elektrikli turbo

Başlatan bulut_01, 24 Aralık 2014, 18:59:06

berat23

elektrikli turbo olmaz. o kadar basit olsaydı üreticiler yapardı, adamlar sorunlu mu ki kolayı varken uğraşsınlar?

Sozuak

Elektrikli turbo olur, supercharged  elektrikli turbodur ama aldım taktım oldu şeklinde elbette yapamazsınız. Amerika da şimdi ismini hatırlamadığım bir marka ki amatör olarak evde tasarım yapan bir şahıstı  her ayarına müdahale edebileceğiniz, aracın ecu sunu çıkartıp bunu taktığınız bir kit üretmiş tüm dünyaya satıyor. Sanırım piggyback denilen üniteler. Zaten Amerikadaki motor felsefesi farklı hala karbüratörlü çok güçlü sportif motorları var tabi yakıt o kadar dert olmayınca adamlar küçük bir motora yüksek güç sığdırıp kısa ömürlü olması yerine koca motora düşük güç yapıp dayanıklılık sağlıyorlar. Birde bildiğim kadarıyla çok yüksek gücü konsantre elde edince zararlı atık miktarı artıyor bir de bunu bertaraf etmek için sistem ekleyip motorun gücünden çalmak durumunda kalıyorlar oysa düşük sıkıştırma oranlı yüksek hacimli motorlar düşük ısıda (nox gazlarına göre görece düşük) daha az zararlı (miktar olarak değil kimyasal bileşen olarak) atık üretimine sebep oluyorlar.

TA7R

#17
Alıntı yapılan: Mucit23 - 24 Aralık 2014, 22:53:48
Sadece turbo takmakla iş bitmiyor farkındasınız değilmi?. Turbo takmak istediğiniz atmosferik motora orjinal hali ile 1-1.5 bar basarsanız pistonları ikiye bölüp biyel kolunu parçalayıp, motor bloğunda yumruk büyüklüğünde delikler açmanız kuvvetle muhtemeldir ;D
Normal motorlar turbolu hale getirilemiyor , yaparım diyen ustaların eline düşenler ya yukarıda yazılan durumlarla karşılaşıyor hemen ya da 1000 km sonra ayrıca var olan turbo sistemleri sizin bahsettiğinizden 10 kat daha verimli , akü şarj etmek ve elektrik üretmek için de yakıt harcamanız gerekiyor. Turbo için yapılmış bir motor alsanız onu modifiye edip elektrikli turbo taksanız sanırım 100hp lik motoru 50 hp ye düşürürsünüz ...

Mucit23

Alıntı yapılan: TA7R - 25 Aralık 2014, 11:13:29
Normal motorlar turbolu hale getirilemiyor , yaparım diyen ustaların eline düşenler ya yukarıda yazılan durumlarla karşılaşıyor hemen ya da 1000 km sonra ayrıca var olan turbo sistemleri sizin bahsettiğinizden 10 kat daha verimli , akü şarj etmek ve elektrik üretmek için de yakıt harcamanız gerekiyor. Turbo için yapılmış bir motor alsanız onu modifiye edip elektrikli turbo taksanız sanırım 100hp lik motoru 50 hp ye düşürürsünüz ...

Hayır yapılıyor. Şahinciler iyi bilir.
Yapılıyor ama elbette stok motorla doğrudan turbo takılmıyor. Turbo ile bilikte pistonlar, krank mili, biyel kolları başta olmak üzere sekmanlardan tutun yağ pompasına kadar değişmeyen parça kalmıyor. Bi araba parasıda motora yatırmak gerekiyor.

Ankarada bu işi yapan ustalar var.

