Memory Cards-SLE 4428

Başlatan sarikayamusa, 24 Nisan 2005, 15:24:34

sarikayamusa

Merhabalar,
 Elimde SLE 4428 diye siemensin kontaklı bir smart kartı var.(Memory Smart Card)Bunu okuyup yazmam gerekiyor.1k EEPROM u var .Datasheet ini inceledim.Ve pic ile bir okuma devresi yaptım,seri olarak Hyper Termnalden okuyabilirmiyim diye ama bir turlu beceremedim.3 tane pin var.Reset,clock ve IO.Reseti de komut girisinde 1 data out da 0 olacak yazıyor datasheetinde.Fakat olmadı.Nasıl okuyup yazabilirim?

 Bu kartlar ile bilgisi olan varsa cevabınızı sabırsıkla bekliyorum?
Datasheet de asagıda..

SLE 4428

alisahinoglu

Ben bu kartlar üzerinde çok çalıştım. Hem SLE 4442, hemde SLE 4428 üzerinde çok çalışma yaptım. Yaptığım projelerde PIC'i kullandım. Yazılım olarak hem asm, hemde pic basic pro dillerini kullandım. Bu konuda yardımcı olabilirim...

Şimdi başka işlerle uğraşıyorum. Yanlız birşey merak ettim, bu kartları rahat temin edebiliyormusun, ediyorsanda nerden ediyorsun.

İyi çalışmalar...

sarikayamusa

Merhaba Ali Hasanoglu..


Simdilik, zamanında yurtdısından almıs oldugum 100 adet var onunla idare ediyorum.Turkiyede baya aradım sadece birkac yer satıyor, sıkıntılı yani.Ornegin plaskart  ve silica satıyor, fiyat almıstım ben.Ama yüklü alacaksan yurtdısından al bence cunku arada bayaa fark oluyor.Yurdısında 0.90$ lara kadar dusuyor. (100 adet)

Bu arada bende biraz mesafe  katettim ama takıldıgım yerler var.Sizden yardım isteyebilirmiyim?

Tesekkurler..

ahmetu

SLE44XX üzerine bir bilgim olmasada spektrum elektroniğin sattığını biliyorum, üzerine resim, desen falan da yapabiliyorlar özel bir inkjet yazıcısı varmış.

spektrum elektronik smart card



@alisahinoglu
mahsuru yoksa basic kodlarını burada yayınlarsanız sevinirim, bende birkaç tane SLE kart sample isteyeyim.

alisahinoglu

Bayadır bu sayfaya girmiyorum, kusura bakma. Sen SLE4428, asm olarak mı, yoksa Pic Basic olarak mı kodlarını istiyorsun?

Ona göre yollayım sana...

ahmetu

Picbasic daha anlaşılır olacağı için basic olsun gerçi bende C'ye çevirip kullanacağım.

sarikayamusa

Ben ccs kullanıyorum.Yazma Okuma için Kod isteyen varsa özel mail atabilirim.

  Bende de Okuma isi tamam da takıldıgım olay; kart verisinin yanında ds1302 ile saat bilgisini gondermek ve olayları (saat bilgisi,kart data)eeproma kaydetmek..

alisahinoglu

Analadığım kadarıyla C diliyle yazıyorsun ve SLE4428 okuma yazma işlemlerini halletmişsin.
Ve yanlış anlamdıysam sen personel takip sistemi gibi birşey yapıyorsun. Kartı taktı zaman saat, tarih ve kimlik no alıp eeproma kaydetmek istiyorsun.

Anlamadığım nokta sorunu tam nerede yaşıyorsun. Böyle sistemlerle çok uğraştığım için söylüyorum. Yanlız hiç C diliyle yazmadım onuda söyleyim...

sarikayamusa

Evet pdks sistemleri için okuyucu yapıyorum. Madem sen ugrasmıssın sana sorum olacak:
    PDKS yazılımını biz yapmayacagız.Sadece okuyucu-yazıcı moduller yapacagız.Sorum ise: Piyasada satılan yazılımlardan kullanmayı dusunuyorum.Acaba benim okuyucumla bu yazılımların entegrasyonu nasıl olacak?.Yani protokol nasıl?
    Araştırmalarım sonucu şu şekilde olduğunu anladım ama emin değilim: pdks yazılımları seri yada paralel porttan herneyse kart id'si ve o anki saat-tarih bilgisini almaları gerekiyor? Bu dogrumu?

   Yani ben dısardan herhangi bir yazılım kullanamak istedigimde okuyucu modulumu ne sekilde dizayn etmem gerekiyor?

  Calısmalarınızda basarılar....MUSA

alisahinoglu

Bu şekilde yaparsan işin baya zor. Öncelikle her yazlımın kendine göre bir çalışma prensibi, cihaz ile yazılım arasında bir protokol vardır.

Ben daha önce çalıştığım şirkette bu işi yapıyorduk. Bir yazlımcı arkadaş vardı, elektronikçi olarakta ben vardım. Ben donanım kısmını ve işlemciye yazılımı, o da Pc'deki yazılımı yapıyordu. Karşılıklı bir haberleşme protokolü oluşturmuştuk. Dediğin gibi kullanıcı ID, saat tarih, giriş çıkış bilgisi kayıtlarını bu protokole göre göderiyordum.
Ama bu protokolde neler var:

-Bağlantı var mı
-Hangi kapı no
-Verileri gönder
-Tamam veriler doğru geldi hepsini sil
-Saat tarih ayarı yap...

gibi gibi...

