İnternete Veri Aktarmak

Başlatan unimate, 02 Haziran 2015, 17:08:51

unimate

Sensörlerden aldığı bilgiyi php bir sayfaya yada bilgisayara aktartmak istiyorum ya da mobil bir uygulamadan internet üzerinden bir sistemi(kapı kiliti gibi) kontrol etmek istiyorum.
Bunun için neler gerekli ? Piyasada akıllı kombi kitleri felan var bunlar kontrol edilebiliyor,anlatmak istediğim tam da bunun gibi bir şey.Wifi chip gibi birşeyler yapılabilir mi ,pahalı shield lerden bahsetmiyorum ? Çok amatör bir şey olmamalı,belki kafamdaki bir fikri ciddileştirip sanayiye yönelik bir şeyler yapabilirim,maliyeti fazla olmamalı yani.

Özet geçecek olursam,nesnelerin interneti nasıl internete bağlanıyor ? Yardımlarınızı bekliyorum.

baran123

#1
Ethernet bağlantısıyla yapmak isterseniz Microchip'in ENC entegreleri var.WI-FI isterseniz ESP8266 var fiyatı çok ucuz(3,5 - 7$) ve daha basit denilebilir.Hangi sistem ile yapacağınıza karar verdikten sonra MCU(PIC-Atmel-ST) seçip uygulamalara başlayabilirsiniz.

Düzenleme ENJ(böyle bişi yok, böyle okuduğum için yazdım sanırım) -> ENC

:D

unimate

#2
peki internet üzerinden ( mesela bir web sitesinden butona tıkladığımda,veya bir websitesinden veri çektiğimde) veri kullanmak,almak vermek için hangi mcu iyi olur.Tek başına pic,atmel .php verileri okuyabilir mi ? Bu esp kendi çıkış vermekten başka iletişimede yarıyor mu ? Kendinden değil mcu dan if gelen veri ile çıkış alacağım.
Ayrıca bir siteden butona tıkladığında mesela led yakmak istiyorum ,bunu nasıl yapabilirim ?
Ek olarak esp8266 ap + sta gibi birşeyler yazıyor,hangisi almam lazım ?
Teşekkür ederim.

baran123

Hangisi MCU olduğu fark etmez önemli olan aradaki iletişim hafıza problemi olamdıkça ve SPI-USART gibi porp. olduğu sürece iletişim kurup kontrol edebilirsiniz.
"Ayrıca bir siteden butona tıkladığında mesela led yakmak istiyorum ,bunu nasıl yapabilirim ? " Bu zaten başlı başına bir iş ! Bunu siz yapacaksınız takıldığınız yerlerde sorarak yardım alabilirsiniz.Yoksa kimse bir program-kod vermez :) Ben daha önce ENJ çalıştırdım ama ESP ile ile ilgili bir çalışma tam olarak yapmadım.Arduino örnekler var en kötü onlardan yola çıkarak bir yerlerden başlayabilirsiniz.Kolay gelsin.

rck8942

#4
Mcu lardan, programlama islerinden anlamiyorsaniz Size önerim hic girmeyin. Sonunda sIkilip birakma ihtimaliniz yüksek.En kolay yapabilecegin Raspberry al bitane keyfine  Bak. Hem kolay hemde kaynak bol.
Elektroniker für Betriebstechnik

unimate

#5
ben bir yerden başlıyorum o zaman teşekkürler.
Ayrıca dediğim bu akıllı kombi kiti(cosa) vb ürünlerde ne kullanılıyor,onlar yapmış ben de yapabilirim,ne kullandıklarını bilsem.

mehmet

#6
https://thingspeak.com/ sitesini ve ilgili videoları inceleyiniz...

Esnyurt ilçesi hava sıcaklığı:
https://api.thingspeak.com/apps/thinghttp/send_request?api_key=63G4T2ZSP6A863CA

Türkiye saati:
https://api.thingspeak.com/apps/thinghttp/send_request?api_key=5E5EZHQNIO9Z09LY

Bunlar veri almak için. Aynı şekilde başka bölümleri kullanarak veri yollamak da mümkün...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

iyildirim

@unimate
Yüksek hızlı veri transferi gibi şeyler istemiyorsanız ENC28 de ESP8266 da işinizi görür.

