Endüstriyel Ray Tipi Otomasyon Kartları Uyumluluk Projesi

Başlatan Farukc, 19 Mayıs 2015, 17:45:55

Farukc

Şunu belitmekte fayda var. Haberleşme hattı ile protokol farklı şeylerdir. Haberleşme hattı bizim ağzımız ile konuşmamızdır. Yani bilgiyi taşır. Protokol ise yazılımsaldır. Konuştuğumuz dil gibi. Türkçe gibi..

Farukc

Hocam sorunuzu okumayı unutmuşun kusura bakmayın. Yabancı forumlarda araştırma yapmıştım bu konu ile ilgili. Ben buraya projeyi yazmadan önce zaten baya bi tasarım yaptım kafamda. i2c parazitten rahatça etkilenebiliyor ve 10 cm den sonra işin içine uzunluğa bağlı dirençler giriyor. Ben ilk başta i2c kullanmayı düşünüyordum. 2 nedenden dolayı vazgeçtim:

Birincisi dediğim gibi parazit ve mesafe sorunu ikincisi rs485 in hızının yüksek olduğunu fark etmemdi. Rs485 üzerinde 10 mbps hıza çıkabiliyoruz. Buda bize fazlasıyla yeterli bir değer. Benim aklımda olan hız standardı 1 yada 2 mbps.
Ayrıca i2c de high and low vardır. Yani ya +5v gelir yada 0. Ama rs485 de iş öyle değil ya +5 yada -5. Yanı akımın yönüne göre 1 ve sıfır belirlenir.

f15eagle

i2cdeki hızlı yavaş ifadem öncelikli hat daha az önemli hat olarak değerlendirebilirsiniz.
Tüm kartları tek bir haberleşme hattına yüklemek yerine kart çeşitlerine göre hatlar yapmaktan bahsediyordum.

Cpunun birden fazla usart donanımı var diyelim, 1. usart A protokolüne uygun şekilde konnektöre verildi, 2. usartta A protokoluyle, 3. usart B protokolü ile konnetktöre bağlandı diyelim.
Analog kartları tasarlarken haberleşme bağlantılarını mesela 1. usarta giden hatta göre yapacağız, haberleşme kartlarını 3.ye gidene göre yapacağız, gibi.
Bu sayede tasarımı daha esnek yazılımı da daha kolay olur diye düşünüyorum

Farukc

Demek istediğinizi anlayamadım eğer protokolleri farklı kullanmayı düşünüyorsanız bence hiç gerek yok. Canbus, modbus bunu çözer. Eğer hattı farklı kullanmayı söylüyorsanız. Onun üzerine yoğunlaşabiliriz. Yani 1. Hat rs485 2. Hat i2c gibi...

f15eagle

İkinci dediğiniz gibi evet birden fazla donanımsal haberleşme hattı bulunsun. İstenirse hepsi modbus olsun, canbus olsun, yada farklı farklı olsun.
Mesela örnek verecek olursak,
Mikro electronicanın clickboardlarında kullandığı konnektor sistemi,
http://www.mikroe.com/downloads/get/1855/mikrobus_shield_schematics.pdf

Konnektor üzerinde pwm, uart, spi... gibi her çeşit pin var clickboard üzerindeki entegrenin özelliğine göre bağlantı yapılıyor.
Biz de genişleme soketini bu şekilde tasarlarsak daha esnek ve kullanışlı yapıya sahip oluruz

MrDarK

Farukc ;

Ekibinize bende katılmak isterim, projenin detaylarını burada belirleyip daha göz önünde bir başlıkla çalışmalara başlarız. Genelde tartışmalar yüzünden çok zaman kaybediliyor bu tarz konularda. Önerim ortalama bir hızda işimize yarayacak bir protokolü seçip başlamak faydamıza olacaktır. Fakat bu projeler endüstriyel ortamda çalışacaksa Modbus veya Canbus öneririm. Fakat 485 ile çok daha hızlı ilerleriz gibi görünüyor.
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

Erol YILMAZ

485 çok yaygın,
CANBUS çok sağlam ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde otomasyonun USB'si olacak.
Her ikisi de olmalı,

Farukc

@MrDark desteğiniz için teşekkürler. Bende sizinle ve @Allegro ile aynı görüsteyim.

@Allegro topluluktamısınız?

f15eagle

Genişleme soketimizde 6 pin;
2 pin rs485 hat 1,
2 pin rs485 hat 2,
2 pin Can    hat 3, Şeklinde olsun mu ?

Peki güç dağıtımı olarak ne düşünüyorsunuz genişleme soketinde neler olmalı ?
Bana göre +24V gnd ve analog kartlar için +-15V olsun toplam 4 pin.

