Gerilim Regülatörü tavsiyesi

Başlatan selimkoc, 29 Haziran 2015, 00:59:51

selimkoc

Kıymetli forum üyeleri  hayırlı geceler...

Bir PIC MCU devresinde ADC ölçümü yapıp LCD'de gösterilecek. Devre 5V ile çalışıyor ve 20mA akım çekiyor.

Regülatör girişi 35V-40V arası çıkışta ise 12V ve 5V gerekecek. 12V kaynaktan 80mA akım çeken bir fan kullanılacak. (toplamda 100mA civarı bir akım)

Yapılan devre testleri;

* transistörlü seri regülatör devresi (TIP120 ve 12V zener); Sonuç transistör çok ısınıyor. Devre stabil.

* 7812 ve 7805;  devre aşırı ısınıyor. Devre stabil ama uzun süre çalışması zor. Üstelik 35V gerilimi aşıyor. Sınırda çalışıyor.

* MC34063 ile yapılan devre; Devre istenilen gerilim ve akımı sağlıyor ısınma yok. Ancak parazit üretiyor. Dolayısı ile ADC ölçümleri kararsız.

Bu durumda hangi tip bir regülatör devresi tavsiye edersiniz?

matrix

LM317HV piyasada varmı bilmiyorum ben ebaydan getirttim giriş voltajı 60v a kadar dayanır veya lm2576hvt onunda giriş gerilimi 60v a kadar bu ikisini deneyebilirsiniz.

jrcapa

Bu soruya  ilk cevap LM2575-adj ve LM2575-5 olacaktır.

kayatech

Alıntı yapılan: jrcapa - 29 Haziran 2015, 01:26:18
Bu soruya  ilk cevap LM2575-adj ve LM2575-5 olacaktır.

aynen.. ayrıca LM2576 da var. (52 kHz)
Ek olarak LM2596 ya bakın. Çalışma frekansı farklı. (150 kHz)

sadogan

MC34063 çıkış gerilimini 8 volt yapıp 5 voltu lineer regulator
ile almak sonunu çözer gibi duruyor.

papsukkal

Lm2576hvt olabilir girişleri gene 70v civarında

selimkoc

Frekansa bağlı olan regülatör devrelerinde filtreleme iyi yapılamadığında parazitlerden dolayı ADC okumada kararsızlıklar oluyor. Osiloskopla yaptığım ölçümlerde besleme hattında yüksek parazitler gördüm ve ADC ölçümleri kararsız oldu.

LM2575-adj ve LM2575-5  denemedim. Bir bakayım sonucu yazarım.

OG

SMPS tarzı regulatorlerin hepsinde bunu görmeniz mümkün. Bu tip ihtiyaçlarda çıkışına LC filtre veya benzeri önlemler gerekir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

jrcapa

Alıntı yapılan: selimkoc - 29 Haziran 2015, 02:25:02
Frekansa bağlı olan regülatör devrelerinde filtreleme iyi yapılamadığında parazitlerden dolayı ADC okumada kararsızlıklar oluyor. Osiloskopla yaptığım ölçümlerde besleme hattında yüksek parazitler gördüm ve ADC ölçümleri kararsız oldu.

LM2575-adj ve LM2575-5  denemedim. Bir bakayım sonucu yazarım.

Uğraştığım devrelerin birinde belli bir frekansta çalışan bobin var idi. Besleme olarak yukarıdaki smps regülatörleri kullandığımda, ne kadar filtre koysam da devre düzgün çalışmıyordu, lineer regülatörlerle daha iyi sonuç elde etmiştim. Hatta sonradan devreye küçük bir trafo koyup direk AC'yi kendim doğrulttum, sonuç daha da iyi oldu.
Dediğiniz gibi hassas devrelerde frekans etkileşimi oluyor. Sanırım ölçtüğünüz değer hassas,  ya da küçük bir değeri opamplarla yükseltiyorsunuz..

selimkoc

LM2596S ile yapılmış hazır step-down modül ile denedim. Besleme üzerinde 40mV yakın osilasyon var. Ama ADC değerleri kabul edilebilir durumda. Entegrede yok denecek kadar az bir ısınma var.

ferdem

Önerildiği üzere düşük gürültü istediğiniz elemanları lineer regülatörle beslemeyi deneyebilirsiniz. SMPS ile uygun bir seviyeye indikten sonra lineer regülatör ile çıkış verin.
RF devrelerde böyle yapılıyor; LT1763, LT1764... tipik düşük gürültülü lineer regülatörler.

selimkoc

12V gerilimi anahtarlamalı, 5V ise 78L05 ile elde edip denedim. Ölçümlerde besleme üzerinde belirli bir parazit oluşuyor. Fiyatının ucuz olmasından dolayı MC34063 ile denemelere devam ediyorum. Ancak onunda patates baskı olmayanını bulmak zor.

LT1763 gibi regülatörlerin giriş gerilimi düşük. Benim için 35V üzeri gerilim olması gerekiyor.

HeCToR

@selimkoc LM5008 Kullanabilirsiniz hocam iyidir çıkış gerilimini  ve akımını ayarlayabilirsiniz elimde bir miktar var bütün malzemeleri  ares çizimide var paylaşabilirim
Bilginin Efendisi Olmak İçin Çalışmanın Kölesi Olmak Gerekir

selimkoc

@CORTEX bilgi ve ilginiz için teşekkürler. Tam benim istediğim gibi bir regülatör ancak fiyatının uygun olması gerekiyor. Ama bu bilgiyi kaydediyorum. Tekrar teşekkürler...

ylmz

Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups