PIC C ICIN KITAP YAZALIM

Başlatan oyhan, 10 Haziran 2005, 17:58:53

Tagli

Alıntı yapılan: "tayyar"Derleyici yazanımız var yahu :)
Türkiye işlemcisini tasarlıyor yarışmaına katılan bir gurup arakdaşım var okulda kendi tasarladıkları işlemciye göre assembly derleyicisi yazıyorlar :)

İşlemci tasarlamak başka mesele, onu hayal dahi edemem. Ama mesela Java kullanarak bir derleyici yazabiliriz, böylece her platformda çalışır. Zaten hedef aldığımız PIC için assembly kodlarını oluştursa yeter. Bence 18F serisinden bir PIC ile başlanılabilir.

Daha öncesinde derleyici yazma gibi bir deneyimim yok açıkçası. Ama internetten araştırarak ilerleme kaydedebiliriz. Assembly kodu yazarken, bazı temel işler için aynı kod kalıplarını kullandığımız dikkatinizi çekmiştir. Her işlem için bir kod kalıbı oluşturup bunları arka arkaya getirdik mi iyi kötü bir derleyici çıkar. Elbette işin karmaşık boyutları da var:
1) Nesne tabanlı bir derleyici yazarsak her nesne için (özellikle de program içinde yeni nesneler oluşuyorsa) PIC içinde alan ayırmak karmaşık bir iş olacaktır.
2) Donanımsal olarak desteklenmeyen sayıların ifadesi ve işlemleri karmaşık algoritmalar gerektirecektir (16 bit tamsayılar veya ondalıklı sayılar gibi).
3) 18F serisininde kullanılan "access ram" e hangi değişkenlerin oturacağı mesele olabilir. Programın sık kullanılan değişkenleri tespit edip access ram'i onlar için ayırmasını sağlamak zor olabilir. Veya işin kolayına kaçıp bunu kullanıcıya yaptırırız, değişken tanımlarken belirtir kimin access ram'e oturacağını...

Aklıma gelen ilk birkaç nokta bunlar. Elbette muhtemelen çok daha fazlası vardır. Yine de olmayacak iş değil bence. İlk denememizde muhtemelen pek verimli bir sonuç alamayacağız ama zamanla derleyiciyi de geliştiririz deneyim kazandıkça.
Gökçe Tağlıoğlu