matkap önerisi

Başlatan Emre MERMİ, 18 Şubat 2015, 02:39:26

z

Hoby uçak vs için satılan fırçasız DC motorları matkap motoru olarak kullanmak istiyorum.

Milinin her iki tarafında da rulman bulunan ve çok yüksek devirlerde dönebilen motor için marka model öneriniz var mı?

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mehmet

Alıntı yapılan: Kabil ATICI - 19 Şubat 2015, 20:30:00

Matkap yanındaki şey alet ile birlikte gelen sıkma parçası. Bazı uçlarda yalpalama vardı. Onun yerine şu anda üzerinde takılı olan parçayı taktım. 0.7mm uçlarda kullandım. (satan kişi  alman malı olduğunu söylüyordu-biraz pahalıya gelmişti) Şu anda her türlü uçta hiç sıkıntısız kullanabiliyorum. Sade parçayı matkabın vidalı ucuna taktım. Sıkma çeneleri üzerinde.

İstanbul'da olmanın bazı avantajları var. Perşembe pazarı gibi...

Tabii matkap üzerinde biraz tadilat gerekti. O yüzden kablo bağlı var.
:D Ben de boyun kısmını biraz kesmek zorunda kaldım.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

Mucit23

Alıntı yapılan: z - 19 Şubat 2015, 20:48:52
Hoby uçak vs için satılan fırçasız DC motorları matkap motoru olarak kullanmak istiyorum.

Milinin her iki tarafında da rulman bulunan ve çok yüksek devirlerde dönebilen motor için marka model öneriniz var mı?

Bunu bende düşünüyorum ama uygun boyutta bir motoru beslemek problem gibi. Nominal çalışma akımlarında 20A ve üstü bir kaynağa ihtiyaç var.

Emre MERMİ

çok teşekkür ederim önerileriniz için,

@Burhan hocam  6 ay önce falan kullandım o siyah matkabı ön taraftaki vidalar yalama yaptı kendi kendine tutmadı daha sonra motor içeri kaçtı falan.  2. olarak turuncudan aldım onda da aynı şekilde uc tutma sorunu vardı biraz japon yapıştırıcıyla çözdüm. Turuncu olanın devir sayısı daha fazla ama ondan da memnun değilim.

http://www.direnc.net/08MM-MATKAP-UCU,PR-3966.html

uc olarak bunu kullanıyorum (yanlış olma ihtimali de var tam hatırlamıyorum)japonla yapıştırdığım içinde hep sabit oluyor kalın-ince uç değişimi yapamıyorum.

değişim için japonlu madreni ocakta söküp ucu çıkartıyorum daha sonra yeni ucu takıyorum.

@Kabil ATICI hocam aynı sizin kullandığınız gibi bir malzemeye ihtiyacım var.

iyildirim

Alıntı yapılan: z - 19 Şubat 2015, 20:48:52

Grup Elekt. den aldığım bir motoru kullanmıştım. Her iki tarafıda rulmanlı 4800KV- 18V 2cm çapında,  mili de 2mm. Şimdi baktım sitelerinde görünmüyor. 
Piyasada, RC sitelerinde  uygun bir şey bulunabilir.
Asıl sorun ucuna doğru düzgün salınımsız dönebilen bir mandren, pens tutabilecek aparat.
Proxxon e50 vardı, üzerinde de çok basit bir DC motor. Üzerindeki motorun mili 2mm olduğu için özellikle 2mm mili olan BLDC aramıştım.  Ama yüksek devirden dolayı bir süre sonra proxxon un orijinal rulmanı bozuldu. Rulmanı da değiştirmek gerekti.

@Mucit23 PCB delme amaçlı vs kullanınca çokda güç falan gerekmiyor. Bende ki motor yüke bindirilirse 30A kadar çekebiliyor ama adeta boşta çalışıyor. IDLE akımı kadar 1.5-2A kadar akım çekiyor.  Yüksek devirde asıl sorun rulmanlarda çıkıyor.  50-60K RPM de 50 saat gidiyor gitmiyor. 

Matkap önerisi olarak ise mandren ile Proxxon e50 önerebilirim. Yada 220 ile çalışan çin işi gravür aletlerini de. Pens tutucu uç vida dişi vs. uyumlu olduğundan proxxon mandren ile kullanabilir.
Dremel in herşeyi,  mandreninin vida dişi bile kendine özel olduğundan Dremel e ısınamadım bir türlü. 

Karbür uçlar uzun ömürlü oluyor. Üstelik pensin tuttuğu yerde standart ama elde delmede en ufak hatada kırılıyor. Sehpa ile kullanıldığında iyi.
Elde delme için HSS uçlar esneyebildiği için tercih edilebilir. HSS uçları delme sırasında fazla ısıtırsanız ömürleri çok kısa oluyor. 

z

Bu kV olayı  V <-> RPM ilişkisi galiba.

2000 kV motor alırsak bunu mıknatıslara dokunmadan özel sarımla 4000 kV yaparız gibime geliyor.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

overlok

Alıntı yapılan: Burhan - 18 Şubat 2015, 22:05:14

0.7 için aşağıda ki uçlardan kullanıyorum

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Burhan hocam bu bahsettiğin matkap uçlarını nerede bulabilirim?
Hanımların dikkatine, overlok makinesi ayağınıza geldi!

ferit06

bütçe sağlam ise tezgahlı matkap için;

http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=7631.105

kendi pcb sini kendisi yapmak isteyenler buradaki topiği baştan sona incelesinler. DRy film, kalay kaplama delik içi vs.

naci

sitenize baktim sonra arastirdim sonra dremel 4000 4/65 aldim biraz da kullandim iyi. onun da bir kac alt modeli varmis. JP, JD, HK filan aksesuar degisiyor. uygun modeli secmek lazim. avrupada en dusuk fiyati 109 euro civari. KH modelinde 1 ekstra var onu aldim. 109 euro en dusuk avrupa cimri sitesinin fiyati ama millet tutturabildigine satiyor. paylasayim dedim. saygilar.