pcb tasarlarken katman sayisini belirlemek

Başlatan Karamel, 22 Eylül 2014, 23:11:54

Karamel

merhaba. mikroe nin sitesine goz atarken su yaptiklari http://www.mikroe.com/add-on-boards/display/tft-proto-4inch3/ pcb ye gozum ilisti. pcb 2 katmandan fazla. bunu altli ustlu konnektorlere bakarak anlayabiliyorum(ustten ve alttan baglantisi yok. ara katmanlardan baglanti yapilmis) bu pcb yi gorunce aklima bircok soru isareti olustu. forumda patasana ve mustafaelektro hocamla bu konuyu konusmustuk ve orada pcb yi once bir yada iki katmana cizmeyi denemeli. fiziksel olarak yetersiz kaliyorsak katman sayisini arttirmali gibi bir sonuc ortaya cikartmistik. simdi mikroe nin bu pcb sine bakinca acikca goruyorum ki bu pcb 2 katmanada cizilebilirdi. peki neden 2 den fazla katmana cizilmis? bir pcb yi 2 den fazla katmana cizmenin bize elektriksel artilari olurmu?

Kabil ATICI

GND ve Vcc bir katman ayrılarak evet.
Yüksek frekanslarda veya yüksek hızlı  kartlarda özellikle ve hatları ara katlara konularak çevredeki parazitlerden etkilenmesi engellenir.

Fazla ısınan elemanlar (özellikle SMD) barındıran kartlarda ısıyı dağıtmak için dış katmanlarda alan büyütülür, ama iç katlarda veri iletim hatları için kullanılır.

Bunun için bilgisayar ana ve ek kartlar incelenebilir.

Çok katlı kartların özellikle kullanım alanı minyetürleştirme. Devreyi küçültme için ama fiyat artışına dikkat etmek gerekir.. Karar verilecek olay fiyat/ performans dengesi.
ambar7

Goo

İhtiyaca ve elektriksel gereksinimlere göre karar veriliyor.

Kartınızda kullandığınız ram vb yüksek hızlı data ve adres hatlarınız varsa, empedans uyumunu ve yolların uzunluklarını sağlıklı bir şekilde ayarlayabilmek için katman sayısını artırmak kaçınılmazdır.

Advanced PCB Layout - Lesson 8 of Schematic & PCB Design Course

gtekdemir

Manyetik ve radyo frekans girişim ihtimali fazla olan yerlerde de çok katlı pcb kullanılarak girişim etkisi minimize edilir. Mesela PLC, HMI, VFD, Universal transmitter gibi endüstriyel cihazların pek çoğu en az 4 kat pcb olarak tasarlanmaktadır.

Karamel

bu gun gordum ki su http://www.mikroe.com/stm32/clicker-2/ pcb yi de 2 den fazla katmanli olarak yapmislar. bu proje sanirim yuksek frekansli degil? gosteris yapmak icin 2 den fazla katman kullandiklari pek mantikli gelmiyor. oyle ise neden 2 den fazla katman kullaniliyor?

Kabil ATICI

Lambayı yaktığın zaman veya röle çektirdiğin zaman kendini resetleyen devreleri duymuşsundur. İşte bu tür PCB bunun önüne geçebilecek bir yapıdır.
160MHz 'de çalışan bir sistem dışı etkilere karşı duyarlı olacaktır.

İstersen aynı kartı çift yüzlü yapıp bir dene... Sonucu fark edeceksin...
Parazit etkilerini azaltmak için çoğu işlemci devresinde saat frekansı azaltılır, ama çoğunlukla performans gerektiği için işlemci saat hızı yüksek tutulur.
ambar7

Karamel

hocam rolenin ters emk sini bu sekilde pcb yapip cozebilirmiyiz? okudugum yazilara gore optokuplor kullanip "iki farkli besleme kullanip" gnd leri ayirmadigi icin bu sorunla karsilasanlar vardi.birde hocam her yeri gnd yapiyoruz ama parazitin gnd den gelme ihitmali yokmu?   ???

mustafaelektro

Roleden yayılan bu enerjiyi harcamak en mantıklı yöntemdir. Uğraştım ama  tam  harcayamadim zayıflattim dersen, ek olarak bu zayıf gürültünun etkilenecek yapılardan uzak tutulması için uğraşılabilir. Oluşabilecek gürültülerin hassas yapına ulaşana kadar bir sürü zayıflatan yapıya uğraması için uğraşin. Bu plane yapısı yöntemlerden sadece birisi. Tek başına role sorununu çözmeye yetmez genellikle.

musti463

2 kattan fazlasına genelde ihtiyaç duyulmaz. 2 kattan fazlası 4,6,8 diye ikişerli artar. 2 kattan fazlası zaten ekstrem işlerde karşımıza çıkıyor. En kötü ihtimal 2 kat + kablo ile birkaç atlama yeterli olur.
Mustafa Emir SADE

Karamel

Alıntı yapılan: musti463 - 27 Eylül 2014, 17:31:40
2 kattan fazlasına genelde ihtiyaç duyulmaz. 2 kattan fazlası 4,6,8 diye ikişerli artar. 2 kattan fazlası zaten ekstrem işlerde karşımıza çıkıyor. En kötü ihtimal 2 kat + kablo ile birkaç atlama yeterli olur.

hocam bu soylediginiz ne uzerine calistiginiz ile alakali. eger komplex semalar ile calisiyorsaniz bu seferde. 4-8-16 kattan asagisi kurtarmaz derdiniz?