USB den Universal Akıllı telefon Şarj cihazı.

Başlatan Melih1802, 03 Aralık 2014, 17:19:03

polleme

Ben D+ ve D- uçlarını bir mikroişlemci ile kumanda ederek 5V çıkışlı powerbank cihazını 12V güç kaynağı haline çevirmiştim. Bu sinyalleşme protokolü işi gerçekten kolaylaştırıyor.

fide

Xiamoi level 3 şarj cihazında 5 volt 2 amper, 9 volt 1.5 amper ve 12 volt 1.5 amper çıkış var.

Tahminim öncelikle 5 volt veriyor, sonra cihazın isteğine göre 9 ve 12 volta çıkıyor. Temel maksat kablo kesitiyle orantılı olarak akımı çok artırmadan aktarılan gücü artırmak.

Usb charger smps (özellikle powerint üretimi çipler) devrelerinde d- ve d+ uçları doğrudan çıkış kontrol entegresine bağlı. Direnç ile değil dorudan yarıiletken ile çözmüşler.

https://ac-dc.power.com/products/product-archive/chy101/?_ga=2.6607473.233254339.1546622976-808064799.1546622976


Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

gokhangokcen

@fide evet hocam bahsettiğiniz gibi direkt usb ile bağlı olan ürünler var örneğin texas instruments'in TPS2513 gibi. Birde akım kontrollü şarj kontrolcüsü var TPS2561A isminde dual çıkışlı fault/enable uçları da var ISENS pinine bağlanan direnç ile maksimum akım ayarlanabiliyor kabloda ya da cihazdaki aşırı akım çekme durumlarında haberimiz olabilir.
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.

gokhangokcen

#18
Üstadlar şimdi benim internette bulduklarım ya da @fide 'nin paylaştığı entegreler genelde 220V üzerinden istediği voltaja düşürüyor.Ben araç şarj cihazı tarzında bir ürün yapmak istiyorum girişim 9-24V DC gerilim olacak çıkışım ise telefonun isteğine göre 9 ya da 5v olarak değişebilecek. TPS2511/13 chihpleri giriş voltajları 5V olduğu için Quick Charge 1.0'ı destekliyor.Quick Charge 2.0 ve/veya 3.0'ı üzerinde barındıran DC gerilimle çalışan chip arıyorum.Tavsiyelerinizi bekliyorum.

ACT4533C bu chip piyasada var ama çok uzun tedarik süreci var. Mouser ya da farnell'de stok yok.

ACT45xx kodlu başka ürünlerde varmış araştırırken gördüm ACT45xx belki birilerinin işine yarar. Digikey'de mevcut stok var.


Not:Son mesajımı düzenleyemedim o yüzden yeni mesaj yazdım.
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.

ecunnu

CHY101D ile quick charge 2.0 destekleyen bir şarj devresi yapmıştım. Yapman gereken CHY101D + DC Buck regulatoru kullnamak. CHY101D sana cihazın kaç volt istedigini v1 ve v2 çıkışları ile soyler sende feedback direclerini düzenleyerek bu gerilimi sağlarsın.Bu V1 ve V2 cıkısları aslında iki adet mosfetin drain uclarıdır ve pinleri GND ye çekebilir.

Örnegin; Şarj edeceginiz cihaz 9V istiyor ise CHY101D V1 pinini GND ye çeker. V1 ve V2 pini genelde gerilim bölücü dirençlerden, low side kısmına paralel olacak şekilde bir dirençle bağlanır. Kısacasi V1 pinine bağlı direnc low side taki feedback direncine paralel bağlanmış olur dolayısıyla çıkış gerilimi yükselir. Sanada sadece bu çıkışlari verebilecek direnç oranlarını hesaplamak kalıyor. Default u  5V olacak V1 devredeyken(V1=GND) 9V olacak V1 ve V2 devredeyken 12V olcak şekilde dirençlerini seçmelisin bu kadar.

Gediz1337

Bugün USB spesifikasyonunu incelerken USB PD diye bir terime denk geldim. Şarj ve besleme amaçlı USB kullanımını kapsayan standardın ismiymiş. Belki USB PD anahtar kelimesiyle aratırsanız işinize yarayan sonuçlar döndürebilir arama motorları.

mustafa_cmbz

bende sony z5 preminum var.Telefonun hızlı şarj özelliği mevcut.Adaptör üzerinde 2 adet voltaj yazıyor biri 12v diğeri 5v.Bunuda sanırım bahsettiğiniz şekilde direnç ile yapıyor..


gokhangokcen

@ecunnu üstad o zaman bahsettiğin entegreyi (CHY101D) kullanarak örneğin LM25XX serisi bir entegre ile kullanabilirim.

(V1 ve V2 pinlerini datasheetten incelemeden varsayım üzerine konuşuyorum fikir alma amaçlı);
Şöyle ki işin basitine kaçarsak (feedback direnci hesaplamadan) bahsi geçen V1 pini enable olunca 0V yani GND oluyor diye anladım aynı şekilde V2 pinide.Yani LM25xx serisi entegrelerin 5 nolu pini enable pini ve 0v(gnd) olunca regülatör çalışmaya başlıyor.V1 pinini 9v üreten regülatörün enable pinine, v2 pinini ise 5v üreten regülatörün enable pinine bağlarsam (ya da benzeri bir topoloji ile datasheeti incelemedim) benim işim çözülecekmiş gibi anladım.Doğru mu anlamışım üstad?
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.

ecunnu

1.lm25xx serisi kullanabilirsin evet
2.default 5V olması lazım. V1=OFF V2=OFF durumda zaten 5V uretmen lazım quick charge desteklemeyen cihazlar bu konumda çalışır. V1=ON V2=OFF iken voltaj 9V çıkacak, V1=ON V2=ON iken voltaj 12V a çıkacak şeklinde olmalı. Herbir gerilim degeri icin bir regulator kullanırsan hem pahalı olur, hem fazla yer kaplar hemde daha fazla ugraşırsın. AMA OLUR.




gokhangokcen

@ecunnu üstad bahsettiğin tablo CHY101D için datasheetinde görünüyor ama CHY103 içinde aynı şekilde sanırım sayfa3 tablo 1'de benzer bir yapı ile açıklamış.

Quick Charge 3.0 Interface
At power-up CHY103 turns on switch N1 (see Figure 3) short-circuiting
USB data lines D+ and D- for the initial handshake between AC-DC
adapter (DCP) and powered device (PD) as described in the USB
Battery Charging specification revision 1.2. After the USB BC 1.2
handshake is completed, CHY103 will turn off switch N1 if it detects a
Quick Charge 3.0 or Quick Charge 2.0 compliant PD. At this point the
Quick Charge 2.0 handshake followed by the Quick Charge 3.0
handshake can take place as described in the Quick Charge 2.0 and
Quick Charge 3.0 protocol specification. Upon completion of the
Quick Charge 2.0 and Quick Charge 3.0 handshakes, CHY103 will turn
on switch N2 (see Figure 3) connecting a 19.53 kΩ pull-down resistor
to USB data line D-.
Table 1 summarizes the output voltage lookup and model select table
and corresponding AC-DC adapter output voltages.



benim anladığım kadarı ile (yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim) enerji sağlandığında N1 anahtarını açıyor usb d+ ve d- pinlerini kısa devre ederek cihaz batarya şarj modunda işleme başlıyor (sanırım 5v olarak).Ardından N1 anahtarını kapatarak cihazın Quick Charge 2.0 mı yoksa 3.0 mı desteklediğini kontrol ediyor ve isteklerine cevap veriyor.
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.