işyerlerinde topraklama

Başlatan sinus, 09 Haziran 2015, 15:23:40

sinus

avmlerde korkuluk demirlerine dokunulduğunda, yük alışverişi oluyor.

bu demirlerde  topraklama olur mu?

yada oraya bir sürü kişi dokunduğu için üzerinde yük mü birikir?

topraklama varsa, benzerini eve uyarlayabilir miyiz?




z

İnşaat üzerindeki metal aksam kısıtlı da olsa toprakla temas halindedir. Siz elektrik yüklenirseniz sizden daha düşük potansiyelde metale dokunursanız yük geçişi olur. Dolayısı ile dokunduğunuz metalin topraklı olup olmaması önemli değil. Korkuluk demiri hiç bir yere dokunmadan havada asılı bile olsa sizden yük atlaması olacaktır. Mesela araba topraktan izole durumdadır. Ama parmağınızdan araba gövdesine yük atlar ve çarpılırsınız.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhendisbey

Araba durağansa dediğiniz durum geçerli, araba hareket etmişse rüzgar sürtünmesinin arabayı yüklemesinden dolayı insana doğru akış meydana gelir. Tehlikeli madde taşıyan araçlardan sarkan zincir bu yükü boşaltması içindir.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

sinus

demek ki demirler üzerindeki yükü en yakın kişiye eşitliyor. bu olay sürekli devam ediyor.

muhendisbey

Kapasitör gibi düşünebilirsin. Belirli bir süre beklersen deşarj olur. Yüklü bir kişi dokunursa çarpılır ve demir yüklenir (tamamen boşalmaz, genelde eşitlenmez de, sadece paylaşılır) yük boşalmadan dokunan nötr kişi de yüklü olan kişi de (yükün eşit veya yakın olması durumunda çarpılma olmaz) çarpılır. Yani topraklamak çözüm getirmez. Çarpılmamak için elektrik üretebilecek her türlü giyecekten ve zeminden uzak durmak gerek. Kış vakti yünlü giydiğim zaman veya bazı laminant parkelerde keban barajı gibi geziyorum resmen.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

mistek

Çarpılma ihtimalimin olduğu yerlerde elimi dokunmadan önce kapı anahtarı veya metal bir cisim ile önce o yüzeye dokunuyorum yükler boşalınca rahatca elimle dokunuyorum. Okuldayken plastik sıralar çok çarpardı bu şekilde çözüm bulmuştum.
boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R