momentum nedir?

Başlatan Karamel, 18 Aralık 2014, 22:52:34

Karamel

merhaba. bu gun fizik hocama momentum nedir hocam diye sordum. hocam bana m.v dir diye cevap verdi. ben hocamdan momentumun ne oldugunu tanimlamasini istemistim halbuki. soruyu boyle sormak istedigimi belirttigimdede yeterli bilgi edinemedim hocamdan. wikipedia dan falan bakindim ama halen tam olarak anlayamadim. bu yuzden buradaki hocalarima danismak istedim.

momentum nedir?

Kabil ATICI

Fiziğin bu bölümünü kullanmayalı çok oldu,
Hareketli bir kütlenin kendine ve diğer kütlelerle (özellikle çarpışmalarda) haraketini vektörel analiz edebilmek için kullanılan yapı. Buradaki önemli nokta hareketin vektörel olarak analiz edilebilmesi.

Bir yerde statik (duran nesnelerin) üzerindeki kuvveti analiz için kullanılan modelin,
momentum ile hareketli nesneler üzerindeki analizde kullanılması.

Kütle ve hız arasındaki ilişkiyi inceleyen ve açıklayan bir model diyebiliriz.
Temelde bilardo toplar veya bilyeler ile yaptığımız işlerde olay nasıl gerçekleşiyor çarpışmadan sonra top nereye gider sorusuna cevap verebilen model.
ambar7

Karamel

hocam biraz aydinlanir gibi oldum. tesekkur ederim. ::) sanirim momentum kuvvet ivme vs seyler kadar kolay tanimlanan birsey degil. bu yuzden zorlaniyoruz ama soyle birseyde varki girecegim sinavlarda. okulda yada buyuk ihtimal universtede de bilgimizi degil. ezber hafizamizi kullanmak zorunda birakilacagiz. keske neyin ne oldugunu vede vereden geldigini bilerek ogrensek vede keske bunlar ile sinansak.....

gecenlerde sinifta integral nedir diye arkadaslarima sordum. verilen cevaplar hep ayni. turevin tersi. kimseden fonksiyonun altini dikdortgenlere bolerek topladigi cevabi gelmedi. euler sayisini sormayi planliyordum ama boyle cevaplar gelince sormaktan vazgecmistim.....

polleme

Momentum vektörel (yönlü) bir büyüklüktür ve hareketli bir cismin iş yapma potansiyelini anlatır. Bu potansiyel, kütlesi ve hızı ile doğru orantılıdır. Yani hızı veya kütlesi ne kadar yüksek olursa momentum o kadar büyüktür diyebiliriz. (Ben bunu elektronikteki gerilime benzetiyorum, V=IR formülündeki R kütle, I hıza karşılık geliyor gibi düşünüyorum, kabaca bir modelleme) Bu cismin bu potansiyeli ile yaptığı iş ise enejidir, kinetik enerji olarak isimlendirilir. Ünlü F.t = m.V eşitliğine bakılırsa momentumun cismin uyguladığı kuvvet ve uygulama zamanı ile de ilişkili olduğu görülür.