Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

Bitirme tezleri

Başlatan Gökhan BEKEN, 03 Ocak 2015, 00:53:42

Gökhan BEKEN

Faydalı bulduğumuz projeleri paylaşırsak iyi olur.
İlki benden: http://people.ece.cornell.edu/land/courses/ece4760/FinalProjects/
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

Karamel

hocam paylastiginiz linkin icersindeki linklerde birsey dikkatimi cekti. baktigim neredeyse butun linklerde ogrenciler microcontroller ile ntsc fotmatinda video uretmisler! ntsc nedir diye baktim. amerikadaki televizyonlar icin bir yayin modeli imis. microcontroller ile televizyonda grafikler olusturabilmek cok dikkatimi cekti ::)

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: meftun - 03 Ocak 2015, 00:53:42
Faydalı bulduğumuz projeleri paylaşırsak iyi olur.
İlki benden: http://people.ece.cornell.edu/land/courses/ece4760/FinalProjects/

http://www.turuta.md/
Bir proje merkezi değil.
Başlığın formatına uymuyor sanırım.
Ama oldukça fayda sağlanacak bir site... :)

Muhtelif şemalar dökümanlar ihtiva ediyor.

OG

Renkli TV yayınında, ışık seviyesinin bilgileri gibi değerler yanında renk bilgilerininde gitmesi gerekir (daha birkaç bilgi daha var kafa karıştırmayayım).

Siyah Beyaz TV sisteminde renk yoktu. Standartlar olusmus cihazlar imal edilmiş bir hayli yıl yayın yapılmıştı. Yayın VHF ve UHF bandlarında standartlaştığı için o bandların yapısına göre frekans kullanımı olmuştu. SB TV de resim bilgisi için 5MHz lik band genişliği kullanılıyordu. Bu genişlik içinde resimin ışık seviyesi senkron palsleri vs hepsi taşınıyordu.

Daha sonra renkli tv gelişmeye başlayınca ayını VHF ve UHF bandlarında aynı standartlar içinde yayın yapma mecburiyeti ortaya çıktı. Ancak renkli TV de siyah beyazdan farklı olarak fazladan renk bilgilerinide taşımak gerekiyordu. Ve bu renk bilgiside aynı 5MHz band genişliği içinde gitmesi gerekiyordu.

Çalıştılar uğraştılar ve ortaya bir ANALOG renk kodlaması çıkardılar. Aynı band genişliği içine rengi de sığdırdılar. Bunun adına NTSC dediler National Television Stan. Com.

Daha sonra PAL ve SECAM isimli kodlamalar çıktı. Ülkeler de o günkü şartları içinde renkliye gecerken kendisine uygun sistemi tercih ettiler.

Bu sistemlerde şebeke frekansı gibi durumlar dikkate alınarak (ekranda kırpışma olmasın diye) alt birimler vardır. Tarama sayısı, renk alt taşıyıcı frekansı gibi ufak tefek ayrıntı farklılığı vardır. Ana yapı aynıdır.

Kalite sıralamasına göre en düşük den en yükseğe sıralarsak NTSC PAL SECAM dır. Ancak göze yansıyan çok fazla bir fark yoktur.

SECAM en kalitelisi olmasının yanında resim işlemesi en zor olandır. PAL orta yol diyelim. Avrupa hatta dünya ağırlıklı olarak PAL kullanır. Bizim sistemimiz de PAL dir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

एक होना

@ OG hocam bilgiler için teşekkürler.

renkli tv dönemine geçildiğinde UHF üzerinden yunan yayınları gelirdi. ve renklerinde taşmalar oluşurdu hatta canlı yayında dahada artardı bu olay. demek işlemeleri ile ilgiliymiş bu konu.

veliusta

Teşekkürler Tezim için konulara buradan bakarım.

OG

Gezerken karşılaştım, kısa ve öz yazmış, güzel bir sayfa.
http://www.danalee.ca/ttt/analog_video.htm
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

kudretuzuner

Amatör

ferdem

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
adresinden ülkemizde yapılan yüksek lisans ve doktora çalışmalarına(yayın izni olanlarına) ulaşılabilir.