyebiliyormuyuz?

ikinci sorum ise su. eger diye biliyorsak atiyorum capi 10mm yuksekligi 40mm olan bir radyal elektrolitik kondansator maximum kac uF ve volt olabilir? 1000uf 25v olar en kucuk bu kadar yada en buyuk bu kadar olabilir diyebilirmiyiz?

Kabil ATICI

üretim yapan firmaya göre ve yılına göre değişebiliyor. Satıcı ne satarsa!
ambar7

Karamel

hocam yanit icin tesekkur ederim. hocam kapasiteler pcb ye dik olarak yerlestirilince pcbde cok yukseklik yarattigindan cihaz kalin oluyor. yatay olarak yerlestirildiginde ise pcbde cok yer kapliyor. bu buyuk bir sorun diye dusunuyorum. bu sorunu sizler nasil asiyorsunuz? mesela unce urun yapmaniz lazim ama kapasitede koymaniz lazim?

patasana


Karamel

hocam nette aradim ama 1000uf 25v tantal kondansator bulamadim. birtane 10v luk buldum. onunda tanesi 6.16€ http://tr.farnell.com/avx/tln6108m010r0055/cap-tant-1000uf-10v-case-6/dp/1865012

t2

Karamel arkadaş, sen lise sonda okuyordun değil mi?

Karamel


t2

0805i anladım da 0603 kılıfla ne işin olur onu bir türlü anlayamıyorum. bana hiç lazım olmadı. Bu kılıfların ebadını enini boyunu bilmem. pcb çizim programında alıp yerine koyuyorum ebat kendinden ayarlanmış zaten. kaç mikron banane. size niçin lazım oldu onu da anlayamıyorum.

Karamel

#8
yok hocam 0603 kilifta bir direncim olmadi simdiye kadar. hocam hani direnclerde 0805 diyince bir boyut cikiyor ortaya. mesela olculer sunlarmis.



elektrolitik kapasitorlerdede durum boylemi merak ettim. o yuzden bu basligi actim. mesela incecik tv ler filan yapiyorlar. onlara nasil kapasite kullaniyorlar?

mesaj birleştirme:: 11 Eylül 2014, 08:24:38

hocam elektronik i yeni yeni ogreniyorum. cok merak ediyorum. cok arastiriyorum. cok okuyorum. cokta soruyorum. sorularimi ogrenme amacli soruyorum. yoksa ince tv falan yapmayacagim :)

mesaj birleştirme:: 11 Eylül 2014, 08:32:02

soyle bir tablo buldum. smd kapasitorlere gore hazirlanmis.


patasana

Bugune kadar yüzlerce devre yaptım. 1000uf kullanmışlığım çok çok azdır. Devrede gerekiyorsa kullanılır. Ancak size gerekmiyor olabilir.

Kabil ATICI

Dizüstü bilgisayarlarda bu sorunu kondansatörleri paralel bağlayarak çözüyorlar. Alet pahalıya geliyor olsada sonuçta boyuttan kazandığı için kabul edilebilir oluyor. Biraz eskice diz üstü bilgisayarların pil takılan kartlarını inceleyebilirsin.

Uygulama olarak gerçekleştirdiğimiz bir durumda, işlemcinin altında 900µF tantal vardı. Ama yüzey olarak artırılmış kalınlık olarak azaltılmış bir yapıda özel bir kondansatördü. Yetersiz geldiğini düşünerek aynı yere 330µF tantal kondansatörleri sığdırarak yaklaşık 1200µF-1300µF gibi kapasite oluşturacak şekilde kondansatörleri bağladık. Alet çalıştı.

Kondasatörleri paralel bağlayarak kapasitesini artırma bazen dip devre tasarımlarında da kullanıldığını rastlayabiliriz.
ambar7

Karamel

hocam bu seferde pcb nin alanindan odun vermek gerekiyor?

surada https://www.picproje.org/index.php/topic,55189.msg422947.html#msg422947 mk_29 hocamin verdigi pdf te kapasitorlerin gurultuye karsi olan davranislarindan bahsediliyordu. sanirim bu cok derin bir konu. ayrica anladigim kadari ile besleme kismi devrelerin hayati noktasi? yani devrenin guc kismini duzgun yapamazsak tum devrede sorunlar belirmeye basliyor?

Kabil ATICI

Birkaç yılı içinde boyutları küçük ama kapasiteleri daha yüksek kondansatörlerin geliştireceğinden emin olabiliriz.  Şu an için elimizde olan bunlar.

Şu da var ki aslında devrenin sağlıklı çalışmasında iş sadece güç kaynağı ile bitmiyor. Devrenin tasarını yolların nereden ve nasıl geçtiği, kartın kendisi bile devrenin çalışmasının etkiler. Bu konularda dökümanlar olsa da ancak üzerinde çalıştıkça, sorunlarla karşılaştıkça ancak kavramların fiziksel karşılığını daha iyi anlayabiliyoruz. Hatta kullandığınız işlemcinin türünü bile. Beslemeyi halletsen bile bu gürültü denen zımbırtı havadan gelip devrenin çalışmasının etkiliyor.

Örneğin daha yüksek gürültülü ortam için tasarlanmış devrelerde işlemcinin hızını düşürme, o ortam için üretilmiş ürünleri kullanma, gerektiğinde yalıtma gibi konular ele alınabiliyor.

Asıl nokta devre üzerinde çalıştıkça tecrübe kazanıyorsun, şimdi büyük problemmiş gibi görünen bir konu bir süre sonra bakıyorsun ki bir incir çekirdeğini doldurmuyormuş.
ambar7

patasana

Beslemenin hafife alınması çok yanlış bir düşüncedir. Gürültü elbette pek çok kaynaktan girebilir. Ancak dışarıdan direk olarak beslemeden gelecek gürültüleri durduramayacak bir tasarımınız var ise ne yapsanız nafile olur.