Zigbee Modul Önerisi

Başlatan eem7490, 24 Şubat 2015, 16:15:33

eem7490

Herkese merhaba.

Zigbee sensörleri kullanacağımız bir projemiz var. Dolayısıyla öncelikle sensörü seçmem gerekiyor. Baya araştırma yaptım. İçlerinde döküman örnek program ve maliyet açısından en efektif bulduğum ürün TI ın CC2530 ürünü. Daha sonra düşündüğüm ürün ise NXP nin jn5168. Aslında bu daha cezbedici geliyor ama maliyet olarak cc2530 daha hesaplı. proje büyük bir proje ve çalıştığım yer için yapacağımdan konuyu burada paylaşamıyorum.  yapılacak iş aslında aç kapa işlemi kadar basit ama beni korkutan birkaç kısmı var. Onları sırayla soracağım cevaplayabilirseniz çok memnun kalırım. Bu arada 2 sene önce jn5148 modüllerini kullanmıştım mesh ağı oluşturamamıştım ama noktadan noktaya haberleştirebiliyordum.

1) CC2530 tercihi yukarıdaki kıstaslar için doğru bir tercih mi?
2) CC2530 programlayabilmek için CC Debugger gerekiyor. ve fiyatı da 50$ civarlarında? Bunun için bir alternatif yok mudur? ISP ile programlayamaz mıyız ? JN5148 modulleri programlanıyordu.
3) Bunlar için ilk etapta geliştirme kiti almak daha mantıklı ama 50$ hesabı yapılırken 500$ lık kiti nasıl alabiliriz?
4) Mesh ağı oluşturmak istiyorum. Bunun için herhangi bir ek mcu ya gerek varmı?.
5) jn51xx için kaç düğüm oluşturabileceğimiz yazıyor fakat cc2530 için böyle bir bilgiyi göremedim.
6) Son sorum da şu. cc2530 geliştirme kitlerinde devre üzerinde harici flash bulunmakta. bu flash ların mesh topolojideki yapılarda kullanıldığını düşünüyorum. doğru mu düşünüyorum.?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

mufitsozen

Alıntı yapılan: eem7490 - 24 Şubat 2015, 16:15:33
proje büyük bir proje ve çalıştığım yer için yapacağımdan konuyu burada paylaşamıyorum. .
.........
2) CC2530 programlayabilmek için CC Debugger gerekiyor. ve fiyatı da 50$ civarlarında? Bunun için bir alternatif yok mudur? ISP ile programlayamaz mıyız ? JN5148 modulleri programlanıyordu.
3) Bunlar için ilk etapta geliştirme kiti almak daha mantıklı ama 50$ hesabı yapılırken 500$ lık kiti nasıl alabiliriz?
Hem Buyuk proje ve hemde 500$, 50$ gibi rakamlar icin dusunuluyorsa birsey diyemeyiz. Bence CVnizi hazirlayip kariyer.net'e bakin  :)

Alıntı Yap1) CC2530 tercihi yukarıdaki kıstaslar için doğru bir tercih mi?
kistaslar tutarsiz

Alıntı Yap4) Mesh ağı oluşturmak istiyorum. Bunun için herhangi bir ek mcu ya gerek varmı?.
5) jn51xx için kaç düğüm oluşturabileceğimiz yazıyor fakat cc2530 için böyle bir bilgiyi göremedim.
6) Son sorum da şu. cc2530 geliştirme kitlerinde devre üzerinde harici flash bulunmakta. bu flash ların mesh topolojideki yapılarda kullanıldığını düşünüyorum. doğru mu düşünüyorum.?

bu sorular yukardakilerin isiginda anlamsiz ama:

4- ek mcu değil ek yazilima ihtiyac var. controller, router ve device yazilimlari farklidir.
5- Bu yazilimla set edilir. Router icindeki tablolarin boyutlandirilmasi ile alakali. (configuration dimensioning)
6- anlamsiz soru, kime ne? olsa ne olur olmaz ise ne olacak?

mesaj birleştirme:: 24 Şubat 2015, 17:26:04

oops, ismini kullanmayanlara cevap yazmiyordum prensip olarak ama gozumden kacmis, artik silmeye degmez, boyle kalsin bari :)
Aptalca bir soru yoktur ve hiç kimse soru sormayı bırakana kadar aptal olmaz.

