Load Cell Devresi

Başlatan SezerK, 11 Mayıs 2015, 22:03:36

SezerK

Selamlar 4 tane loadcell ile 0-100kg arası ölçüm yapmam gerek. Devreyi daha önce tasarlamıştım. Anak o zaman çalışan şey bu sefer hatalı çalıışmakta. Hata ise 4 loadcell e de ayrı ayrı yük bindirdiğimde opampın çıkışından artan bir analog değer görüyorum ancak bu 4 tanesinden birine bastırdığımda analog değer azalıyor. bir sürü kombinasyon denedim ancak her olasıılıkta en az 1 tanesi azaltan diğerleri artan şekilde sonuçlandı. aşağıda 4 tane 3 kablolu loadcell ile opamp devresini paylaşıyorum. Bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. Teşekkürler. 

Edit: Kazanç direnci ~500 ohm
K=Kırmızı, B=Beyaz, S=Siyah kablo

If an egg is broken by outside force, life ends. If broken by inside force, life begins. Great things always begin from inside.

Erol YILMAZ

Bende koydugun resimler acilmadi.
3 kablolu loadcell olcumu hic gormedim.
Genelde 4 kablolu nadir olarak ta 6 kablolu goruyorum.
3 kablolu deyince aklima yukseltme devresi icinde olan loadcell olabilir gibi geldi. + ve - verirsin o da direkt 0...10v cikis verir gibi... bu sekildeyse birlestirilmesi hic uygun olmaz.

SezerK

resimleri güncelledim. tekrar bi göz atabilirmisiniz. teşekkürler.
If an egg is broken by outside force, life ends. If broken by inside force, life begins. Great things always begin from inside.

engerex

Resimleri şuraya yükleyebilirsin. www.imgur.com

Okan AKÇA

Loadcell okumaktan ziyade  adc niz mükemmel olması gerekiyor.  Değilse sahada cok başınız ağrır loadcell uzmanlik seviyesinde

niburi

Adc kartı modül olarak var ihtiyaç olursa bilgi@kobastarti.com mail at tlf 0 332 249 38 15

SezerK

henüz çıkışı mikrodenetleyiciye bağlamadım. multimetre ile ölçüm alıyorum. https://aardvarklabs.wordpress.com/2013/02/03/wheatstone-bridge-arrangement-for-load-cells/ bu linkteki bağlantıyı deniyorum ancak burda da beseme değeri gözüküyor. bi değişim olmuyor. Bu arada ilk gönderdiğim bağlantı şeklinde gerilimi azaltan loaddcell bi değere kadar azalıyor. eğer daha şiddetli baskı uygulanırsa artmaya başlıyor. Belki sorun Rg direncinden kaynaklanabilir diye direnç yerine potans bağlayıp değişik direnç değerleri için denedim ancak sonuç değişmedi. sorunun kaynağı ne olabilir sizce?

Icarus

Kendi verdiğiniz devrenin sol alt köşesindeki yazıya bakın.

SezerK

SG1 ve SG aktif yükler. bu da şundan kaynaklanıyor.

ancak hiç bi yazıda birinin azalttığını gösteren ifade bulamadım. azaltan loadcelli değiştirdim ancak sonuç aynı.

niburi

sezer loadcell ler standart loadcell değil banyo basküllerinde kullanılan tip olması lazım 1000 ohm civarındır omajları normal loadceller kadar sağlıklı ölçüm yapmazlar ne yapacağını bilmiyorum ama herhangi bir terazi loadcelli alsaydın daha net çıkışları görürdün

niburi

banyo baskülü loadcelleri 4 dü bir arada weston köprüsünü tamamlar diye biliyorum tek olarak denemedim

niburi

0 100 kğ arası ölçüm yapacağım dediğini kaçırmışım 100 kğ 350 ohm 10 volt beslediğinde 20 milivolt çıkış alabileceğin loadcell alırsan %100 doğru ölçüm yapabilen terazi yapabilirsin www.meramterazi.com

niburi

opamp kullanıp pic teki 10 bit adc den ölçüm alacaksın galiba istersen istersen teksas adc 1230 modül verebilirim 20bit opampa gerek yok

niburi

SezerK

niburi yanıtların için çok sağol. omajlarını daha önce ölmüştüm dediğin gibi yaklaşık 1000 ohm civarındaydı. nerden söküldüğünü bilmiyorum ama. şu olayı anladım bugün. devreye ilk besleme verdiğimde Vout, besleme gerilimine eşit oluyordu. bende sinyal+ ve sinyal- pinlerini çıkartıp ilk sinyal +, sonra sinyal- bacağını taktığımda artan/azalan değerler görmeye başlıyordum. bu hatanın sebebi ilk enerji verildiğinde besleme ilk anda peak yaptığı için opamp kendini korumaya alıyor. ancak diğer o azaltma problemini henüz çözemedim. loadcellerin kalitesinden kaynaklandığını sanmıyorum. bağlantılarda sorun var gibi gözüküyor. yinede önderebileceğin bi loadcell varmı, link paylaşabilirmisin.