fotodiyot ile lux ölçümü

Başlatan hiddenman32, 27 Mayıs 2005, 12:07:06

hiddenman32

Bir uygulamada ışığın şiddetini foto diyot ile ölçmem gerekiyor.foto diyotlar bildiğiniz gibi üzerinden ışığın şiddetine göre akım geçiren elemanlar. Pic'li bir devre ile bu akımı nasıl ölçebilirim. Bir kaç yöntem denedim ama başarılı olamadım.

Önerilerinizi bekliyorum. İyi çalışmalar.

z

Işık kaynağı hakkında ek bilgiler vermen lazım. Sürekli ışık mı? Puls tipi bir ışık mı?

İçerdiği dalga boyları nasıl, bir ara bu işle uğraştım. İyi bir cihaz için pahalı sensör gerekiyor. Adını hatırlamadığım bu sensörün değişik dalga boylarına tepkisi hemen hemen aynı ve pahalılığı bu özelliğinden geliyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aster

@bunalmış, bu analiz cihazı benzeri bir şeymiydi?
dalga boylarını ölçtüğüne göre  :roll:

z

Aster yaptigim cihaz flash isiginin cm kareye dusurdugu isik enerjisini olcmeye yariyordu.

Optik filitrelerle isigin belirli bir tayfi secildiginde sensorun dalga boyundan bagimsiz cevap vermesi gerekiyordu.

Cok basarili bir cihaz olmasa da zamaninda isimi gormustu.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aster

Bende çok eskiden beyazın tonlarını ölçen bir şeylerle uğraştım ama
o kadar iyi olmadı

hiddenman32

Bu devre bir seraya yerleştirilecek. Gün ışığının şiddetini ölçecek. (diğer dalga boyları filitrelenecek.Bu işlem uv ve kızılotesi cam filitreler ile yapılıyor) Bu değerler lux olarak okunacak ve sonra istenirse çarpan kullanılarak mw şekline çevrilecek. Sorun şu bir kaç yöntem denediğimi söylemiştim. Örneğin photodiyotlarda geçirdiği akım miktarı lux olarak değerlendiriliyor bunun için R ile seri bağladım dirençten geçen akımı buluyorum veya C ile seri bağlayıp kondansatörün şarj süresini buluyorum buradan çevirim yapıyorum ama nedense sabit bir katsayı veya değer elde edemiyorum. Yanı bir formül oluşmadı. Opamp ilede sonuç alamadım. Elimde bir lux ölçer cihaz var iç yapısını inceledim daha önce duymadığım entegreler kullanılmış bunların yapısı belli değil oradan bir yere ulaşamadım ama ilginç olan diyot üzerinde ne avometre ile nede osilaskop ile yapılan ölçümlerde en ufak bir gerilim düşmüyor ve en ufak bir dalga oluşmuyor bu nasıl oluyor bunuda anlamadım.

Çalışmalarınızda başarılar

oziant

kullanmış oldugun infraruj diyotmu?
ürettigi gerilim akım olarak zayıftır
foto transistör kullanıyorsan polarma direnci baglaman lazım yoksa ışıktan etkilenmez

bende bu konu ile ilgili bir çalışma yapacagımda
serada ne yetiştiriyorsun?
sıcaklık ile ilgili bir çalışmam oldu ve bitirdim
aynı mantıgı şimdi de ışık ölçmek için kullanmayı düşünüyorum
senin yapmak istedigin nedir
sadece lux olarak ışık şiddetinimi ölçmek
bu konuyu devam ettirelim bu projeye benimde ihtiyacım olacak
MPLAB 5.62 ASM PROPİC 2

hiddenman32

Hava sıcaklık, nemi, toprak ısısı, damla sulama, otomatik havalandırma, kapakların kontrolü  bitti ışık kaldı bunuda aslında hallettim fotodiyot kullanıyorum. Lüx ve güneşin radyasyon oranlarını ölçüyorum şimdi rüzgar ve yağmur bitmek üzere yaklaşık 6 aydır ugraşıyorum nihayet sonlara yaklaştım artık

semesu

arkadaslar merhaba, bende fotodıyot kullanacagım bır projede calısmaktayım. ben ısıgı gıda maddesının ıcınden gecırecegım. ve olcumu karanlık ortamda yapacagım.ben kafamda soyle dusundum  ısık kaynagından cıkan ısıgın sıddetını algılayan ve output olarak voltaj,frekans yada akım veren bır  elektronık eleman kullanmak. oyuzden dalga boyu,ledın rengı, ne olmalı gıdanın ıcınden gecırdgım ıcın zarar vermemesı acısından ? arastırdım ınternette ama uygulamalı verıye ulasamadım. bu konuda yardımcı olabılırmısınz bana?
teşekkür ederim arkadaslar