mistek

Alıntı yapılan: mufitsozen - 24 Şubat 2015, 17:23:28
oops, ismini kullanmayanlara cevap yazmiyordum prensip olarak ama gozumden kacmis, artik silmeye degmez, boyle kalsin bari :)

Hocam niye böyle bir karar aldınız?
Adımı forumda Mufit Soz gösterip gerçekte Fırat Boz isem nasıl olacak?
Birde adımızı beğenmezseniz?

boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

mustafaelektro

NXP Jennet destegini cekiyor diye hatirliyorum, bu sebeple 5168 kullanirken ag kurmak 5148deki kadar kolay olmayacak sizin icin.

mufitsozen

Alıntı yapılan: mistek - 24 Şubat 2015, 17:33:04
Hocam niye böyle bir karar aldınız?
Adımı forumda Mufit Soz gösterip gerçekte Fırat Boz isem nasıl olacak?
Birde adımızı beğenmezseniz?

Forumda yazisirken adini kullanmayan yada baska ad kullananlarin psikolojik sorunlari oldugunu dusunuyorum.

yani adiniz begenmek meselesi değil, asagilik kompleksinizmi var, isminizi begendirmeye calisacaksiniz? Bana Babam bu adi, Atalarimda bu soyadini vermis, ben her zaman bu ada ve soyada layik olmaya calisir vede bundanda ciddi gurur duyarim. Baskalari isminden yada soyundan hoslanmiyorsa o onlarin problemi.

Birde tabii burasi acik bir forum Illa yazmak zorundamiyim? Yada cevap yazmak mecburimi? Benim hangi kararimi neden aldigimdan size ne?

Nasrettin Hoca ogle namazi icin camiye dogru giderken adamin biri kosarak gelmis soluk soluga ve heyecanla baslamis konusmaya:

"Hoca hoca adamin biri tepsi tepsi baklava goturuyor!",

Hoca cevap vermis " Eee, bana ne?"

Adam yine heyecanla cevap vermis "ama demis sizin eve goturuyor!"

Hoca da cevap vermis " O zaman sana ne?"

mistek

Alıntı yapılan: mufitsozen - 24 Şubat 2015, 18:55:21
Forumda yazisirken adini kullanmayan yada baska ad kullananlarin psikolojik sorunlari oldugunu dusunuyorum.

yani adiniz begenmek meselesi değil, asagilik kompleksinizmi var, isminizi begendirmeye calisacaksiniz? Bana Babam bu adi, Atalarimda bu soyadini vermis, ben her zaman bu ada ve soyada layik olmaya calisir vede bundanda ciddi gurur duyarim. Baskalari isminden yada soyundan hoslanmiyorsa o onlarin problemi.

Birde tabii burasi acik bir forum Illa yazmak zorundamiyim? Yada cevap yazmak mecburimi? Benim hangi kararimi neden aldigimdan size ne?

Nasrettin Hoca ogle namazi icin camiye dogru giderken adamin biri kosarak gelmis soluk soluga ve heyecanla baslamis konusmaya:

"Hoca hoca adamin biri tepsi tepsi baklava goturuyor!",

Hoca cevap vermis " Eee, bana ne?"

Adam yine heyecanla cevap vermis "ama demis sizin eve goturuyor!"

Hoca da cevap vermis " O zaman sana ne?"

Tabi ki cevap vermek vermemek sizin bileceğiniz iş, saygı duyarım.
Ben sadece ismini yazmayanlara benden cevap yok demenize şaşırdım ve sebebini sordum. Cevabımı da aldım. "Bana ne"

Alıntı YapForumda yazisirken adini kullanmayan yada baska ad kullananlarin psikolojik sorunlari oldugunu dusunuyorum.
Bunu kabul ediyorum. Psikolojik sorunlarım var...
boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

eem7490

Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler.

