Bu Adam Çıldırmış Olmalı - 40W/inc3

Başlatan FxDev, 05 Şubat 2015, 09:56:15

FxDev

Merhabalar arkadaşlar,

Bugün Power Electronics haberlerinde gezinirken bir yorumda bir adam Samsung Telefon Şarj cihazının içinden İZOLELİ 50W-100W aldığını söylemiş ki bunu duvara monteli bilgisayar şarj cihazı olarak tasarlayacakmış vs.
Muhteşem bir sitesi yok yalnız bakılmaya değer diye düşündüm. 40W/inc3 muhteşem ötesi bir değer, yalnız ben bu işte bir bit yeniği olduğunu düşünüyorum. O kadar az malzeme ile resonant bile kullansa ısı sorunu ortaya çıkarır. Ya frekans 10Mhz falan ki buna dayanacak pek yarı iletken yok ya da var pahalı, ya da direk Fake.

Sample isteyecektim 1900$'a gönderirim diyor :)

http://mujweb.cz/johnz/
Forumda bazı bağnaz kişiler tarafından engellenip, atıldım. Tüm bu bağnaz kişilere rağmen Atatürkçülüğü sonuna kadar savunacağım; onlar da bağnazlıklarında boğulacaklar. Haberleşme için: info[at]firatdeveci.com / ©firatdeveci.com - ße Different Everytime!

z

Düzlemsel transformatörde sargılarda PCB bobin kullandığına göre frekansı çok yüksek.

Fake değil. Bu transformatörler hakkında yıllar öncesinde yazılıp çizilmeye başlanmıştı.

https://www.google.com.tr/search?q=planar+transformer&client=safari&rls=en&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=9S7TVPC6KYGyU6u9gaAB&ved=0CDIQsAQ&biw=1598&bih=731
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fatih6761

Resonans frekansı 40kHz demiş birkaç yerde.
http://mujweb.cz/johnz/tech.htm
Burada şema gibi bir şey ve birkaç görsel vermiş.
Yeni bir özel sarım bobin vakası olmasın acaba?

z

#3
http://www.ti.com/download/trng/docs/seminar/Topic4LD.pdf

http://www.miun.se/siteassets/forskning/center-och-institut/stc/abstracts/radhika_abstract.pdf

Bu konuda yıllar önce bir yazı okumuştum. O yazıya göre frekans 1Mhz üstü diyordu. (O yazıyı bir bulmak lazım)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

fatih6761

Hocam siz söyleyince digikeye bir baktım. Planar transformer için ki pcb tip değil smd tip bobin sarımlı olanlar için 200kHz - 700kHz diyor. Yine de 40kHz çok düşük bir rakam.
Ben özel sarım diyorum.

erkan614

1 adet alanın kopyalıycağını biliyor 1000 adeti fiyatından satıyor :)
İncelemekteyim ve adamın biraz saçmalamış olacağına karar verdim
kullandığı köprü diyot standart ve kılıfı itibari ile yetersiz 100W için hele110 Voltta
benim gördüğüm 100wW ların içinde baya baba köprüler var,,,,,,,

Nihayetinde çalışırmı?? çalışır ama  heryerde her durumda çalışacağını zannetmiyorum

batigol

Bir makalede 48W/inc3 güç yoğunluğunda görmüştüm. LLC half bridge topolojisi 400kHz anahtarlama frekansı. Yaptıkları prototip 1kW civarıydı haliyle büyüktü tabi. Her geçen gün daha da küçülüyor yetişmek mümkün değil. İnsan gerçekten hayret ediyor  ???

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com


VFR

Bir projede VICOR'un PICOR serisi DC/DC çeviricilerinden kullanıyorum.
İlk gördüğümde ben de inanamamıştım ancak "integrated magnetics" teknolojisi ile bu kadar yüksek güç yoğunluklarına yüksek frekanslarda ~900khz mümkün oluyor.
Bahsettiğim DC/DC çevirici aşağıdaki resimdeki gibi.



22mm x 16.5 mm x 6.7 mm ölçüleri ile 50/60W çıkış gücü sağlayabiliyor.
Güç yoğunlu da 334W/inch3 oluyor.

Resimde gördüğünüz beyaz kısımlar aslında DC/DC çeviricinin PCB'si. Siyah kısımlar ise nüve. Magnetik elemanlarının sarımlarını çok katmanlı (18-24 katman) PCB'sinde barındırıyor ve dışındaki nüve ile birleşince de bobin ve transformatörler meydana geliyor. Vıcor'un daha yüksek güç yoğunluklu ürünleri de var bildiğim kadarıyla.

HexfeT

#10
Misal 5v 40w çıkış alacağız. Eğer kaçırdığım bir nokta yok ise transformatör sargıları pcb üzerinde, orada ne kadar bakır yoğunluğu var ki, tek via ile atlamış falan... Nasıl 8A akım çekeceğiz bu şekilde? 1-2A de bile çuvallamaz mı?
Senkron doğrulma falan da yok, düşük çıkış gerilimlerinde verim sırf bu yüzden hikaye olmaz mı?
Ayrıca PCB berbat duruyor, amatör işi bile denemez.
Karttaki 8pin entegre az sayıda pasif eleman ve bir mosfet ile flyback çalışan, kullanımı yaygın sıradan entegrelerden biri gibi duruyor. Transformatör kısmını çıkarsak kalan malzemeler bu tip bir klasik smps ile aynı. Tabi iş tamamen sahtekarlıksa 4558 opamp ya da NE555 olabilir. :)
Kendi çapında bir şeyler yapmaya çalışmış, bir sürü revizyon geçirmiş, içinden çıkamamış, en sonunda elindeki kartları fotoğraflayıp işi sahtekarlığa dökmüş gibi de duruyor.

Bu tip gelişmeleri güç elektroniği üzerine çalışan yarı iletken üreticilerinden beklemek lazım. Eğer mümkünse tanıtım haberi mail kutumuza düşer zaten. Bence bu eleman çarpacak keriz arıyor.

Edit;
switching frequency 40kHz demiş. Demek ki özel sarım. ;D


ipek

elimde buna çok benzer aynı trafo topolojisini kullana PowerIntegration firmasına ait demo modül var,istenirse bulup fotoğraflayabilirim,

bir 75 vol input 5 volt 8 Amper output,

diğeri 75v input 3.3 volt output continius 40 Amper,sadece çıkış tarafına 4700mf ultra low esr kapasitör takın diyor,

bunları sample istemiştim hic bir ücret ödemedim, eleman ise ütopik bir rakam istemiş.

Karamel

hocam adamin sitesi mukemmelmis.... :) birde yaptigi seyin mucizevi birsey olup olmadigini anlabilecek kadar elektronik bilgim yok ama adamin sitesi diyor ki $$$$$$. en ucuz pazarlamaci kafasi bu. sanirim ticarette birinci kural. mali satarken once parayi konusmayacaksin. sitesinde daha malzemenin ne oldugunu anlayamiyoruz. karsimiza bunlar cikiyor: price -  19$(1K), $18(2K), $17(5K), $16(10K), $15(20K), $14(50K), $13(100K), $12(200K), $11(500K), $10(1M) (OEM nonprofit manufacturing on demand, order is payment, 2 month) (Testing  series 100pcs  $49, 200pcs  $39, 500pcs $29 ). sitede hersey para para para!!!

sample a 1900$ istiyor. bende dolandirici hissiyati uyandirdi.  1 milyon urun yapabilecek bir adamin sitesine bakin birkere.......