Osiloskop hakkında birkaç soru

Başlatan Hittman, 27 Mart 2015, 20:15:53

Hittman

Merhabalar siteyi epeydir takip ediyor ama bugüne nasipmiş bir şeyler yazmak. :) Neyse çok uzatmadan sorumu sormak istiyorum. Hocalarım osiloskop almak için niyetlendim fakat anlayamadığım bir kaç husus var. Osiloskop kataloglarına bakınca 50 Mhz, 70 Mhz, 100Mhz gibi frekans bilgileri var. Şimdi bu bilgiler osiloskobun örnekleyebildiği maksimum frekans değeri midir yoksa bilgisayarlarda olduğu gibi işlem yapma hızı mıdır? Bir diğer sorum da şu, almak istediğim osiloskop Rigol marka DS1104Z model sizce nasıl bir cihaz? Genel elektronik işleri için yeterli midir ya da abartılı mıdır? Sizlerinde önerileriniz varsa alabilirim.

HeCToR

#1
DS1104Z  Almanı Tavsiye ederim güzel scoptur 100mHZ frekans ölçebilirsin uğraştığınız işler nedir ?

http://www.youtube.com/watch?v=YMXwClfkxUE#ws
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Gerekir

Hittman

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Osiloskobu kullanmayı düşündüğüm alanlar haberleşme, biyomedikal ve mikroişlemci uygulamaları. Yanılmıyorsam bir çok işi halledebilirim 100Mhz lik bir osiloskopla.

HeCToR

RF gibi yüksek frekanslar ile işleriniz olmuyor ise 100mhz çok fazla işinizi görebilir 15 yıldır elektronik sektörü içerisindeyim maximum ihtiyacım olan 100mhz'dir o bile fazla sürekli kullandığım scop 60mhz'dir benim.Sample rate, sinyalden saniyede alinan örnek sayisi demek. Ne kadar Yuksek olursa o kadar iyi. Sample Rate, band genisligini de belirleyen faktorlerden biridir.nyquiste göre sampling rate (örnekleme oranı) görmek istediğin işaretin band genişliğinin en az 2 katı olmalı. fakat 2 kat daha hızlı örneklemiş bir işaret, orjinal işareti yeniden oluşturmak için yeterli değildir. dolayısı ile scope orjinalle alakası olmayan bir işaret gösterecektir. bu nedenden dolayı örnekleme oranını ölçeğin işaretin band genişliğinin en az 10 katı olacak şekilde seçmelisin.

ayrıca şunlara dikkat etmek lazım.

- bazı scope larda üzerinde 100Msps yazmasına rağmen bu değeri sadece 1 kanal için sağlayabiliyor. 2. kanalı da açtığında tek örnekleme devresini anahtarlamalı kullandığından 100Msps değeri kanal başına 50Msps a düşüyor.

- bazıları x kadar noktayı hafızasına kaydedebiliyor. dolayısı ile scope stop deyip ( single trigger çalıştığını düşün) ekranda oluşan işareti büyütüp ayrıntıya girebiliyorsun

- şebekeden izole bataryadan çalışabilmesi ise ayrı bir hüner.
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Gerekir

Hittman

Hocam verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Gerçekten açıklayıcı olmuş. Birde sizden öneri almak isterim. Fiyat aralığı 1500-2500 tl arasında olacak şekilde önerebileceğiniz osiloskop var mıdır? Ben 4 kanal olduğu için ve 100 MHz lik olduğu için Rigol DS1104Z yi düşündüm. Özellikle 4 kanallı olması benim için önemli. Çünkü biyomedikal alanda çalışmayı düşündüğüm konular aynı anda 3-4 sinyali görmemi gerektirecek konular.