Bunları gerçekleştirmek için yazılım ile cihaz çok iyi haberleşme protokolüne sahip olması gerekir.

Dolayısıyla sen dışardan hazır yazılım alırsan, nasıl bir çalışma prensibi var bunları ayrıntılı olarak firmadan istemen lazım.

Ama en güzel yöntem bir yazılımcı ile ortak çalışman. Öbür türlü pek esnek olamayacaksın.

Kolay gelsin....

sarikayamusa

Hocam bu ayrıntılı cevabın için cok teşekkür ederim.Yalnız birkac noktada aklıma takılan oldu;

          1.)Baglantı varmı yokmu sorgulaması,burada baglantı olup olmadıgını  nasıl anlayabiliyosun?Nasıl bir sorgulama yapıyoruz?Ve diyelim baglantı yoksa  okuyucu nasıl davranıyor,okudugu kartı?

          2.)Ayrıca saat-tarih ayarı yap demissin.Bunu seninkinde PC yapıyor heralde? Peki madem dogrulamayı PC yapıyorsa neden okuyucu saat tutuyor o zaman saati PC  yazılımı tutsa?
   
          3.)Birde benim sistemim 2 modulden olusuyor (Master-Slave) soyleki;  mesela 4 kapılı bir işletme var 4 adet okuyucum var bunların hepsi RS485 cıkıslı.Ve Slave biciminde.Birde ayrı bir modul var yani master.Master sorgulama ile kapı no,id,saat leri alıyor ve PC ye veriyor .Boyle bir sistem tasarımı yaptım.Sence nasıl bu?

  Cevapların için teşekkürler....A.e.o

alisahinoglu

Şimdi ilk 2 maddeden anladığım kadarıyla sistemi online yapıyorsun. Yani cihaz PC'ye bağımlı olarak çalışmak zorunda. Bu şekilde düşünüyorsan, pek tavsiye etmem.

Sorularına cevap ve tasarım şeklini biraz anlatayım:

1. RS485 tercih etmen güzel. (RF'lede yaptım ama biraz tasarım kasıyor!). Burada kaç tane kapı (cihaz) kuracağın önemli değil, 5 tane kurdun, sonra sisteme ilaveler yapabilirsin. Diyelim ki 4 tane cihaz kurdun, burada dikkat edeceğin konu master slave mantığını kurmaman. Onun için her cihaza bir numara vereceksin:
   Ön kapı.................: Cihaz no – ‘01'D
   Arka kapı..............: Cihaz no – ‘02'D   
   ArGe kapısı............: Cihaz no – ‘03'D   
   Yemekhane kapısı..: Cihaz no – ‘04'D   
gibi cihaz ID'lerini ata. Bu 4 cihaz hepsi RS485 hattı üzerinden bir çevirici ile (RS485 to RS232, bunu kendin yapabilirsin, oldukça basit) direk PC'ye bağlıyorsun. Dolayısıyla PC hangi kapıdan bilgi almak istiyorsa haberleşme protokolüne cihaz noyu bildirmesi yeterli olacak.

Dolayısıyla mesala 1 nolu cihazdan verileri almak isteyecek, belli bir süre (atıyorum 3 saniye) bekle cevap gelmiyorsa, o zaman PC ön kapıdaki cihazdan bağlantı kopuk hatası verecek. (Bu 1 numaralı sorunun cevabı)

2. Her cihazın içinde:
     a.İşlemci
     b.Real Time Clock (Saat Tarih entegresi)
     c.EEPROM
     d.RS485
     e.Kart okuyucu
     f.Giriş – Çıkış Buton (Burası sana kalmış, yazılım sayesinde olmayabilir.)
     ...
Personel kartı her taktığında cihazın içine EEPROM' şu bilgileri kaydedersin:
   1.Personel No
   2.Dakika, Saat, Gün, Ay, Yıl
   3.Giriş mi, Çıkış mı olduğunu yaz.  (Burası sana kalmış, yazılım sayesinde olmayabilir.)
Bu bilgiler daima cihaz içindeki EEPROM'a kaydedersin. Ta ki PC verileri almak isteyinceye kadar.
Dolayısıyla Saat Tarih PC'den bağımsız offline çalışıyor. Dolayısıyla saatler 1 saat ileri veya geri alınmak istediğinde, veya cihazı ilk kurulumda saat tarih entegresini ayarlamak isteyeceksin, bunu da PC'den çok rahatlıkla yapabilirsin. (Bu 2 numaralı sorunun cevabı)

Bütün anlattıklarım sanırım 3 numaralı sorunun cevabı oluyor.

Tabi tasarım esnasında olabilcekler konusunda anlatılcak çok şeyler var. İşin kolay değil, ama düzgün bir tasarımla işlerini çok basite indirgeyebilirsin... Bu tasarım aşamasına kalıyor...

Sorularını bekliyorum...
Kolay gelsin...