Düşünüyorum, düşünüyorum bir sonuca varamıyorum ? (Kristal ayarları)

Başlatan baran123, 07 Aralık 2014, 17:39:25

baran123

18F serisin de bu kristal ve sigorta ayarlarını bir türlü tam olarak anlamış değilim.

16f serisi ile devre yaparken bağladığım kristal 4 mhz ise programda da clock=4m yazıyoruz.Ama 18F de usb haberleşmesi yapıyorum 20mhz kkristal takılı iken PLL5 ve programda 48  mhz yazıyoruz bu biraz ezber oluyor böyle kalsında istemiyorum tam olarak çözeyim şu hız işini bu ayarları detaylı anlatan bir yazı , döküman vs var mıdır ?

mufitsozen

Alıntı yapılan: Baran Ekrem - 07 Aralık 2014, 17:39:25
18F serisin de bu kristal ve sigorta ayarlarını bir türlü tam olarak anlamış değilim.

16f serisi ile devre yaparken bağladığım kristal 4 mhz ise programda da clock=4m yazıyoruz.Ama 18F de usb haberleşmesi yapıyorum 20mhz kkristal takılı iken PLL5 ve programda 48  mhz yazıyoruz bu biraz ezber oluyor böyle kalsında istemiyorum tam olarak çözeyim şu hız işini bu ayarları detaylı anlatan bir yazı , döküman vs var mıdır ?

Datasheet
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

Karamel

hocam surada https://www.picproje.org/index.php/topic,55249.msg423677.html#msg423677    justice_for_all hocamla osc ayarlarini konusmustuk. ben simdiye kadar sadece stm32f407 yi ve pic 18f2525 i programlayabildim. bu yuzden crystal i direk baglayinca calisan microcontroller modelleri varmi bilmiyorum.

temel olarak. bazi registerlarin icersine datasheet te belirttigi degerleri yazarak frekansi ya boluyorsunuz yada katliyorsunuz. mantik bundan ibaret. asagidaki fotodaki gibi kendinize bir yol ciziyorsunuz. osc frekansiniz o yolu izlerken ya carpiliyor yada bolunuyor. size sadece istediginiz frekansi cikartacak yolu secmek kaliyor. tipki labirent bulmaca cozer gibi hocam.

http://i.hizliresim.com/b4j2ad.png

baran123

Tamam 'dır. Datasheetler ingilizce olduğu için biraz zorlanıyordum ama çözücez artık.
Karamel diagram için teşekkürler.

Gökhan BEKEN

Alıntı yapılan: Baran Ekrem - 07 Aralık 2014, 17:39:25
16f serisi ile devre yaparken bağladığım kristal 4 mhz ise programda da clock=4m yazıyoruz.
Öyle birşey yok. Sigorta ayarlarından internal mi, external mi, rc mi kristal mi gibi ayarları yaparsın ama hızı belirtemezsin.
Kaç Mhz ile çalışacağını OSCCON registeri ile ayarlayabilirsin 16 serisinde.
Alışmışsın CCS C sarhoşluğuna... Kullandığın kristalin kaç mhz olduğunu belirtmenin amacı delay fonksiyonlarının işini gerçek zamanlı yapabilmesi için.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

baran123

"Alışmışsın CCS C sarhoşluğuna..." aynen öyle başta öğrenmedim şimdi kafam karıştı da araştırıyorum şimdi :)