Genel toplamda kutu yanında 10 pinli genişleme soketi olsun derim

Farukc

Sesli bir görüşme ayarlasak sorunları çok daha hızlı çözeceğimize inanıyorum.

mesaj birleştirme:: 23 Mayıs 2015, 09:41:44

Proje dosyaları depomuz oluşturulmuştur.

https://github.com/cebecifaruk/PAHS

Depo Adı: PAHS (Picproje Automation Hardware Standarts - İsim şuanlık bu şekilde isim konusunda yapacağımız tartışmadan çıkan sonuca göre değiştirilecektir.)

Aşağıdaki üyelerin veya topluluğa katılmak isteyen üyelerin github'a kayıt olup kullanıcı adlarını bana özel mesaj ile göndermesi rica olunur.

@f15eagle
@yldzelektronik
@MrDarK
@memo333

mesaj birleştirme:: 22 Mayıs 2015, 20:09:22

Ayrıca depo ile bağlantı kurabilmek için bir git istemcisi kurulması gerekiyor.

Windows için: https://windows.github.com/

Debian tabanlı linux dağıtımları için:

sudo apt-get install git


Git sistemini bilmeyen arkadaşların şiddetle öğrenmesini tavsiye ediyorum.

f15eagle

Farukc hocam,

Ben bu github işini hiç bilmiyorum. Yazılım konusuyla pek içli dışlı değilim. Sağolsun Gökhan hocam öğretiyor ama kendi çapımda ufak işlerde kullanmak için.

Şimdi herşeye karar verdik diyelim, örnek veriyorum keilde ana işlemciyi programlayacağız. (keili biraz bildiğim için örnek verdim)
Ekipte birden fazla programcımız var. Büyük şirketlerdeki gibi iş bölümü yaptık programlamaya başlayacağız diyelim. Bu github'ın burada ne gibi yararları var? Mcu programlama projesi birden fazla yazılımcıyla nasıl ilerler ? Büyük firmalarda bu işler nasıl ilerliyor ? Donanın yazılım ekipleri nasıl irtibatta kalıyor ?

Bazı sorularımla konuyu dağıtıyorum ama büyük ve önemli bir projeden bahsediyoruz her adımı anlatarak gidersek çok yararlı bir kaynak oluşturacağımıza inanıyorum

Cemre.

Sizler kadar tecrübeli ve bilgili olsaydım emin olun elimden gelen her şeyi yapardım. Ancak sadece sizi izlemekle ve tebrik etmekle yetinebiliyorum. Umarım sonuna kadar devam edilir, umarım benim de katkıda bulunabileceğim dönemler olur. Bana ve çoğu forum takipçisine büyük katkıları (tecrübe kazanımları) olacağından eminim bu işin.

Teşekkürler. Takipteyim..

Farukc

Proje şuanda sadece donanımdan ibaret. Git sadece yazılımsal projeler için kullanılmaz. Git i her projenizde kullanabilirsiniz. Github üzerinde küçük bir forum açıp gelen soruları yanıtlıyabiliyorsunuz. Ayrıca wiki ile belgelendirme yapıyorsunuz. Git i kullanmamızdaki amaç zaten birden fazla kişinin proje dahil olabilmesi için.

Normalde bir harddisk üzerinde depolasak ve herkes bu harddiske erişse ve yaptığı veya değiştirdiği dosyayı kopyala yapıştır yapcaktı. Mesela 20 kişilik bir grubumuz var ve herkes aynı anda kopyala yapıştır yapıyor. O zaman ne olucak işte tam bir karmaşa dosyalar birbiri üzerine yazılacak ve bu 19 kişinin emeği heba olacak. Ama git sistemi çok daha farklı çalışıyor. Bırakın farklı bölümleri aynı dosya üzerinde bile değişiklikler yapsak hepimizin projesi birleştiriyor. Dolayısı ile herkes kendi bölümü ile ilgilenip depoya göderiyor. Depo gelen bilgileri birleştiriyor ve proje çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Şuanda büyük yazılım şirketlerinin nerdeyse tamamı git kullanıyor. Kimi kendi sunucusunu kuruyor. Kimi github, kimi bitbucket kimi de gitlab kullanıyor.

ground

Bu gruba destek vermek isterim.

Ofisimiz sizin emrinize amade :)

Malzeme desteği de ben den olsun.

Picproje Maker çıksın
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

Farukc

Alıntı yapılan: ground - 22 Mayıs 2015, 20:27:07
Bu gruba destek vermek isterim.

Ofisimiz sizin emrinize amade :)

Malzeme desteği de ben den olsun.

Picproje Maker çıksın

Hemen github kullanıcı isminizi alıyım o zaman. :D :D

Seri üretim içinde babamın sahip olduğu frimaların bize destek verdiğinide söylebilirim. CNC atölyemizde kalıp üretimi yapabilriz. Daha çok haberler varda işte yazınca kafamdaki şeyleri tam olarak anlatamıyorum. Bu yüzden bir google görüşmesi ayarlamak hepimizin yararına olacaktır diye düşünüyorum. Fikirlerimizi daha hızlı paylaşırız. Diğer arkadaşlarda konuşmayı dinlemek istiyorlarsa canlı yayında yapabiliriz nasıl istiyorsanız.