Yine isim problemi. Adımı sakladığım filan yok. Sorsanız söylerdim. Bu benim forum sitelerinde kullandığım nick'im. kullanıcı adı ve şifreyi hatırlamak kolay oluyor  :D

Müfit bey sizin Türkiyedeki zigbee ile uğraşanlar arasında en iyisi olduğunuzu biliyorum saygım sonsuz. hatta ilk uğraştığım döndemlerde siz yardımcı olmuştunuz. Ama o zaman HW kısmını patronum tasarlamıştı. Ben SW ile uğraşmıştım. O zamanlar çalışmaya yeni başladığım için sudan çıkmış balık gibiydim. Hatta 15 gün boyunca hazır devre önümde durdu ben dökümanlara bakmıştım dökümanlar bana :D
şimdi bu konularda daha tecrübeliyim. Benm bu maliyet kıstaslarım ebayde ve aliexpresste baktığım fiyatlar ki nxp nin ürünleri aliexpresste nerdeyse yok ya da ben bulamadım.

Peki sizin öneriniz var mıdır şu modülü kullanın şu faydası vardır gibisinden?

leblebitozu

@eem7490

Aliexpress'den cc debugger klonlarını ve cc2530 modüllerini ucuza satın alıp deneyebilirsin. CC2530 saydığın maddelerin üstesinden gelir. Extra mcu ve flash'a ihtiyaç yok. Node sayısı kullandığın protokole göre değişir Simplicity, zigbee... bir kaç alternatif daha var sanırım. Dökümanlarına bakman lazım.

http://www.aliexpress.com/item/CC-Debugger-ZIGBEE-emulator-support-online-upgrade-original-shell-original-quality/32246399549.html

ercan_t

merhaba,

bugünlerde herkes çok gergin ya dini ya siyasi yada havalardan. biraz sağ duyulu olalım derim hızlı öfkelenip kızmaya gerek yok.

Bana göre ad kısmı görecelidir. internet sanal ortam üzerinde herhangi biri özel bilgilerinin gizli kalmasını isteyebilir özgürdür bunu yargılayamayız.
fiziksel olarak tanıştığınız zaman eğer adını gizliyorsa o zaman problem vardır.

stm

Alıntı yapılan: mufitsozen - 24 Şubat 2015, 18:55:21

@mufitsozen  hocam yapmayın şimdi bende dahil bu forumun %90 hastamı yani  :o

mufitsozen

Alıntı yapılan: stm - 24 Şubat 2015, 21:27:33
@mufitsozen  hocam yapmayın şimdi bende dahil bu forumun %90 hastamı yani  :o

Belkide burada sen ve senin gibiler normal, benim gibi %10 unda psikolojik problemleri var :)

Biliyorsundur belki ben darbimesel soylemeyi severim. (birazda yasim geregi  :D)

Belki Mevlanadan bu hikaye bu basligi okuyanlarin ilgisini ceker!

Mevlana'nın Mesnevisinde şöyle bir hikaye vardır: Vakti zamanında gezmeyi çok seven tek gözü kör bir adam varmış. Bir gün uzaklarda renkleri karmakarışık bir köy görmüş, hiç düşünmeden köye kadar gelmiş. İnsanları bir garipmiş bu köyün. Biraz araştırdığında görmüş ki, bu köy bir körler köyüymüş. Herkesin gözü sımsıkı kapalıymış ve kendisi hiç değilse benim bir gözüm var burada kalayım, belki de körler ülkesinde kral olurum demiş.

Körler köyünde insanların gözleri yokmuş ama kulakları ve burunları çok hassasmış. Adam onların haline baktıkça hayretler içinde kalıyor ve körler ülkesinde önemli bir konuma gelebileceğine inanıyor ve onları tanımaya çalışıyormuş. Anlayacağınız adam körler ülkesinde kral olmayı hayal etmeye ve onlara faydalı olmayı düşünmeye başlamış.

Bir gün körlerden biri diğer körün malını çalmış bunu sadece tek gözlü adam görmüş ve fırsattan istifade ederek, filanca filanın malını çalmış diye bağırmaya başlamış. Körler büyük bir şaşkınlıkla nerden biliyorsun, nasıl duydun ki diye çıkışmışlar. Ben duymadım gördüm, gözüm var benim demiş adam. Körler köyünde gören yokmuş o yüzden görmenin ne demek olduğunu da kimse bilmiyormuş. Onlar dünyayı sadece işittikleri ve hissettikleri şekilde tarif ederlermiş. O yüzden adama, "ne demek o, nasıl görüyorsun yani duyulmayacak mesafeden diye çıkışmışlar. Adam ısrarla, ben duymuyorum görüyorum diye tutturunca seni imtihan edeceğiz demişler.

