elektrikli turbo

Başlatan bulut_01, 24 Aralık 2014, 18:59:06

bulut_01

İyi aksamlar pic proje ailesi aklımdan gecen bir proje var elektrikli turbo yapılabilirliği hakkında fikir alış verişi yapmak istiyorum günümüz araçları artık turbo beslemeli oldu dizel ve benzinli araçlar atmosferik aracımı elektro turbo yapmak istiyorum mesele 150.000 Rpm 15 cm çapında metal pervane çevirebilecek bir elektrik motoru nasıl yapıla bilir yada bldc tip motorla 150.000 rpm görmemiz lazım basınç salyangozundan 1 ile 1.5 bar hava elde etmemiz lazım bunun için 1 kw motor yeterli olur mu? Ve o yüksek devri yakalama işini en verimli bir şekilde hangi tip motor uygun olur sizce ac üniversal motor nasıl olur  onuda invertör ile 12 &220 ile halledebilir.
YENİLMEZ..

irdal

sanırım ducted fana benzer bi yapı kullanmak istiyorsunuz. Brushless motorlar var bu tip ,rc sitelerinde bulabilirsin ama benim gördüklerim genelde 30000rpm

bulut_01

30000 rpm çok düşük min 150 bin rpm olması lazım vede 1 barın üstünde basınç almak için 1 kw motor gücü yeterli olurmu bunun hesabı nasıl yapılır?
YENİLMEZ..

Mucit23

#3
Fırçasız motorlarla yapabilirsin ama bahsettiğin güç çok yüksek bir değer. Hem o güçte hemde 150k rpm gibi devir çeviren motor olacağını pek sanmıyorum. Redüksiyon ile yapabilirsin. Zira salyangoz tipi supercharger'ler bu mantıkla çalışır. Ama onda sürtünme kayıpları fazla olacaktır.

Ebayde DC motorlu modeller var.
http://www.ebay.com/itm/Electric-Electrical-TURBO-TURBOCHARGER-SUPERCHARGER-KIT-FedEx-Express-shipping-/191311295425?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item2c8b0ab3c1&vxp=mtr
Ama 0.1bar civarı bir basınçtan bahsediliyor.

1-1.5 Bar çok yüksek bir değer.

İnternette profesyonel anlamda yapılmış bir tek bu ürünü buldum.
http://www.aeristech.co.uk/electric-supercharger-case-study
1.5 bar basınçtan bahsediyorlar.

Edit güç kavramını yanlış anlamışım. 1KW yetersiz gibi görünüyor.
Çeşitli motorlar var.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__516__512__Electric_Motors-39mm_and_above.html
Güç değeri arttıkça motor devri düşüyor.

irdal

Tam olarak ne yapmak istediğinizi anlamadım lakin şöyle bi yorum getirilebilir, elde etmeyi düşündüğümüz basınçtan yola çıkarak, birim alan başına düşen kuvvet hesaplanır, bu kuvvet pervanenin thrust kuvvetidir. Bu kuvvetten yola çıkarak güç hesaplanabilir ancak pervane tipi burda thrust ı hesaplamak için en belirleyici etkenlerden biridir, farklı pervane tipi ile farklı kuvvetler elde edilebilir. Karmaşık hesaplar gerekebilir,üreticilerin bazı verileri sizinle paylaşması da gerekecektir aerodinamik hesaplar için.  Pervanenin üreteceği kuvveti ölçebilirsin, ideal ortamda pervanenin hava akışını hızlandırmadan önceki konumunda ki rüzgar hızı ile pervane sonrasındaki rüzgar hızını ölçerek thrust kuvvetini ölçebilirsin

bulut_01

#5
Böyle bir uygulama yapmak için maliyeti optimize edilerek nasıl bir uygulama yapabilir? 50 kw güç invertör ile aşılabilir motor nasıl halledebiliriz muamma içindeyim.

mesaj birleştirme:: 24 Aralık 2014, 21:45:30

50 kw bir motor araç kaput içine sıgdırmak ayrı bir mesele sistemin kompakt bir yanıda olması lazım.
YENİLMEZ..

Maxim

bu bir ödev yada proje mi ?

bulut_01

Hayır atmosferik araçımızı turbolu nasıl yaparız.mesele bu
YENİLMEZ..

Mucit23

Sadece turbo takmakla iş bitmiyor farkındasınız değilmi?. Turbo takmak istediğiniz atmosferik motora orjinal hali ile 1-1.5 bar basarsanız pistonları ikiye bölüp biyel kolunu parçalayıp, motor bloğunda yumruk büyüklüğünde delikler açmanız kuvvetle muhtemeldir ;D

bulut_01

#9
0.5 ile 1.5 bassın yeter sürekli 1.5 basamayız zaten genelde 0.5 basacak zaten micro kontrollü olacak basınç her an kontrol altında olacak gaz tepkimesine göre olacak araçımız saglam motor hemen ikiye bölünmez sanırım  :)


mesaj birleştirme:: 24 Aralık 2014, 23:30:38



motorumuz sağlamdır  ;)
YENİLMEZ..