Konuya dönersek banada kalırsa elektrik turbo verimli olmaz. Turbonun arabanın elektrik sistemine getireceği yük motora kattığı ekstra güçten daha fazla olacağını düşünüyorum.

berat23

elektrikli supercharger çok kullanılan birşey değil, supercharger genelde gücünü doğrudan motordan alır. gerçek bir turbonun basıncını üretmek için nereden baksanız 8-10kw güç harcamak gerekiyor diyelim. 8kw demek 12v hattından 666a akım çekmek demek. bu akıma standart elektrik aksamı dayanmaz. bu sebeple aşırı besleme sistemleri gcünü ya kranktan ya da egzozdan alır. bunların yanında normal turbo gibi bir türbin sistemiyle bu basıncı elde edecekseniz 100k rpm çevirmek gerekir. yükle bu devre çıkan 10kw motoru nerden bulup motorun neresine sokacaksınız. mesele insanların turboyu vantilatör sanması. turbo, aslında vakum olan bir boruda basınç yaratmaya çalışlan bir araç.

ayırca hacimle emisyon arasında bir ilişki yok. hatta tam tersi tüketimle emisyon arasında ilişki var ve emisyon tüketimle doğru orantılıdır. günümüzün modern aşırı beslemeli motorları ile eski abd karbüratörlü motorlarını kıyaslamak mühendisliğe hakarettir. insanları yanlış bilgi ile yönlendirmeyelim.

Sozuak

Sayın Berat23 o eski dediğiniz karbüratörlü motorlar kötü ise Edelbrock'a bir söyleyelim neden hala üretiyorlarmış. Ben orada emisyon miktarından değil üretilen zararlı atıkların türünden bahsettim biraz acele etmişsiniz okumak için. Şu an Audi Elektrikli turbo olayını uygun maliyetle entegre etmeye çalışıyor. Her sistemin avantajları-dezavantajları olur, buna göre de boyut kapasite maliyet ayarlanır yerine göre birisi kullanılır. İmkansız yada olmaz böyle şey diye birşey yok. Bu kadar kapalı olmayın. Her yerde yaygın kullanılan bir teknoloji diyen yok zaten. Belli yere kadar motora destek veren çeşitli sistemler mevcut. Ben böyle bir motor ile yüksek rakımlı bir yere gittiğimde deneme yapacağım. Bir nebze işe yarar ise ki bazen beni çileden çıkartıyor ne mutlu.

berat23

binek araçla performans motorunu kıyaslamak doğru değil. bahsettiğim motorlar her açıdan optimum seviye motorlar.

ayrıca ben imkansız veya olmaz demedim, mantıklı olmaz dedim.10kw 150000rpm motorla neden olmasın. hatta çok güzel olur, her devirde maks. basınç alınır.

Sozuak

Elbette sokak arabasına hele hel Türkiye'de zor ama bunlar olan teknolojiler anlamında söylem istediğim.
Bu konu sayesinde aracımı değiştirirken ileride mutlaka turbolu bir araç alayım derken kafamda şimşek çaktı. Deniz seviyesinde 1 bar atmosfer basıncı var. Rakım arttıkça bu değer düşüyor ve hava yoğunluğu azaldığından bunu algılayan maf sensörü yakıtı da kısarak motorun güçten düşmesine sebep oluyor. Acaba çok abartmadan hava filtre kutusundaki basıncı ölçerek inline fan şeklinde 10000 devirli bir fan motorunun hızını kontrol edip en fazla ne kadar yükseltebiliriz. Tabi bu arada  hava debisini de gözardı etmeden onu düşünüyorum. Eğer işe yarar ise aracımla daha da mutlu olabilirim :)

Amerikalıların motor sistemi kim ne derse desin Avrupa mantığından iyi. Sonuçta bir sistemi ne kadar kompakt yapıp yüksek güç alıyorsanız o sistem o kadar çabuk yıpranıyor.

bulut_01

Böyle bir sistemin ne kadar olurlulugunu tartısıyoruz 10 kw motorun fazla büyük olmamasıda lazm yeni nesil araçlarda elektrikli turbo gelişim.aşamasında ama ne kadar olur olmaz onu konuşuyoruz
YENİLMEZ..