Adamı konuşulanı duyamayacağı uzaklıkta bir mesafeye göndermişler ve sınamaya başlamışlar. Gelişigüzel hareketler yapıyorlar ve adama "Söyle bakalım şimdi ne yapıyoruz diye soruyorlarmış... Adam da ne yaptılarsa aynen söylüyor ve onları titizlikle izliyormuş. Bu kez adamın kendilerini hiç işitemeyeceği uzaklıkta bir yere gitmişler ve garip hareketler yapmaya devam etmişler. Fakat adam aynı şekilde ne yaptıklarını ifade etmeye devam etmiş. Adamlar bu kez bir evin içine girmişler ve hadi ne yapıyoruz şimdi anlat bakalım diye bağırmışlar. Adam göremiyorum ki nasıl anlatayım deyince, bu adamda bir gariplik var demişler ve onu doktora götürmüşler. Tabiî ki doktor da körmüş adamın gören gözüne bakmış ve bunda bir anormallik var, sorun burada, saçmalaması da buradan kaynaklanıyor deyip adamın gözünü çıkarmaya çalışmış. Körler ülkesinde kral olmak isteyen tek gözlü adam kendini zor kurtarmış.

eem7490

Yardım alma amaçlı soru sorayım dedim konu nerelere geldi :)

Herkesin de bildiği gibi cevap vermemek ya da vermek tamamen kişinin kendi özgürlüğü. Yardımcı olmaya çalışanlara gerçekten çok teşekkür ederim, çok minnettarım, Allah onlardan razı olsun. Ama konu dışında cevap vermek isteyenler lütfen rica ediyorum forumda psikolojik davranışlar üzerine başka bir konu açıp orada tartışabilirlerse sevinirim. Herkese saygım sonsuz ama burada yaptığınız bence saygısızlık.

Bu görüşe de tamamen katılıyorum. Ve cevap vermek isteyip beni ve benim sorduğum sorulara cevap arayanları aydınlatanlara da şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Alıntı yapılan: ercan_t - 24 Şubat 2015, 20:03:19
merhaba,

bugünlerde herkes çok gergin ya dini ya siyasi yada havalardan. biraz sağ duyulu olalım derim hızlı öfkelenip kızmaya gerek yok.

Bana göre ad kısmı görecelidir. internet sanal ortam üzerinde herhangi biri özel bilgilerinin gizli kalmasını isteyebilir özgürdür bunu yargılayamayız.
fiziksel olarak tanıştığınız zaman eğer adını gizliyorsa o zaman problem vardır.

mufitsozen

Alıntı yapılan: eem7490 - 24 Şubat 2015, 23:00:26
Yardım alma amaçlı soru sorayım dedim konu nerelere geldi :)

Herkesin de bildiği gibi cevap vermemek ya da vermek tamamen kişinin kendi özgürlüğü. Yardımcı olmaya çalışanlara gerçekten çok teşekkür ederim, çok minnettarım, Allah onlardan razı olsun. Ama konu dışında cevap vermek isteyenler lütfen rica ediyorum forumda psikolojik davranışlar üzerine başka bir konu açıp orada tartışabilirlerse sevinirim. Herkese saygım sonsuz ama burada yaptığınız bence saygısızlık.

Bu görüşe de tamamen katılıyorum. Ve cevap vermek isteyip beni ve benim sorduğum sorulara cevap arayanları aydınlatanlara da şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Sayin @eem7490,

Siddetli bir gripden dolayi zihnimi toparlayip bir cevap yazamadim.

Sizinde soylediginiz gibi daha once zigbee ile denemeler yaparken sizinle konusmustuk. Ben bilahere o konudaki projelerime devam etmedim ama zigbee'ye olan merakim devam ettiginden bilgimi artirmaya devam etmeye calistim.

Simdi size bu konuda dusunduklerimi soylemek istiyorum, umarim sizin icin faydali olur.