Sozuak

#10
Basıncın yanında debi de önemli bir faktör. İhtiyaç halinde gereken miktar kadar havayı sabit basınçla sağlayabilmesi de lazım unutmayın. Ben bir ara ek olarak hava filtresinin içine 10 wattlık bir fan koyup sabit devirle hava bastırmıştım ama motor ikaz lambası yandı motor düzensiz çalışmaya başladı. Araç 2000 motor 138 bg 406. Tabi amatörce bir işti ama sadece hava basmak yetmeyecek motor işletim sistemini de değiştirmek şart. Tabi bir de kompresyon basıncını düşürmek gerekli bunun içinde  üst blok ile alt blok arasına ek conta koyulacak. Arkadaşların dediği gibi sadece basıncı artırma ile turbo ekleme ile turbolu motor yapılmaz.

bulut_01

bmw motor sisteminde ecu işletim sistemi var ve araçda ne olup bitiyor takip ediyor basınçlı hava vererek motorun tepkisini merak ediyorum aslında nasıl bir tepki verecek professional bir işlem olmayacak zanlımca çünkü motor ecu daki kodlara müdahale etmek lazım bu bizi biraz aşar ecu da 32 bitlik micro kontrol var bu almanlara helal olsun  :D
YENİLMEZ..

Maxim

#12
hadi canım!
bmw ecu lu işletim sistemine geçtimi?
bu almanlar hakkatten 1 numara !!!!

mg1980

Bildiğim kadarıyla halihazırda turbolar ekstra enerji gerektirmeden eksoz gazı çıkışına bağlı olarak emme manifolduna hava basıyor.Siz dediğiniz sistemle motora ayrıca bir külfet getireceksiniz. Bu dediğiniz kalorifer motoruyla olmaz ama olsa bile en azından 10 Amper akım demek. Yakıt sarfiyatı artmayacak mı ?
Nasıl bir getiri hedefliyorsunuz ?

Sozuak

#14
Turboşarjda da motora  yük biner. Egzost sisteminden çıkmak isteyen gazlar turbo milini döndürebilmek için çok daha zorla çıkarlar bu da motorun atık gazları kolayca atamamasına sebep olur. Yani 70 mm egzost borusu ile deşarj yapılması gerekirken 50 mm boru koyduğunuzu düşünün. Güçlü araçlarda egzost boru çapı artar çünkü çıkış gazlarına belli bir geri tepme basıncı dışında daha fazla basınç binmemesi gerekir.

Turbonun elektriklisi olan superşarjda ise yine alternatörden alınan enerji kullanılır ama hem motor devrine göre daha sabit ve adaptif çalışma ile istenen basınç elde edilir hem de artan hava basıncının getirdiği ek güç harcanan güçten daha fazla olacağı gibi stokiometrik orana göre artan hava ile daha büyük sıkıştırma ve aynı yakıtla daha fazla güç yada ekonomi elde edilir. Önemli olan aracın bulunduğu rakımdan etkilenmeden güç üretebilmesi. Ben 2000 motor araç kullanıyorum ama yüksek rakımlı geçitlerden geçerken çok güç kaybı yaşıyorum keşke turbo olsaydı diyorum. Aslında bu durum bana bir fikir verdi şimdi. Sisteme basınçlı hava veren ve hız ayarını elle yapabileceğim bir  hava pompasını filtre kutusuna ekleyip bir dahaki yüksek rakım içeren yolculukta çalıştırıp güç durumuna bakayım.

Bir motorda yanı yakıtla daha fazla güç elde etmek isterseniz sıkıştırma oranını arttırmanız gerekir. Sorun şu ki artan sıkıştırma artan ısı bu da yakıtın kontrolsüz ateşlenmesi demektir. İşte yüksek oktanlı yakıt burada devreye girer çünkü yüksek oktanlı yakıt daha fazla güç veren yakıt değil daha zor yanan yakıttır. Spor araçlarda yüksek sıkıştırma oranı olduğundan yüksek oktan şarttır ama bizde pompacılar onu daha iyi sanıp 10:1 sıkıştırmalı  standart atmosferik araca 98 oktan satmaya çalışırlar siz de daha iyi diye alıp ateşleme sisteminiz kaldırmaz ise sorun yaşayabilirsiniz.

mesela Amerika'da geniş bir alana yayıldığından rakım farklılığına göre 3 farklı oktanda yakıt satılır. hatta örneğin 5 farklı oktan grubundan o bölgeye göre uygun 3 farklı oktan bulunur ki araçlar sıkıntı yaşamasın.