Ynt: daha guzel lehim yapma sorusu

Başlatan Karamel, 09 Şubat 2015, 09:31:21

Karamel

Merhaba. bu gun hocalarima aklima takilan su soruyu sormak istiyorum.yazdan kalan tecrubelerime gore. kalem havya ile lehim yaparken smd malzemeyi tek bacagindan tutturup. diger bacaklari icin once lehim pastasi. sonrada bacaklarini lehimleyince. lehim pastasi pcb yi karartiyor. (leke yapiyor yani) sanirim bu karaliklari gidermek icin tiner kullanmak gerekiyor? tiner plastik malzemelere zarar vermezmi? ayrica insan saligi icin cok zararli bir madde degilmi?

yukarida yazdiklarim dogru ise asil sorum su. gcen yaz 5 tl civarinda flux diye bir madde satin almistim. Yogunlugu su gibi. hatta sudan daha ince diyebilirim. alkol gibi diyelim. bu sey pcb yi temizliyor ama iyi lehim yaptirmiyor. lehim pastasi lehim i parlatiyor ve lehim i havyanin ucuna yada lehimlenecek pad e duzgunce yapismasini sagliyor. lehim pastasinin yaptigi isi yapan ve minik resim fircasi gibi bir firca ile surulebilecek ucuz bir madde varmi?

mesaj birleştirme:: 09 Şubat 2015, 09:36:30

Bisey daha ekliyeyim.

Yazin once lehim yapiyordum. sonra bu flux denen madde ile pcb yi temizliyordum. hocalarim once lehim yap. sonra tinerle temizle diyebilirler. Lehimleme sonrasi temizlik yapmak istemiyorum. cunku lehimleme sonrasi pcb ye surecegim madde componentlere zarar veriyor. ozellikle tactile butonlarin icine kacinca cok kotu oluyor. sanirim bu sorunu cozmek icin bizim lehimleme esnasinda pcb yi karartmamamiz gerekiyor?

t2

Galiba Flux'ı yanlış yorumlamışsınız.
Flux pcbyi temizlemek için değil güzel lehim yapmak içindir.
Lehim pastasının sıvı hali olarak düşünülebilir
Padler üzerindeki oksidi alır. bir kaç dakika içinde güzel lehim  yapılır.

Flux yeteri kadar ucuz. 1 litresi 8 TL civarı idi. 1litre elde kulanmak için 5 sene yeterli olur.

Flux alırken temizlik gerektiren türden kullanmak gerek.  Az kullanılırsa temizlemeye gerek kalmaz. Gerekirse selulozik tinerle temizlenebilir.

Temizlik gerektirmeyen türü daha bir zehirli oluyor burnunuzun içinde yara çıkıyor.

Elde kullanmak için flux (normal zehirli)

Temizlik gerektirmeyen, Daha zehirli, Çok fena flux

Karamel

Hocam bendeki flux alkol density(kivam yada yogunluk olmasi lazim Turkcesi) sinde ve kesinlikle lehim pastasinin yaptigi isi yapmiyor ama lehim pastasinin karaliklarini temizliyor. aksama dogru fotosunu ceker buraya koyarim. hocam daha zehirsiz ve pcb yi kara kara yapmayan bir fikir arayisindayim.

t2

Sorunun kaynağı elde yaptığınız pcblerde smd malzeme kullanmaya çalışmanız.
Normal parçaları lehimlerken, ne pasta ne de flux gerekir.
lehimin kendi içindeki pasta yeterli olur. Zaten güzel lehimlersiniz.

Yani smd malzemeyi elde lehimlemeye çalışarak ve bunu sürekli yapmak isteyerek yanlış bir iş yapıyorsunuz.

Karamel

Hocam ben yazarken yorumunuzu degistirmissiniz. benim flux alttaki fotodakine benziyor olmasi lazim. ondada yanici madde ibaresi vardi.

mesaj birleştirme:: 09 Şubat 2015, 09:53:53

Hocam ogrenci + amator + hobbyci birisiyim. bu hobby yi ogrenmek ve sinirlari zorlamak icin yaptigimiza gore sinirlari zorlayalim. olmaz diyip kesip atmayalim. bga entegre bile kullanalim. bunuda lehimlemenin yollarini arayalim. bulursak merak edenlere. bu konuyu ogrenmek isteyenlere anlatalim. yardimci olalim.

t2

zehirli o. wcye dök at onu. burnun delinir. evde hiç kullanılmaz. açık havada bile zehirler.

Elektroemre

Karamel bu işin en güzel ve kısa çözümü; şırınga krem lehim.

Şırınga ile padlare azıcık azcık lehim sür. Elemanları cımbız ile pirinç taneleri gibi al ala koy pcbye.
Sonra yavaş yavaş üflemeli havya ile üzerinden geç. Yamuk koyduğun malzemeler bile yüzey gerilimi ile mükemmel şekilde oturacak.
Bu dediklerim profesyonel yapım (yeşil maskeli) pcb'ler için ideal.