- Zigbee 2007lerden beri belirlenmis bir protokol ve zaman icerisinde bir takim yeni surumleri ve ek tanimlarla oıldukca zenginlestirildi. NXP, Microchip, Atmel, TI  gibi bircok transreceiver ve module imal eden firma var. Bunlarin bir listesini http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_802.15.4_radio_modules#Integrated_MCU_and_transceiver_modules'de bulabilirsin. Benim nacizane gorusum bu modullerden hangisini kullansaniz olur. Hangi chipe asina isen onunla devam edebilirsin. Cunki

- Bu arada bu chipleri kullanarak bir cok urun piyasaya suruldu. Bunlar zigbee protokolunde 'profile'lar seklinde gelisiyor. Ayrica bu urunler evlerde, endustride, binalarda ve ornegin sehir aydinlatilmasi, sayac okuma ve kontrolu vb uygulamalrda cok fazla kullanilmaya baslandigi icin cybersecurity konusuda onemli bir uygulama detayi olarak ortaya cikmaya basladi. Tabii bu network ve uygulamada hata bulmak konusunda bir takim kompleks test ortam ve araclari kullanmak zorunlulugunuda beraberinde getiriyor. Yani 6-7 sene oncesine gore zigbee ile urun gelistirmek artik daha karisik ve teknik olarak daha detay isteyen bir sekle geldi. O yuzden seninde asagidaki konularda biraz dusunmen yerinde olur diye dusunuyorum:

• ZigBee Trust Center (TC), ZigBee Coordinator (ZC)-Wifi yada ethernet ile IP network gateway fonksiyonlarida icerebilen ZigBee Router (ZR), ZigBee End Device (ZED) konfigurasyonlari ve bunlarin fonksiyonlari
  • Beacon frame, Data frame,Acknowledgement frame, Command frame yapilari ve icerikleri.
  • ZigBee Building Automation (ZBA),ZigBee Home Automation (AHA),Health Care Profile (HCP),Light Link (ZLL),Internet Protocol (ZIP),Smart Energy Profile (SEP) gibi profile'lerden hangisi ile calismayi dusunuyorsun
  • Standard security mode,High security mode. Master key, Network key, Link key kavramlari ve kullanimlari
  • Zigbee network ortamini dinleyerek cesitli seviyelerdeki paket trafigini dinleyip gosteren zigbee test ortami. (ornegin perytons zigbee protocol sniffer, yada Atmel, TI usb stick zigbee modul ve wireshark kullanarak kendinin kuracagin bir sniffer) vb

Butun bu yukardakileri iyi anlamissan atmel, nxp, ti, microchip vb hangi chiple baslasan temel uygulamalarda bir problem cikmaz. Ama ornegin philips hue, google nest yada comcast home security cihazlarini kullanan uygulamalar yapmak istiyorsan bir ureticinin oburlerine gore (kendi urununun daha kolay kullanilmasini saglayan) bazi kolayliklari olabilir.

Diye baslayarak konuyu dahada derinlemesine konusmaya devam edebiliriz.

eem7490

Müfit bey cevabınız için teşekkürler. Uzun süre cevap gelmeyince umudu kesmiştim konudan :)

Bu dönemde CC2530 u seçmeye karar verdim ve alttaki modulden sipariş ettik
http://www.walk-street.com/goods-1282457473.html 
Henüz elime ulaşmadı. Modulu kullanabilmek için küçük bir devre tasarımı yaptım. TI ın sitesinde bulunan CC2530 ile alakalı dökümanlara göz atıyorum.

Benim de korkum aslında sizin bahsetmiş olduğunuz konularla alakalı. O konulara odaklanmadan önce ilk olarak modulu haberleştirmeden sadece kendi donanımlarını kullanmayı hedefliyorum ( Led yak, adc vs.. )
Bu aşamadan sonra birbirleri arasında haberleşme kısmına gireceğim. Coordinator, Router, End Device nedir kabaca biliyorum. Bahsettiğiniz Ethernet, IP, wifi kısmından çekinmiyorum açıkçası sonuçta o kısımda harici donanımlar kullanacağım. İlk etapta Pc den coordinatöre seri porttan bilgi gönderip diğer cihazları kontrol edip verileri okuyabilsem benm için büyük bir adım olur.

