LED den yüksek performans elde etmek

Başlatan mtastan, 12 Mayıs 2005, 22:56:03

mtastan

Ben bir çok ledli uygulamada(saat-kayan yazı vs) tarama metodu ile ledleri sürdüm.Tarama methodunu bilirsiniz çok kısa zaman (1 ms gibi)aralıklarında ledlere gerilim uygulamak yada akım geçirmek. Bu yöntemde çekilen toplam akımın düştüğü bilinmektedir. Acaba direkt sürdüğümüzde elde ettiğimiz ışık şiddeti taramaya göre daha mı fazla olur.
Tabiki taramada led ömrü artıyor şüphesiz ama ışık şiddeti bence daha önemli oılduğu için direk sürme ile tarama arasında nasıl ve neye göre bir tercih yapılmalı yorumlarınızı bekliyorum.

serdarkaradeniz

Tarama metodunda ışık şiddeti düşer. Tecrübe ile sabit:)

diot

örnek olarak bir kayan yazıda sütun tarama yerine satır tarama yapabilirsiniz. ışık şiddeti artacaktır. Daha önce de bir başka topicde yazılmıştı.
https://www.picproje.org/index.php/topic,5371&highlight=

bsivgin

ledleri tarama yöntemi ile nominal akımının 10 katı kadar akımla sürebilirsiniz. Böylece led daha parlak yanar. Ancak doğrudan sürdüğünüz zaman nominal akımı ile kullanmalısınız (10ma civarı).

Tarama yönteminde süreceğiniz akımın miktarı tarama süresinin peryodu ve darbe oranı ile ilgilidir. Örneğin 10 adet led var ve bunları 1milisaniyede bir sürdüğünüzü farzedelim. Her bir led 1ms/10=100 mikrosaniyede bir yanar. Duty cycle 1/10 dur. Eğer ledi 100mA ile sürersek. Ledden ortalama 100mA x 1/10=10mA geçer. Böylece LED'in nominal akımı içnde kalarak ledi normal doğrudan sürüyormuşcasına parlaklıkta yakmış oluruz.

Kısacası burada önemli olan duty cycle süresidir.


Saygılarımla
Bülent ŞIVGIN
www.diyot.com

mtastan

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim değerlendireceğim

tevfik_kadi

Sevgili diyot aklıma birşey takıldı şimdi sarayım madem konusu açıldı bu tarama hızı ile nominal olarak bahsettiğiniz akım ile ilgili ?

Burdaki oranda acaba diyot kapasitesi etikili mi yani çok yüksek hızda anahtarlama yapılsa periyor aynı kalsa (%50 doluluk boşluk oranı) o zaman da yine aynı akımı geçirdiğimizde parlaklık aynı kalır mı ? Ölçütü nedir yani tam olarak oran direk frekans ve dolalık boşluk oranı olarak lineer olarak mı değişir belki gereksiz birşey ama aklıma takıldı sorayım dedim patavatsızlığımnı hoş görün

Kolay gelsin.

biteker

arkadaşlar tarama methodu ile bir mesaj panosu yaptım diyelim bu panodaki taramanın kaç hertz de çalıştığını nasıl ölçebilirim? hangi aletleri nasıl kullanmalıyım?

internetteki bir projenin resminde eleman mesaj panosuna ölçü aletini bağlamış ve tarama frekansını ~60 hertz civarında ölçtüğünü gösteren bir resim vardı benim merak ettiğim ölçü aletinin hangi kademesinde ölçü aletini nasıl bağlayarak bunu ölçebiliriz

tevfik_kadi

osiloskop ile ölçümü rahatlıkla yapabilirsin bildiğin gibi gerilim ölçeceksin osiloskopta göz 19-25 Hz üstünü ayırt edemiyor bence 60 Hz e gerek yok

Kolay gelsin

mhk

Tarama frekansı taranacak sisteme verdiğin clock pulsin sayısıdır. Frekansmetre ile bunu ölçerek bulabilirsin.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

Erol YILMAZ

4 adet 7 segment saat bile yapsam en az 70 kere taramasına dikkat ederim. 19-25 bunlar sinema icin gecerli belki ama burada değil.
isterseniz bir deneyin.  Bir de calisan displayin karsisina gecip kafanizi saga-sola sallayin. Tarama belli oluyor değil mi? (50-60 sınır degerlerdir...)
Bunu tecrubeli bir arkadasimdan gormustum. Ne yaptigini bastan anlayamadim tabi.