Klein

Yeni nesil araçlarda elektrikli aşırı besleme üniteleri kullanılıyor ya da kullanılması düşünülüyor.  ford'un  ecoboost motorlara elektrikli aşırı besleme uygulayacağı söyleniyordu. ancak son durum hakkında bilgim yok.
Kısa bir araştırma sonucu , bu tip elekrtikli sc ünitelerini kullanmayı düşünen bir çok firma olduğunu gördüm. Ancak elektrikli sc ünitesini asıl besleme kaynağı olarak değil , turboya destek olmak için düşünüyorlar. İlk nesil TSI motorlarda olduğu gibi , alt devirlerde ( turbo bandının altında kalan devirler)  elektrikli sc kullanılacak, üst devirlerde ise yine turbo.

Turbo beslemeli araçlarda mekanik parçaların yanında yanma odasının geometrisinde ve karışım haritasında da değişiklikler var. Bu yüzden sadece daha dayanıklı paralar kullanmak yetmiyor.
10KW  13HP civarı ediyor.  Bu sistemle ne kadar güç artışı sağlamak hedefleniyor ki , 13HP gücü feda ediyoruz.

Otomobil forumlarında  bu tip denemeler yapmış insanların deneyimleri var. Kimi hiç bir işe yaramadığını , kimi daha da kötü olduğunu , kimi de hissedilir bir iyileşme olduğunu söylüyor. Tabi bu uygulamaların hepsinin amatör uygulamalar olduğunu ve değerlendirmelerin de tamamen subjektif olduğunu belirtmekte fayda var.

@Sozuak
Bazı firmaların halen karbüratörlü motorlar üretiyor olması karbüratörün iyi  olduğunu göstermez. (üretilmiyor olması da kötü olduğu anlamına gelmez). Evet bence karbüratör eski bir teknolojidir ve ömrünü tamamlamıştır. Karbüratörle yapıp enjektörle yapamayacağınız hiç bir şey olmadığını düşünüyorum. Amerikalılar nostaljik ama güçlü otomobilleri seviyorlar. Modifiye programlarını seyrediyorsanız, kaputun dışında ya da içinde duran eski tip nikelajlı hava filtrelerini ne kadar sevdiklerini görmüşsünüzdür. Bence bu sistemin halen üretiliyor olması tamamen  nostaljik görünümle ilgili bir mesele.


berat23

@Sozuak

basit hesaplar yapalım;
rakamları yuvarlak alalım, mesela 2lt motor, 2000rpm ile çalışırken volumetrik verim %50 olsa dakikada 500lt, 4000rpm ile 1000lt hava çekiyor. bizim bundan kat kat fazla basmamız lazım ki mantıklı olsun. irtifaya bağlı basınç değişimi anlamlı olması için 4-5bin metreye çıkmanız lazım, günlük hayatta bu değişimleri yaşamıyoruz. bu aslında uçak motoru sorunu.

Sozuak

Siz hiç 1800-1900 rakımlı bir geçite çıkıp sonra deniz seviyesinde aynı aracı kullandınız mı? Günlük hayatta tamam yaşanmıyor da ben yaşıyorum belki bildiğim için daha çok kafaya takıyorum ama araç çipli üstelik. Performans benim için önemli .Turbo gibi olmaz tabi sonuçta havayı ne kadar yoğunlaştırırsanız o kadar iyi ama uçak motorundaki 2 metre çapındaki türbin zaten bu işe yarıyor. Kaç kademede kompresyona uğruyor hava. Hatta uçakta yanan yakıtın %10-20 si su, yakın zamanda bu oranı %30-40lara çıkartmayı planlıyorlar maliyet açısından.
Neyse farkındayım hava debisinin baştan beri mesajlarımda basınç bir yere kadar debi de önemli diyorum zaten. Dakikada 200-300cfm hava lazım turbo için. Böyle motorlar buldum 10.000 devir 800-900 watt. Yaza kadar işlerimi halledip tatile çıkmadan malzemeleri alıp deneyeceğim. Hatta direkt inline motorlar var. Hobi işte işe yaramazsa başka yerde kullanırız:)