entegreler ve sicaklik sorusu

Başlatan Karamel, 12 Eylül 2014, 14:29:06

Karamel

merhaba. bir konuda DS3231 real time clock entegresinin ismi gecince acip datasheetini inceliyeyim dedim. datasheetinde sicaklik degerleri icin asagidaki ibareler mevcut.

merak ettigim sey su. bu entegreyi simdilik bosverelim. cunki icersinde sicakliga gore frekansi degisen bir osilatoru var. herhangi bir entegre datasheetinde  0 ile 70 derece arasinda calisir yaziyor olsun. bu entegre ile bir devre yapip kisin -10 derece sogukta disarida calistirmaya kalksak entegremi bozulur? yoksa sadece calismazmi?

Kabil ATICI

Buna bir örnek vereyim. Bursa'da bir tamirciden bahsediyorlardı. Bu adam özellikle şifresi kilitlenen cihazların şifresini kırıyordu. Adam şifresi kilitlenmiş tv, radyo gibi cihazları toplayıp derin dondurucuya koyuyormuş, çıkardığı zaman  aletler şifrelerini unutmuş oluyormuş. Normalde eeprom ,flash gibi öğe içeren devreler belirli sıcaklık altında siliniyor.

Bunun bir örneği marsta dolaşıyor. Alet kışın soğuktan donmasın diye bilgisayarı rölantide çalıştırılıyor. Enerjisini güneşten aldığı içinde kışın enerji sıkıntı çekiyor. (uzay araçlarının çalışma sıcaklıkları daha geniştir).
ambar7

Karamel

hocam peki asiri soguk entegrelere kalici zararlar verebilirmi? mesela sicaklik verebilir. soguk icinde boyle bir kaniya varabilirmiyiz?

Kabil ATICI

Isıl genleşme çipi özellikle iletken , yarıiletken, kılıf  malzemenin farkılı genleşmelerinden dolayı çatlama ve kopmalar kaçınılmaz. Kırmık ile lehim bacaklarına bağlantı çok ince tellerle yapılıyor. Bunlar kolayıkla kopabilir. Bu sıcaklık farklarında kaçınılmaz bir durumdur.

Örneğin benzer bir durum elektrik hatlarında yaşanır. Yazın çekilen elektrik telleri yeterli pay bırakılmazsa, kışın hava soğuduğunda telin boyu kısalır, ya tel kopar ya da elektrik direği devrilir.

Çok küçük boyutdaki cihazlar içinde aynı durum geçerlidir. Çok soğuk sıcaklıklarda entergreler bozulabilir.
ambar7

digi_micro

Alıntı yapılan: ambar7 - 12 Eylül 2014, 14:43:41
Buna bir örnek vereyim. Bursa'da bir tamirciden bahsediyorlardı. Bu adam özellikle şifresi kilitlenen cihazların şifresini kırıyordu. Adam şifresi kilitlenmiş tv, radyo gibi cihazları toplayıp derin dondurucuya koyuyormuş, çıkardığı zaman  aletler şifrelerini unutmuş oluyormuş. Normalde eeprom ,flash gibi öğe içeren devreler belirli sıcaklık altında siliniyor.

Bunun bir örneği marsta dolaşıyor. Alet kışın soğuktan donmasın diye bilgisayarı rölantide çalıştırılıyor. Enerjisini güneşten aldığı içinde kışın enerji sıkıntı çekiyor. (uzay araçlarının çalışma sıcaklıkları daha geniştir).

Bu durumda  chip içindeki yazılımında silimesi gerekmez mi? Silinirse cihaz yeniden nasıl çalışır?

Kabil ATICI

Silnen bilginin bulunduğu elemanın sıcaklık dayanıklılığı daha yüksek sıcaklıklarda bulunabilir veya ana işlemciler  çoğu ticarı uygulamada olduğu gibi prom türü ürünlerde olabilir. (OTP)  TV vs cihazlarda şifre nerede saklanıyor tasarımı hakkında bilgi sahibi olmadığım için tam olarak bilemiyorum.  Tabii bu süre ile ilgili bir durumda olabilir. Yapılan işlemin tam ayrıntılarını bilmiyorum. Bana sadece yapılan işlemi anlattılar.
ambar7

learner

TV yi kopmle dolaba atmıyordur heralde. İlgili devre yada çipi söküp donduruyordur.

Kabil ATICI

Bunu özellikle müzik setleri,vcd türü cihazlar için uygulandığı belirtilmişti. (Cihaz bütün olarak) tv konusunda tam emin değilim.

Bu sözünü ettiğim olay 15 yıllık. Şu anki durumu bilmiyorum.
ambar7