Frekansmetreyle olcumu mumkun. Ortak anotluysa probları anot ve gnd arasına, ortak katotluysa VDD ile katot arasına baglayarak frekansı okuyabiliriz. diye dusunuyorum. :)

Tavsiyem min. 70 Hz dir.

tevfik_kadi

kafayı sağa sola sallama işini deneyecem haklı olabilirsin ben pratik olarak değilde teorik olarak düşündüm anahtarlama kayıplarını azaltmak için söylemiştim. Öyle diyorsanız vardır bir hikmeti deneyeyim

Kolay gelsin.

diot

kullanılacak frekansı basitce hesap edebiliriz..
önce taramayı saniyede kaç frame yapacağız bunu seçmemiz lazım.
örnek 30 veya 60 gibi. 50 Hz nin katlarını seçmiyoruz. florasan lamba altında pırpır yapar.
örnek :
matrix 7x5  ve 20 karakter olursa

frame sayısı 60
satır sayısı 5
frame süresi =1/60=16,7ms
satır tarama süresi =16,7ms/5=3,34ms
bu sonuc 1 satırın yanık kalma süresi olacak.
darbesüresi/periyod=3.34/16.7
bu darbe diyagramını cizip. ledden nekadar akım geçirilebilir hesaplanacak.

kullanılacak led'in teknik manuelini bulup incelemeye kalıyor gerisi.

biteker

Alıntı yapılan: "bsivgin"ledleri tarama yöntemi ile nominal akımının 10 katı kadar akımla sürebilirsiniz. Böylece led daha parlak yanar. Ancak doğrudan sürdüğünüz zaman nominal akımı ile kullanmalısınız (10ma civarı).

Tarama yönteminde süreceğiniz akımın miktarı tarama süresinin peryodu ve darbe oranı ile ilgilidir. Örneğin 10 adet led var ve bunları 1milisaniyede bir sürdüğünüzü farzedelim. Her bir led 1ms/10=100 mikrosaniyede bir yanar. Duty cycle 1/10 dur. Eğer ledi 100mA ile sürersek. Ledden ortalama 100mA x 1/10=10mA geçer. Böylece LED'in nominal akımı içnde kalarak ledi normal doğrudan sürüyormuşcasına parlaklıkta yakmış oluruz.

Kısacası burada önemli olan duty cycle süresidir.


Saygılarımla
Bülent ŞIVGIN
www.diyot.com

sevgili bülent,

kafamı takılan bir nokta var. eğer duty cycle 1/20 ve bu ledleri 200ma ile sürersek aynı parlaklğı sağlayabilirmiyiz ve eğer sağlayabilirsek bir ledi kaç ma ile süreceğimi nasıl belirleye biliriz ben 5x7 dotmatrix 'i sürerken 500ma lik uln2003 de taksam 30A lik buz11 de taksam sonuçta pek bir fark olmuyor üstelik transistor çıkışındaki 22ohm luk direncide kaldırdığımda

yani anlatmak istediğim ledlerin 200ma lik akım çekmesi için ne yapmalıyım

teşekkürler

biteker

internette dolaşırken bulduğum bir yazıyı sizinle paylaşmak istedim
kayan yazı uygulamalarında parlaklık sorunu için plaketteki yolların kalınlığınada dikkat etmemiz gerekiyor

Bir hat üzerinde 100 led yakacağını düşün...

led başına 20 mA dersek toplamda 2A gibi bir akım eder.Ledlere uygulayacağın voltajın ~3V gibi bir değer olduğunu düşün.Eğer kabloyu ince damarlı çekersen veya plaket üzerindeki yollar çok kalın değilse hat üzerinde voltaj düşümü oluşur.

Zaten 3v gibi küçük bi voltaj kalın olmayan bir hat üzerinde fazla ileri gidemez.

örn:Kablonun 1 metre için 0.5 ohm gibi bir dirence sahip olduğunu düşün.kablo üzerinde düşen voltaj ;

v=r*i =>0.5*2A = > 1 volt. Bu su demek;

1 metre boyunca 100 ledlik bir paralel bağlantı kurarsan voltaj verdiğin taraf parlak , diğer taraf zayıf yanar.Çünkü en uçtaki ledin voltajı 3-1 = 2 volttur.

Bu sadece teknik bi yaklaşım değil bi denememde bahsetiğim ışık zayıflamasını yaşadım.

Kabloyu en az 1.5mm ttr ile çekmelisinki 5 metre boyunca zayıflama olmasın,işte sakıncası bu.