Flux ve lehim pastasını boşver. Hatta lehim pastasanı direk çöpe at. Yararından çok zararını gördüm. Düzgün temzilemezsen direkt iletken gibi davranıyor. Uğraş dur.
Krem lehimlerin içersinde zaten flux'ı var. En son selülözik tinerle temizlersin mis gibi olur.

mehmet

Asidik fluxlar baya zararlı. Ben kendi
yaptığım fluxu kullanıyorum evde.
Izopropinol alkolde erittigim reçine. İçine
de bir damla gliserin. Yapılışı internette
mevcut.
Her ne kadar pro pcb de olsa  zamanla
pedler korozyonlanıyor ve lehim tutmuyor.
Bu nedenle bazı flux çeşitlerini kullanmak
gerekiyor.
Temizlik için de mecbur kalmadıkdan sonra
alkol kullanmak en iyisi.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

Karamel

hocam lehim sonrasi temizlik. tactile button gibi mekanik parcalari olan componentlere zarar veriyor. bizim temiz lehim yapmanin yolunu kesfetmemiz lazim.

elektroemre hocamin yontemi cok guzel gorunuyor. ne zaman youtube da boyle videolar izlesem hep ozenmisimdir ama yatirim gerektiren bir cozum bu. havali havya almak lazim ve lehim yapma yontemimizi tamamen degistirmemiz lazim. neyse bu aklimizin bir ucunda dursun. olmazsa yaza kadar para biriktirip havali havya alirim birtane :)

aliexpreste http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20150209003401&SearchText=flux boyle seyler var. flux pen, weak acid flux(zayif asit flux) bunlar nedir? siringa gibi olanlari var.?

mesaj birleştirme:: 09 Şubat 2015, 10:38:51

elektroemre hocam? krem lehim insan sagligi icin cok ama cok tehlikeli degilmi? benim bildigim normal lehimin mikron boyutunda top top hale getirilmis hali. tirnak aralarimiza kacmasi ve agiz yolu ile vucuda girmesi soz konusu olmaz mi?

kayatech

Flux tek çeşit değildir ki siz yanlış flux kullanıyorsunuz. Dikkat ederseniz üzerinde PC26 ve PC33 yazar.

PC 26 lehim öncesi PC33 ise lehim sonrası kullanım içindir. Bir tanesi daha şeffaf(PC33) birtanesi daha sarı renktedir(PC26)

Elektroemre

Haklısın karamel zararlı ama kullandığın diğer kimyasallarda benzer nitelikte.
Bahsettiğim işlemleri yaparken, steril eldivenlerden kullanabilirsin (marketlerde 50 tanesi 5-6 TL ye satılıyor).
Zaten esas işlem olan yerleştirme soğukken yapıldığı için dikkat edersen sağa sola bulaştırmazsan sıkıntı olmaz.

Soldex'in hazır şırıngada krem lehimi mevcut. Üflemeli havya içinde forumu vs takip edersen 50-100TL'ye 2. el düşürebilirsin.
Üflemeli havya ile çalıştıktan sonra kalem havya ile geçen günlerine yanacaksın üzüleceksin ama nafile.

Karamel

Alıntı yapılan: kayatech - 09 Şubat 2015, 10:48:17
Flux tek çeşit değildir ki siz yanlış flux kullanıyorsunuz. Dikkat ederseniz üzerinde PC26 ve PC33 yazar.

PC 26 lehim öncesi PC33 ise lehim sonrası kullanım içindir. Bir tanesi daha şeffaf(PC33) birtanesi daha sarı renktedir(PC26)

hocam bendeki bundanmis.  uzerini okumamistim hic. goze temas etmeyin ve havadar ortamda kullanin yaziyor. t2 hocam hakli. ben bunu en iyisi cope atayim.

Alıntı yapılan: Elektroemre - 09 Şubat 2015, 10:51:44
Haklısın karamel zararlı ama kullandığın diğer kimyasallarda benzer nitelikte.
Bahsettiğim işlemleri yaparken, steril eldivenlerden kullanabilirsin (marketlerde 50 tanesi 5-6 TL ye satılıyor).
Zaten esas işlem olan yerleştirme soğukken yapıldığı için dikkat edersen sağa sola bulaştırmazsan sıkıntı olmaz.

Soldex'in hazır şırıngada krem lehimi mevcut. Üflemeli havya içinde forumu vs takip edersen 50-100TL'ye 2. el düşürebilirsin.
Üflemeli havya ile çalıştıktan sonra kalem havya ile geçen günlerine yanacaksın üzüleceksin ama nafile.

hocam uflemeli havya alacagim ::) ama ogrenci oldugum icin suan sartlar buna elverisli degil. uflemeli havya lehim yapmaktan ziye sokmek icin bence olmazsa olmaz birsey ama elimizdeki imkanlarda bunlar.....

t2

PC33  ve SR33 farklı .

PC33  Feray  marka lehim sonrası
SR33 Soldex marka lehim öncesi

Karamel

yalniz bendeki fflux in uzerini hic okumamistim. uzerinde Surrey yaziyor. canim Turkiyem de hicmi birsey uretilmez.... uzuldum bunu okuyunca.... :'(

Karamel

su videodaki eleman birkac flux modelini denemis. en cok lehim pastasina benzeyen ile kalem gibi olan modeli ovuyor.

https://www.youtube.com/watch?v=uJNjNOAxvqY

mesaj birleştirme:: 09 Şubat 2015, 19:43:18

kalem gibi olan hosuma gitti gercekten. cok pratik gozukuyor. forumda bu fluxtan kullanan yada kullanmis hocalarim varsa. yorumlarini merak ediyorum ::)

mesaj birleştirme:: 09 Şubat 2015, 19:45:59

buradada kalem ovuluyor. japonyada uretiliyormus. cok ilginc. https://www.youtube.com/watch?v=mQPkw711Who