220 Volt DC yi 220 Volt ac ye trafosuz çevirebilirmiyiz..

Başlatan natilus99, 18 Temmuz 2015, 12:12:30

natilus99

soru? diyelimki elimde 20 adet 12Volt akü var serii bağlı toplamda DC 240 Volt ediyor.. ben bu akülerden trafo kullanmadan AC 220 Volta çevirmek istiyorum...bunu yapmak mümkünmüdür ? böyle bir devre kart yapılabilirmi yada bu devre kartın hazırı varmıdır ?

bunu niye istiyorum güneş panelinden gelen enerjiyi 20 adet aküye doldurup trafoda çok fazla kayıp olmadan direk 220Volt AC ye çevirip evde kullanmak...

trafolar sadece gerilimi yani voltajı düşürüp alçaltan elemanlar...

ben şunu demeye çalışıyorum...

biz trafo kullanmadan buradaki amaçta trafoda içinden akım geçtiği için ısınma ve dolayısı ile kayıplar oluşuyor, trafolu inverterler boşta çalıştığı yani hiç üretim olmadığı zamanlarda bile 150 watt kadar bir enerjiyi tüketiyor ...(150 watt 4kw bir inverterda olur)

diyelimki 400 AH (amper) bir akünüz var ve solar panel ile şarj ediyorsunuz sisteme trafolu inverterda bağlı vaziyette aküdeki enerjiyi kullanmasanız bile aküdeki enerji trafolu inverterıniz vasıtası ile ısı enerjisi olarak 150 watt ını kaybediyor trafo ısınıyor verim düşüyor..

burada yapılmak istenen bu trafonun ısıl kaybının önüne geçmek yani stand by süresinde geçen enerjiyi minimum kayıpla kayıpla kullanarak verim artışı sağlamak ..

diyelimki bir televizyonunuz var ve kumandadan kapattığınızda tv nizin üzerindeki led ışık takriben 1 watt harcar oysa inverterdaki trafo 150 watt harcıyor bu çok ciddi bir güç kaybıudır...

o yüzden bu kayıbın önüne geçip akü sayısını arttırarak DC voltajı AC voltaja çevirip sadece regüle etmek ve tam sinüse uyarlamak böyle bir cihaz varmı trafosuz olarak yada yapılabilinirmi...

bize düşen sadece yeterli DC voltaj sağlıyacak akü grubunu serii bağlıyarak yeterli DC Voltajı sağlamak gerisini trafosuz olarak bu cihaz regüle edip tam sinüs kazandırmak olacak.

mümkünmüdür...

ylmz

El cevap : Bu yaptığım bir projedir benim saçlı tip trafo ile değil ferrit trafo ile yaptım kayıp minimize ediliyor böylelikle yüksek frekans , DSpic, Igbt ve hybrit sürücü entegreleri birleşimi ile gerçekleştirdim ek olarak benim sistemimde rüzgar tribünüde vardı. gayette başarılı olmuştu.
Regülatör Dns Trafo | Regülatör | Redresör | Ups

Cemre.

Bahsettiğiniz mantık staj yaptığım bir termik santralde herhangi bir kesinti-arıza durumunda sistemin enerjisiz kalmasını önlemek amacıyla kullanılıyor.
2V gerilimli yanlış hatırlamıyorsam 120AH aküler gruplanmış, hem DC barayı hem de inverterler yardımıyla (DC/AC çevirici) AC barayı beslemek için kullanılıyordu. Yani imkansız değil. Periyodik bakım-değişim maliyetini hesaba katmayı unutmayın derim...

Yuunus

Kare dalga desen olur ama sinus dersen biraz zor, mesela mosferlerle yapacak olsan muazzam bir guc kaybi olur ki inverteri mumla ararsin.

HexfeT

O kadar akü satın alıp seri bağlamaya gerek yok. Maksat kendini geliştirmek ve bir şeyler öğrenmek değil ise inverter ile uğraşmaya da gerek yok.

Piyasada güneş paneli veya şebeke üzerinden aküleri şarj edebilen ve %90 üzerinde verimli, gayet kompakt yapılı ve makul fiyatlı akıllı inverterler var. Boşta öyle 100-150w falan harcamıyorlar. İhtiyaç olan akü kapasitesini ve inverter gücünü belirleyip alacaksınız. Yeni nesil ürünlerde zaten klasik sac trafo yok. Güneş enerjisi üzerine akü ve inverter satışı yapan yığınla satıcı var.


natilus99

sağolun arkadaşlar fikirleriniz benim için  çok önemli

Ylmz bendeki şarz kontrol üniteside kombine yani hem rüzgar türbini ni hemde solar panellerden gelen enerjiyi kontrol ediyor..

aklıma şöyle bir fikir geldi sayenizde ?

ilk önce 1000 wattlık bir adet trafolu tam sinüs inverter aküden alacak enerjisini ve 5KVA UPS yani (KGK)  in fişinide bu invertere takacağım, 1000 wattlık inverter sanırım yeterli olur ups in akülerini beslemek için UPS e de içindeki akülerin küçük amperli olanları 100A ile değiştireceğim... sanırım 800 Amper yeterli olur..  ups in beslemesinide solar panelden gelip akülere dolacak ordan  invertera girecek  şekilde bir tasarım yapıcam bakalım nasıl olacak yazarım

amacım hem öğrenmek hem kendimi geliştirmek ve daha iyi tasarruf sağlamak

mihri

220V gerilimi boost konvertör ile 310V DC'ye yükselttikten sonra H-Köprü ile sinüs elde edersin. Boost konvertörde trafo yok sadece bobin var.
"Eppur si muove!"

natilus99

benim öğrenmek istediğimde tam olarak buydu sv:Mihri

bana bu konu hakkında biraz daha açıklayıcı bilgi verebilirmisiniz acaba ?

H-köprü ve  Boost konvertör ile alakalı

teşekkür ederim sv: Mihri

Mr.Java

Mesele çevirdikten sonra yük bindiğinde sinyalde ve voltajda bozulma olmaması..

ferdem

220V AC denilince akla 220V RMS AC geliyor, tepe değeri 311V tur. Sizin yapmak istediğiniz 311V DC den 220V RMS AC elde etmek. Çok genel bir problem, Hexfet in dediği gibi mevcut sistemler nasıl çalışır inceleyip görmek lazım. Örneğin 12V DC yi kıyıp trafoyla 220V AC yapıldığında verim ne oluyor, 311V DC direkt kıyılıp 220V AC olduğunda verim ne oluyor, amaç çalışma yapmaksa ilk olarak bunlara bakılabilir.

mihri

12 24V akü gerilimi ile çalışan invertörlerde aslında aynı mantıkla çalışıyor. Fakat 12V boost konvertör ile 300V seviyelerine verimli şeilde çıkarılamadığı için push-pull ya da full-bridge topolojileri kullanılıyor. Her iki topolojide de trafo var. Primer ve sekonder sargıları farklı olduğu için gerilim daha kolay yükseltilebiliyor.

220V DC gerilim söz konusu olduğunda izolasyon gerekmiyorsa boost konvertör kullanılıyor maliyet daha uygun oluyor. ST, Texas, Microchip... gibi firmaların demo invertör kartları var onların dokümanlarını indirip incelersen senin için daha faydalı olur. Burada detaylı anlatacak kadar vakit yok. Boost ve H-köprü topolojileri temel olarak aşağıdaki gibi. Invertör bu ikisinin kaskad bağlanmasıyla oluyor.


"Eppur si muove!"