Bu varistor işi beni bunalttı

Başlatan Maxim, 27 Kasım 2014, 18:17:06

Maxim

birisi düzgün düzgün anlatabilirmi acaba?
ne adı sanı belli ne numarasından birşey anlaşılıyor

üzerinde 471K yazıyor nedir?
390 yazan var
391K var
431K var
220L yazan var

bunların çoğu 300 volt civarlarında dolanıyor
neye göre kime göre varistor seçmeli??

12volt DC ile çalışan bir devreye 300 voltluk varistor koysak işe yararmı ?
yada arayıp 25 voltluk varistormu bulmalı? veya 16 voltluk falan ?



t2

#2
12vdc ile çalışan devreye hiç varistor takmasan yine çalışır.

Varistor, anlık gelen yüksek gerilimleri yutar. Enerji kapasitesi vardır.
Daha yüksek enerjide patlar.

2bina arası 1000 metre kablo var diyelim. Kabloda 12vdc olsun. Ben olsam, kablonun başına ve sonuna  24v varistor takarım.   Bunun anlamı 24 v'a kadar gerilimlerde  devre çalışsın demek değildir.  Şimşek çakması gibi olaylarda olusan kısa süreli darbeleri varistor yutsun , devre zarar görmesin, çalışmaya devam etsin demektir.  250V taksam da olur.

Varistorden zener gibi çalışması beklenmez.

471 varistor kaç volt? Bunun pdfine bakabiliriz. 250vAc diye hatirliyorum.

Maxim

#3
deminden beri varistör araştırması yapıyorum
üzerindeki rakam ve harflerin anlamları varmış haliyle

K: varistörün %10 toleranslı olması demekmiş
ilk iki sayı varistör voltajı, son rakam ise çarpan demek

çarpan:
0 = x0
1 = x10
2 = x100

431K
43 x 10 = 430 volt

başka şeylerde var galiba
bakmaya devam

edit:
ilk baştaki sayı boyutunu gösteriyor
mesela 14D = 14mm çapı var demek
20D = 2cm çapında demek

20D431K = 20mm çapında, %10 toleranslı, 430 volt varistor

Karamel

hocam benim bildigim kadariyla(hocalarimdan muhakkak teyit alin. yanlis birsey soyluyor olabilirim) varistor uzerindeki yazan gerilimi asinca kisa devre oluyor. bu yuzden varistorun kisa devre ettigi iki yola seri sigorta koyup sigortanin atmasini sagliyoruz. mesela asagidaki semayi inceleyelim.



varistor 220 v girise bagli. eger giris gerili 250v un uzerine cikarsa varistor patlayip kisa devre oluyor ve kisa devre oluncada cok akim cekildiginden sigorta patliyor.


12v luk iki uca 220v luk bir varistor koyarsaniz ise yararmi bilmiyorum. hocalarimiza bunu danismamiz gerekli ama soyle dusunelim ki. yukaridaki ornekte 1000v luk kullansa idik. giris gerilimi 300-500 hatta 999v olsa bile devremizi koruyamacaktik. bana 12v luk hatta 220v luk varistor koymak pekte mantikli gelmedi......

elektronart

t2 güzel açıklamış aslında. Besleme üzerinde olması gerekenden farklı voltajlar görülebilir. Bunların farklı sebepleri olabilir. Yıldırım düşmesi, insanın üzerinde biriken statik elektriği aktarması, aynı kaynağa bağlı başka bir yükün devreye girip çıkması gibi pek çok sebep. Bunlardan bazıları mikro veya nano saniye seviyelerinde bozukluklar yaratır, bazıları milisaniye seviyesinde. Genellikle de daha kısa sürenler daha yüksek genlikte, daha uzun sürenler daha düşük genlikte olurlar. Bu yüzden varistörlere paralel olarak bir de TVS(transient voltage suppresser) kullanılır. TVSlerin amacı mikro ve nano saniyelik yüksek genlikli sapmalar, varistörün amacı ise nispeten biraz daha uzun olan sapmalardan devreyi korumaktır. Bu sapmalar oluştuğunda devreye ulaşmadan TVS ve varistör üzerinden toprağa aktarılır yani sönümlendirilir. Olmasalar da devre çalışır ama olurlarsa devrenin ömrü uzar. Bir de CE gibi bir sertifikasyon alacaksanız ve cihazınızın yanında AC-DC adaptör vermiyorsanız olmazsa olmazlardandır.
Açık Elektronik