ESP için konuşursak; seri porttan veri gönderip alabiliyor, gelen veriyi parse edip içeriğini anlayabiliyorsanız web sitesi veya özel bir client programa veri gönderip alabilirsiniz.  Her türlü platform için örnek kod da bulunabilir. 

ESP nin AP,  STA gibi modları Access point mi, client olarak mı çalışacak konusu ile ilgili.
Bunun dışında ya ESP8266 nın server mı, client mı çalışacağı da AP+ STA modlarından bağımsız olarak ayrıca ayarlanabilir.
İstemci modunda  aynı anda bir veya birkaç yere bağlanır yada sunucu modunda max. 5-6 istemci ESP ye bağlanabilir. Ama hem ESP ye dışarıdan bir istemci bağlansın, hemde ESP istemci olarak bir yere bağlansın konusu standart Firmware ile olmaz.     

Kablolu ortam için ENC kullanmak isterseniz, şart değil ama donanım anlamında işi kolaylaştırmak için  hazır bir modül kullanabilirsiniz.  ENC kullanmanız durumunda mcu olarak PIC seçmek hazır microchip kütüphanelerinden dolayı işinizi kolaylaştırır. Gerçi microC, CCS vs derleyicilerinde ENC kütüphaneleri var bildiğim kadarı ile.
Mcu konusu size hangisi kolay geliyorsa diyeyim..

unimate

hepinize çok teşekkür ederim iyi ki varsınız.Bir adet esp8266 sipariş ettim,gelene kadar iyice araştırıp bir şeyler yapmaya çalışacağım.

ogy

@mehmet hocam hava sıcaklığı gösterdiğiniz sayfayı nasıl yaptınız acaba? Biraz baktım siteye ama anlayamadım.

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

Gökhan BEKEN

Alıntı yapılan: Baran Ekrem - 02 Haziran 2015, 18:14:22
Ethernet bağlantısıyla yapmak isterseniz Microchip'in ENJ entegreleri var.
ENJ kulağa daha hoş gelsede :D,
ENC ile başlıyor (enc28j60)
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

Erdem_P

#12
Arkadaşlar bende bu internette veri gönderme işleme konusunu çok iyi kavramak istiyorum.Henüz üzerine yoğunlaşmaya fırsat bulamadım ama ilk fırsatta çalışmalara başlayacağım bir konu.
Forumda karşılaştığım konularda pic ile int veri gönderip almak hazır kütüphaneler kullanılmadığı müddetçe çok karışık bir kod sisteminin olduğunu gördüm.
Hazır kütüphane kullanmak ileri ki projelerde karşıma sınırlar çıkaracağını ve bu sınırları hazır kütüphanelerle  aşamayacağımı düşündüğüm için rasbery ve ardiuno üzerinde küçük araştırmalar yaptım.

Ve rasperry modüllerinin bu işlemleri linux içindeki uygulamalarıyla pice göre çok daha fazla işlemi çok daha kolay yapabileceğimi düşünüyorum.Rasbery görsellik (dahili hdmı çıkışı),kullanım kolaylığı,dahili modülleri ve en önemlisi içerisine işletim sistemi kurulabilen bir modül.Bu sayede picde bu işlemleri yapmak için ayıracağım vakit yerine Lİnux üzerinde kendimi geliştirmenin daha karlı olacağını düşünüyorum.
Belki rasberinin ticari alanda kullanılamayacağı şeklinde yorumlarınız olacak.Ama eğer linux üzerinde kendimi geliştirebilirsem üzerinde işletim sistemi çalıştırabilen tüm platformlarda (belkide forumun geliştireceği bir platform üztünde) çok kolayca çok büyük projeler tasarlayabileceğim için linuxa vakit ayırmanın zarar olmayacağını düşünüyorum.Ve linux çoğu platformda rahatlıkla çalışabilien bir yazılım.
Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.

baran123

Alıntı yapılan: Gökhan BEKEN - 03 Haziran 2015, 15:00:32
ENJ kulağa daha hoş gelsede :D,
ENC ile başlıyor (enc28j60)
Düzelttim.
Biraz şey gibi oldu.
-votır su demek anne
+madem votır diyon niye su diye okuyon ?
:D