Beacon frame, Data frame,Acknowledgement frame, Command frame, gönderilecek datanın alıcı kısmına doğru bir şekilde ulaşmasını sağlamak için kullanılıyor olsa gerek.

ZigBee Building Automation (ZBA),ZigBee Home Automation (AHA),Health Care Profile (HCP),Light Link (ZLL),Internet Protocol (ZIP), gibi profillerden hangisini kullanacağımı açıkçası bilmiyorum. ne farkı vardır, birinin diğerine üstünlüğü nedir onu da bilmiyorum. Bununla alakalı bildiğim tek şey var, Mesh, yada tree topoloji kullanmam gerektiği. TI ın sitesinde CC2530 için kullanılan Software larda Z Stack, Remoti, SimpliTi var. http://www.ti.com/product/CC2530/toolssoftware#softTools Bahsettiğiniz şeyler bunlarla alakalı olsa gerek. Açıkçası henüz bunları nerede nasıl kullanacağımı bilmiyorum.

Bu kadar yazıdan sonra bildiğim tek şey Zigbee ile alakalı pek bişey bilmediğim :)
İnşallah sizin gibi değerli insanlar yardımcı olur ve bu işin üstesinden gelebilirim.

mufitsozen

Alıntı yapılan: eem7490 - 10 Mart 2015, 17:58:24
Müfit bey cevabınız için teşekkürler. Uzun süre cevap gelmeyince umudu kesmiştim konudan :)

Bu dönemde CC2530 u seçmeye karar verdim ve alttaki modulden sipariş ettik
http://www.walk-street.com/goods-1282457473.html 
Henüz elime ulaşmadı. Modulu kullanabilmek için küçük bir devre tasarımı yaptım. TI ın sitesinde bulunan CC2530 ile alakalı dökümanlara göz atıyorum.

Benim de korkum aslında sizin bahsetmiş olduğunuz konularla alakalı. O konulara odaklanmadan önce ilk olarak modulu haberleştirmeden sadece kendi donanımlarını kullanmayı hedefliyorum ( Led yak, adc vs.. )
Bu aşamadan sonra birbirleri arasında haberleşme kısmına gireceğim. Coordinator, Router, End Device nedir kabaca biliyorum. Bahsettiğiniz Ethernet, IP, wifi kısmından çekinmiyorum açıkçası sonuçta o kısımda harici donanımlar kullanacağım. İlk etapta Pc den coordinatöre seri porttan bilgi gönderip diğer cihazları kontrol edip verileri okuyabilsem benm için büyük bir adım olur.

Beacon frame, Data frame,Acknowledgement frame, Command frame, gönderilecek datanın alıcı kısmına doğru bir şekilde ulaşmasını sağlamak için kullanılıyor olsa gerek.

ZigBee Building Automation (ZBA),ZigBee Home Automation (AHA),Health Care Profile (HCP),Light Link (ZLL),Internet Protocol (ZIP), gibi profillerden hangisini kullanacağımı açıkçası bilmiyorum. ne farkı vardır, birinin diğerine üstünlüğü nedir onu da bilmiyorum. Bununla alakalı bildiğim tek şey var, Mesh, yada tree topoloji kullanmam gerektiği. TI ın sitesinde CC2530 için kullanılan Software larda Z Stack, Remoti, SimpliTi var. http://www.ti.com/product/CC2530/toolssoftware#softTools Bahsettiğiniz şeyler bunlarla alakalı olsa gerek. Açıkçası henüz bunları nerede nasıl kullanacağımı bilmiyorum.

Bu kadar yazıdan sonra bildiğim tek şey Zigbee ile alakalı pek bişey bilmediğim :)
İnşallah sizin gibi değerli insanlar yardımcı olur ve bu işin üstesinden gelebilirim.

guzel bir chip, ucuz ve yetenekli. Senin aldigin modulle de isi ve pil olcer fonksiyonlarini yapabiliyorsun gordugum kadariyla. TI web siesinden zigbee - mesh software orneklerini indirisen 400 node'a kadar bir network icin hazir ornekler vb bulacaksin diyor TI web sitesi.

Kolay gelsin